“Yavuz Donat Kitabı Türkiye’nin Emar’ı”

“Yavuz Donat Kitabı Türkiye’nin Emar’ı”
Gazeteci Yavuz Donat’ın yeni kitabını Konya Aydınlar Ocağı’nda gündeme getiren Kitap kurdu Mustafa Sinan Ümit, “Yavuz Donat, söyleşi tadındaki kitabında adetâ Türkiye’nin emar (MR)’ını çekmiş” dedi.

Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, gazeteci Şebnem Bursalı’nın gazeteci Yavuz Donat’la yaptığı söyleşide yer alan ‘Off The Record” siyasi hatıralar konuşuldu.

Kitap kurdu olarak bilinen Konya Aydınlar Ocağı Başkan Yardımcısı Mustafa Sinan Ümit, gazeteci Yavuz Donat Kitabı’ndan Başbuğ Türkeş’in içi döviz dolu kaybolan çantasından Süleyman Demirel’e, Bülent Ecevit’ten Necmettin Erbakan ve Recep Tayyip Erdoğan’a varıncaya kadar siyasi liderlerle yaşadığı anıları anlattı.

 

“Donat, Türkiye’nin Emar’ını çekmiş”

“Yavuz Donat Kitabı’nda dile getirdiği ve açıkladığı siyasi hatıralarıyla ‘Türkiye’nin Emar (MR)’ını çekmiş” diyen M. Sinan Ümit, “Yavuz Donat ‘Demirel Uzmanı’ olarak biliniyor da. Öyle değil. Herkes tarafından seviliyor. Meselâ Sn. Erbakan tarafından ilk yurtdışı gezisine çağırılan gazeteci, Yavuz Donat. Abdullah Gül Cumhurbaşkanı oluyor. İlk yurtiçi Kayseri gezisine Yavuz Donat’ı çağırıyor. Yâni güvenilir insan. Mehmet Ali Birant nasıl dış siyaset uzmanıysa, Yavuz Donat da iç siyaset uzmanı. Halkın nabzını iyi tuttuğu, mitinglerin havasını iyi kokladığı ve gözlemlediği için bugüne kadarki seçim tahminlerinde yanılmamış. Kenan Evren, Yavuz Bey yazılarınızı okuyoruz. Ham istihbarat olduğu için size dokunmuyoruz, demiş” dedi.

 

Teğmen Yavuz ve Hüseyin Kıvrıkoğlu

1971’de seçilmiş Başbakan Süleyman Demirel’in iktidardan indirilerek yerine Nihat Erim’in getirildiği kaydeden Ümit, Başbakan Nihat Erim’in Amerika’ya, ABD Devlet Başkanı Nixon’un gönderdiği uçakla seyahat ettiğini Yavuz Donat Kitabı’ndan aktararak ifade etti. Ümit, Yavuz Donat’ın askerliğini Sarıkamış’ta yaparken Kurmay Binbaşı Hüseyin’in askeri olduğunu ve bu Kurmay Binbaşının 2002’de Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu olarak Sarıkamış’ta Türkiye’nin en büyük Kış Tatbikatı yapıldığı sırada Şeref Tribününde iken Yavuz Donat’a dönerek, “Yavuz Teğmen buraya” diye yüksek sesle çağırdığını ve bu olaya tribünde bulunan protokolün hayretle baktığını da aktardı.

 

Başbuş Türkeş’in kayıp çantası…

Bülent Ulusu’nun başbakan iken yasaklı olan Demirel’e mesaj göndermek için Yavuz Donat’ı görevlendirdiğini ve Ulusu ile Demirel arasında kuryelik yaptığını anlatan Ümit,  Başbakan Özal'ın da Demirel'e mesajını Yavuz Donat vasıtasıyla ilettiğini hatırlatarak sözü, Başbuğ Türkeş’in içi döviz dolu kayıp çantasına getirdi. Ümit, kayıp çantayla ilgili kısmı kitaptan olduğu gibi okuyarak aktardı. Ümit, Donat’ın Almanya’da Başbuğ Türkeş’e verilen ve içinde 625 bin Mark para olan çantayla ilgili olayı 22 Ağustos 1997’de Milliyet gazetesinde yazdığını ifade ederek “Bu olaydan Tuğrul Türkeş ve Akkan Suver’in bilgisi olduğu fakat aradan 22 yıl geçmesine rağmen olayın hâlâ karanlıkta olduğunu” söylüyor” şeklinde ifadeye yer verdi.

 

Ilıcak’tan Donat’a üç ev armağanı…

Tercüman gazetesinde 20 yıl gazetecilik yapan Yavuz Donat’a, Kemal Ilıcak’ın çok değer verdiğini kitaptaki söyleşiden dile getiren Ümit, Yavuz Donat’ın “Ankara, İstanbul ve Bodrum’daki evlerimi Kemal Ilıcak aldı. Ankara’ya geldiği zaman bizim evde kalırdı, otele gitmezdi. Ben de İstanbul’a gittiğimde Ilıcak’ın Yeniköy’deki yalısında kalırdım” dediğini aktardı.

İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen sohbetten sonra Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yayınları arasında çıkan ve Dr. Ali Tan ile Dr. Mustafa Çıpan tarafından hazırlanan NEY adlı kitabı Sinan Ümit’in oğlu Osman Selçuk Ümit’le birlikte takdim etti.

yavuz-donat-3.jpg

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.