Nimet Dönmez

Nimet Dönmez

Ar-Ge Merkezleri ve Konya Sanayisi

Ar-Ge Merkezleri ve Konya Sanayisi

Ar-Ge ve inovasyon günümüzde rekabetin vazgeçilmez unsurlarından biri haline gelmiştir. Etkin Ar-Ge teşvikleri ile sanayisi desteklenen ülkeler Dünya Rekabet Sıralamasında en üst seviyelerde yer almaktadır.

Yapılan Ar-Ge çalışmalarından beklentimiz, ülkemize ekonomimizde katma değer yaratacak, uluslararası pazarda rekabet gücümüzü artıracak ileri teknoloji içeren ürünler olarak dönmesidir.

Ar-Ge merkezleri sıralamasında Türkiye’de 8. sırada yer alan Konya’da en fazla Ar-Ge merkezi makine ve aksamları sektöründe yer alıyor. Konyalı sanayiciler, Sanayi Odası’nın bu yıl başlattığı Ar-Ge merkezi seferberliğine büyük destek verdi. 2017 yılında Konya’da 10 yeni Ar-Ge merkezi kuruldu.

Konya’nın ihracatını artırmasının, sanayi şehri niteliğini daha da ileri taşımasının yolu Ar-Ge merkezlerinden geçiyor ve bunu Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, üzerine basarak konuya dikkat çekiyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte Sanayi Odasının yaptığı çalışmayla sanayicilere, bu merkezlerin avantajları ve hangi şartlar ile kurulabileceği hakkında bilgilendirmeler yapılıyor . Şu anda ilimizde 14 firma Ar-Ge merkezini kurdu. Sanayiciler, burada şirketlerinin rekabet üstünlüğünü artıracak, kendi sektörlerini ve şehrimizi ileriye taşıyacak çalışmalara başladı.

AR-GE, kişinin, toplumun ve kültürün bilgi birikimini artırmak ve bu birikimin yeni uygulamalara yol açması amacıyla sistematik bir temele dayalı yapılan yaratıcı işleri kapsar.

AR-GE terimi üç ana aktiviteyi kapsar:

Temel Araştırma: Spesifik bir uygulama veya kullanım olmadan, araştırılan konunun temeli ve gözlemlenen gerçeklerine dair yeni bilgi kazanılması için yapılan deneysel veya teorik çalışmalardır.

Uygulamalı Araştırma: Yeni bilgi kazanılması için yapılan özgün araştırmadır. Fakat bu Temel Araştırma’dan farklı olarak, spesifik bir pratik uygulamaya veya amaca yöneliktir.

Deneysel Gelişim: Yeni malzeme, ürün ve araçların üretimine; yeni işlemlerin,sistemlerin,hizmetlerin kurulmasına; veya halihazırda üretilmiş veya kurulmuş olanların geliştirilmesine yönelik, mevcut bilgiye dayalı sistematik çalışmasıdır.

AR-GE Personeli AR-GE faaliyetlerinde fiili olarak çalışan, alanında uzman personel ile nitelikli destek personelini ve AR-GE faaliyetlerinin bilimsel ve teknik yanlarının planlanıp yönetilmesi, izlenip değerlendirilmesi ve desteklenmesi ile uğraşan personeli ifade eder. “AR-GE personeli” temel olarak bölümünde yüksek öğrenim görmüş ve/veya çalışma alanında gerekli sertifika, lisans, yetkinlik belgesi vb. belgelere sahip olmalıdır.

Konya’daki Ar-Ge merkezlerinin sektörel dağılımlarına baktığımızda, en çok makine ve teçhizat imalatı sektörünün Ar-Ge merkezi olduğunu görüyoruz. Otomotiv yan sanayi, otomotiv tasarım ve mühendislik, ilaç, ambalaj, tarım, gıda, bankacılık ve finans sektörlerinde birer Ar-Ge merkezi, makine ve teçhizat imalatı sektöründe ise yedi Ar-Ge merkezi var.

Tüm bu çalışmalar umalım ki, yaratıcı çalışmaları ortaya çıkarsın ve Konya sanayisi ve sanayici artık istediği noktaya ulaşsın. Biz de yazımızda Ar-Ge’nin ne olduğunu kısa da olsa sizlere aktarmaya, anlatmaya çalıştık.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Nimet Dönmez Arşivi
SON YAZILAR