Selçuk Karaman

Selçuk Karaman

Yazı Yazı Söyle Bana!

Yazı Yazı Söyle Bana!

İnsanı tanımak belki de dünyanın en zor sanatıdır. Onunla seyahat etseniz de para alış verişinde bulunsanız da mizaçlarını tam olarak bilmeniz zordur.

İnsanlar, içinde bulundukları ruh hallerini yazıya dökerek daha iyi anlatırlar ki şiir ve mektuplar onlar için daha özel ve değerlidir.

Bu sebeple duygu, düşünce ve davranışlar yazı karakterlerine doğrudan yansımakta ve bu yansımalar da insanların kişisel özellikler hakkında birçok ipuçları verebilmektedir.

Öğrencilerimi daha iyi tanıyabilme adına benim de sıklıkla kullandığım yazı karakteri ile insan mizacını tanıma yönteminden yüzeysel olsa da bahsetmek istiyorum

Sağa doğru çok fazla yatık yazı yazanların son derece gergin ve heyecanlı bir insan olduklarından bahsedebiliriz. Bu tür insanlar,  ruh durumu sebepsiz yere süratle değişen, hassas ve aynı zamanda çok alıngan yapıya sahip olan insanlardır.

Sağa doğru hafif eğimli yazanların normal ve dengeli bir insan olduğu söylenebilir. Bu tür insanlar mantığıyla hareket eden, samimi ve candan insanlardır

Harfleri dik veya belli belirsiz sağa eğimli yazan kişiler biraz soğuk ve hissizdirler fakat özgüvenleri çok yüksek bir yapıya sahiptirler

Sola doğru eğimli yazanlar genellikle soğuk insanlardır. Etrafa karşı ne bir sevgi ne bir nefret hatta ne de bir ilgi gösterirler. Kendi içlerine kapanık ve biraz da mağrurdurlar.

Yazılarını kimi zaman sağa kimi zaman sola eğimli bazen de dik olarak yazanlar tabiri caizse iki ruhlu insanlardır. Bazen neşeli bazen küskün, bazen dost bazen düşmandırlar. Devamlı bir asabiyet ve kararsızlık onların en ayırt edici özelliğidir. Gizli ve çekingen bir yapıdadırlar

Büyük iri harflerle yazı yazan insanlar büyük ve muhteşem şeylere, tantana ve gösterişe meraklı insanlardır. Cömert ve iyi kalpli olsalar bile yaptığı iyilikleri etrafa yaymadan içleri rahat etmez.

Küçük ve harfleri birbirine bitişik yazanlar, çekingen ve ürkek olurlar. Kendi kendilerinin kurdukları küçük bir dünyaları vardır. Genelde haklarını aramayan ve etki altına çok çabuk alınan insanlardır

Kalemi bastıra bastıra yazan ve kalın harfler meydana getiren insanın inatçı denecek kadar azimkar, dik başlı ve titiz olduğu söylenebilir.

Kalemi hemen hemen hiç bastırmadan yazan bir insan müşfik, düşünceli ve son derece iyi kalplidir. Karşısındakini memnun etmek için elinden geleni yapar. Hayvanları, çocukları çok sever. Hassas, ince ve idealisttir.

Çizgisiz bir kağıtta düz hatlar halinde uzanan ve aralarındaki aralıklar birbirine oranlı olan satırlara sahip yazı yazan bir insan azimli, kabiliyetli ve mantıklıdır. Zevk ve başarının zirvesine tırmanmaya heves etmediği gibi hiçbir zaman yeis ve umutsuz değildir ve son derecede atılgandır.

Kağıt üzerinde yukarı doğru tırmanan yazılar hırs, sıhhat ve neşe göstergesidir. Böyle yazı yazanlar kötü bir duruma boyun eğmeyi reddederler. Kolay kolay cesaretlerini kaybetmezler.

Sayfanın aşağısına doğru eğimli satırlarla yazanlar, ümitsiz kişilerdir. Olumsuz bir olay ya da hastalıklar karşısında negatif düşünen veya karamsar kimselerdir. Cesaretleri çok çabuk kırılır.

Kağıt üzerinde bazen inen bazen çıkan dalgalı satırlar oluşturanlar güvensiz ve kuşkucudurlar. Laf taşıma ve dedikodu yapmaya müsait bir yapıları vardır.

Sözcük ve satırlar arası mesafe, harflerin biçimsel şekilleri, eksik yazılan harfler gibi birçok kriterler kullanılarak buna benzer tespitler yapılabilmektedir.

Bu tespitler insanlar üzerinde denenmiş ve gözlemler yapılarak genelde doğru sonuçlar alınmış çalışmalardır.

Bizler ne kadar “Yazı karakterleri insanların kişisel özellikleri hakkında birçok ipuçları verir” diyorsak da siz siz olun karşınızdaki insana kendisini tanıtmak için mutlaka fırsat ve şanslar vermeyi ihmal etmeyin.

Sağlıcakla kalın inşallah…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Selçuk Karaman Arşivi
SON YAZILAR