Nimet Dönmez

Nimet Dönmez

BESİCİLERİN HASADI KURBAN...

BESİCİLERİN HASADI KURBAN...

Uzun ve zor bir kışı atlatan besiciler, yıl boyunca hazırlandıkları hasat mevsimine kavuştular. Onlar zor şatlarda besledikleri, bakıp büyüttükleri hayvanlarını Kurban Bayramı’na büyük bir titizlikle hazırladılar.

Besicilik zor ve meşakkatli bir iş. Hayvanların zor kış şartlarında, onlara barınma, beslenme ve temizlik hizmetlerinin yanında veterinerlik hizmetlerinin verilerek sağlıklı kalmalarının sağlanması gibi bir çok çalışmayla bugüne ulaşırlar. Bilgili bir besicilik ile hayvana yedirilen yem kaliteli ve ucuz ete çevrilir. Besicilikte hayvanın ırkı, yaşı, cinsiyeti, sağlığı ve görünüşü önemlidir.

Besicilikte yemin ucuza mal edilmesi gerekir. Az zamanda çok et almak besicinin hedefidir.

Besicilik sektörü ciddi sıkıntılar içerisindedir. Geçtiğimiz yıllarda saman fiyatının bile ekin fiyatını geçtiği bir dönemde canlı ve cansız hayvan ithalatı ile besicinin beli bükülmüş, 18 bin liraya mal ettikleri hayvanları 9 bin liraya ancak alıcı bulabilmişlerdi. Besledikleri hayvanların yem paralarını bile ödeyemeyen besiciler, bankalardan çektikleri kredilere mahkum bırakılmıştı.

Kooperatifler aracılığı ile hayvan alımı için borçlandırılan köylülerin durumu ise içler acısıdır.

Ancak bugün gelinen noktada besiciler yem fiyatlarına uygulanan KDV indiriminin fiyatlara yansımaması, yem fiyatlarının daha da yükselmesinin kendilerini zor durumda bıraktığını dillendiriyor.

Besiciler bir yıl boyunca özenle baktıkları hayvanlarını görücüye çıkardı. Besiciler hayvanlarını satmaya uğraşırken, kurban kesmek isteyen vatandaşlarda bütçelerine en uygun kurbanlık hayvanı almak için çaba gösteriyor.

Besicilerin iyi ve kaliteli üretim yapabilmesi ve halkın daha ucuz et yemesi için teşviklerin artırılması gerekiyor.

Besicilerin yüksek verim alabilmesi için gereken eğitimler verilmeli ve hayvanlara daha verimli olacakları yaşamsal alanlar oluşturulmalı. Gibi gibi bir çok konuda çalışma yapılması gerektiğini sıralayabiliriz.

Ülkemiz en pahalı eti tüketiyor. Bu nedenle et tüketimi konusunda da olmamız gereken yerde değiliz.

Kurban satışları için de ayrıca uygun alanların hazırlanması, bu konuda besicilerin istekleri de dikkate alınmalı, satış alanlarının kira bedelleri de yüksek olmamalı. Besicinin yıl boyunca beklediği kazancına ortak olmak için çaba gösterilmemeli.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Nimet Dönmez Arşivi
SON YAZILAR