36 YILIN HAFIZASI

36 YILIN HAFIZASI
TYB Yıllıkları ara vermeden 36 yıldır yayınlanmaya devam ediyor

Her insanın kendine ait bir geçmişi varken, insanlardan oluşan toplumların da bir geçmişi vardır. Dünü bugünle kıyaslayıp yarına ders çıkarmak isteyenler için; “bugün” yaşanan siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel olaylar mutlaka bir sebep sonuç ilişkisi içinde objektif bir biçimde kayıt altına alınmalıdır. Yaşanan her an bir süre sonra tarih olduğuna göre; tüm bilgi ve belgelerin sağlıklı bir biçimde derlenip toplanması, korunup yarınlara ulaşmasının sağlanması elbette takdir edilmesi gereken bir davranış.

İşte, Türkiye Yazarlar Birliği de, özellikle toplumu ilgilendiren meselelerde tarihin iyi anlaşılması ve yorumlanması için; 1984 yılında “Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı”nı yayınlamaya karar veriyor. Her siyaset bilimcinin, akademisyenin, sosyoloğun ve araştırmacının elinin altında olması gereken TYB Yıllıkları ara vermeden 36 yıldır yayınlanmaya devam ediyor.

TYB’nin üçüncü kitabı: 1984 Yılı Kültür Sanat Yıllığı. Bu ilk yıllığın içeriğini merak ediyor musunuz? Hangi konular yer almış; o tarihlerde neler gündemdeymiş ve kimler yazmış.

600 sayfalık yıllıkta; Ekonomi ve Siyaset, İslam Dünyası, Kültür Hayatımız, Dilimiz, Deneme- Tenkit- İnceleme, Şiir, Hikâye, Roman, Seyirlik Sanatlar, Çocuk Edebiyatı, Türk Musikisi, Plastik Sanatlar ve Mimari, Folklor, Kitle Haberleşme Vasıtaları, Sinema, Basın, Dergiler, Yayın Hayatı, Muhasebe, Kültür Sanat Kuruluşları, Olaylar-Kayıplar-Ödüller, Yıldönümleri bölümlerinden oluşmuş.

Günümüzde de hâlâ yazdıklarıyla gündem oluşturan birçok yazar ve mütefekkirin ismini bu ilk sayıda görüyoruz.

İşte o isimler ve yazdıkları konuların başlıkları:

Ekonomi-Toplum-Siyasi Hayat bölümü: İhsan Sezai, İbrahim Kanyılmaz, D. Mehmet Doğan.

İslam Dünyası: Fehmi Koru, Cengiz Çandar, Aydın Emeç, İlhan Selçuk, Şeyh Abdulkadir Es-Sufi. Kültür Hayatmız: Necmettin Turinay, A. Turan Alkan, Taha Akyol, Erdem Beyazıt, C. Oktay Çağlar, Saadettin Elibol, Nevzat Köseoğlu, Muhammed Sarıtaş, Ahmet Taşgetiren, Münevver Ayaşlı, Mehmet Taşdiken, Atilla İlhan, Şakir Kocabaş, Ömer Öztürkmen.

Dilimiz: Ahmet Çiğdem, Prof. Ahmet Mumcu, Abdülkerim Abdulkadiroğlu, Tuncer Gülensoy, Ahmet Kabaklı, Leyla Karahan, Cahit Kavcar, Mustafa Erkal, Yağmur Tunalı, Beşir Ayvazoğlu, Alemdar Yalçın, Hüseyin Özbay, Ahmet Cemal, Atilla İlhan, Ali Püsküllüoğlu, Can Yücel, Halil Kalefi, Mümtaz Sosyal.

Deneme-Tenkit-İnceleme: Yahya Akengin, Şerif Aktaş, Alim Kahraman, Muzaffer Uyguner, Alemdar Yalçın, Orhan Okay, Mustafa Kutlu, Prof. Fatih Sezgin, Asım Bezirci, Ayvaz Gökdemir.

 Şiir: Mehmet Atilla Maraş, Ahmet Çiğdem, Mehmet Kaplan, M. Ruhi Şirin, Mustafa Kutlu, İsmet Özel, Yahya Akengin, Mehmet Çınarlı, Ebubekir Eroğlu, Cumali Hasannebioğlu, Metin Mengüşoğlu, Yağmur Tunalı, Sedat Umran, Cahit Zarifoğlu, Ali Akbaş, Beşir Ayvazoğlu, Mehmet Çınarlı, Bahattin Karakoç, Sezai Karakoç, Osman Konuk, Sedat Umran, Seyfettin Ünlü.

Hikaye: Beşir Ayvazoğlu, Alim Kahraman, Mehmet Kaplan, Mustafa Kutlu, Mustafa Miyasoğlu, Rasim Özdenören, Sevinç Çokum, Durali Yılmaz, Osman Çeviksoy, Kadir tanır. 

Roman: Durali Yılmaz, Doç. Dr. Şerif Aktaş, Emine Işınsu, Hekimoğlu İsmail, Mustafa Miyasoğlu, Abdullah Uçman, Alemdar Yalçın. Seyirlik sanarlar: Yağmur Tunalı, Mahir Yanova, mustafa Temur, Vasfi Rıza Zobu. Çocuk edebiyatı: M. Ruhi Şirin, Rıfkı Kaymaz, Rıza Akademir, Hasan Demir, Ahmet Efe, M. Latif Sarıyüce, Cahit Zarifoğlu, Niyazi Birinci. 

Türk Musikisi: Cinucen Tanrıkorur, Beşir Ayvazoğlu. Plastik Sanatlar ve Mimari: Özkul Eren, Ekmeleddin İhsanoğlu, doğan Kuban, Ekrem Hakkı Ayverdi. Folklor: İrhan Ünver Nasrattınoğlu.
Kitle Haberleşme Vasıtaları: M. Ruhi Şirin, D. Mehmet Doğan, Mehmet Muhsin, Yavuz Bülent Bakiler, M. Çetin Baydar, H. Rıdvan Çongur, Refik Özdek. Sinema: Mesut Uçakan. Basın: Mehmet Cemal Çifçigüzeli, Zeki Ceyhan, Varlık Özmenek, Ahmet Abakay. Dergiler:  Muhsin İlyas Subaşı, Mehmet Cemal Çiftçigüzeli. Yayın Hayatı: Nevzat Çalıkuşu. Muhasebe: Necmettin Turinay, M. Hayri Azamat, Ahmet Çiğdem, Alemdar Yalçın, Sadık Yalsızuçanlar, Abdullah Uçman. 

Kültür ve Sanat Kuruluşları: Muhsin Mete, M. Cemal Çiftçigüzeli. Olaylar-Kayıplar-Ödüller: Gürbüz Güvendağ, Muhsin Mete, D. Mehmet Doğan, M. Cemal Çiftçigüzeli, Ahmet Çiğdem, Mustafa İsen. Yıldönümleri: Mustafa Ruhi Şirin. 

Kültür sanat yıllıklarının eski yıllara ait olanlarını temin etmek için ‘Sümer 1. Cad. 11/5 Kızılay / Ankara’ adresinden, 0312 232 05 71 – 72 numaralı telefonlardan bilgi alınabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.