Oktay Mermer

Oktay Mermer

ABD TELEVİZYONLARINDA DİK DURAN LİDER…

ABD TELEVİZYONLARINDA DİK DURAN LİDER…

Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kurulu toplantılarına katılmak üzere ABD'nin New York kentinde bulunan Erdoğan, PBS kanalında yayınlanan “News Hour” programının yapımcısı Judy Woodruffa mülakat verdi.

Türk-Amerikan ilişkilerinin tarihinin çok eskiye dayandığını belirten Erdoğan, bu ilişkilerin uzun süre stratejik ortaklı çerçevesi içinde yürütüldüğünü söyledi.

Türkiye'de 15 Temmuz 2016’da yaşanan darbe girişiminden sonraki süreçle ilgili olarak Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı:

Öncelikle siz teröriste neden terörist demiyorsunuz, bunu merak ediyorum. Önce teröriste terörist deyin. İkinci olarak, ülkemizde hükümeti devirmeye yönelik süreçlerin içerisinde yer alan birçok birey, hukuk çerçevesi içerisinde yargılanıyor çünkü bu kişiler emniyetin, ordunun içine sızmışlardı.

Ordunun üniformasını giyiyorlardı ancak zihinlerinde kendi terörist ajandaları vardı. Polise ve bakanlıklara sızmışlardı. Bunların arasında pek çok üst düzeye gelmiş isim vardı.

Tüm bu kişiler yargının elindedir ve kararı yargı verecektir.

Biz en başından beri Irak’ın toprak bütünlüğünü savunduk; kimse bunu yapmıyorken bile.

Bu referandum yapılmamalıdır. Orada Arap, Türkmen, Kürt hep beraber yaşıyorlar.

Irak’la 350 kilometre sınır hattımız varken Türkiye olarak böyle bir referandumu nasıl kabul edebiliriz? İran’da bu konuda referandumla aynı fikirde gözükmüyor. Irak federal yönetimi de aynı şekilde. Dolayısıyla siz sadece Kuzey Irak olarak tek başınıza böyle bir kararı nasıl verebilirsiniz?  Bu kararı kabul etmiyoruz.

Suriye’de PYD terör örgütü yer alıyor, aynı şekilde onun kolu olarak YPG’de orada. Bunlar terör örgütü PKK’nın uzantılarıdır ve biz bunlarla savaşıyoruz” ifadelerini kullanan Erdoğan, ABD'nin PKK’yı terör örgütü olarak tanıdığını ancak onun uzantısı PYD/YPG’yi terör örgütü olarak görmediğini anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin YPG'ye verdiği silahlarla ilgili “Bu silahların seri numaralarını aldık, DEAŞ’la mücadele bitince bunları geri alacağız.” diye bir açıklama yaptığını ancak daha önce benzeri uygulamalarda işlerin bu şekilde yürümediğini gördüklerini kaydetti.

Rakka’da bu alt gruplarla DEAŞ’a karşı savaşmak doğru değil, bu savaş bizimle de yürütülebilirdi. ABD’nin DEAŞ’la mücadeleyi PYD/YPG ile vermesi yanlıştır.

Bunu ABD'nin en üst düzey makamlarına ilettim. Biz ABD'den o silahları alamazken siz bunları teröristlere nasıl verirsiniz?

Bu soruyu ABD'deki dostlarımıza soruyoruz.”

Türkiye'nin ABD den para ödeyerek silah aldığını ancak bu ülke yönetimi tarafından teröristlere bedavaya silah verildiğini vurgulayan Erdoğan, “3 bin tır silah bu teröristlere gönderildi. Zamanında insansız hava aracı almak istedik. Vermediler ama teröristlere bunların hepsini tırlarla gönderiyorlar.” açıklamasını yaptı.

ABD ve Dünya üzerindeki olayları tüm çıplaklığı ile dile getiren, söylenmesi gereken her şeyi hiçbir çekingenlik duymadan dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan bir kez daha dik duran lider olma özelliğini gösterdi.

Ey ABD;

İmam Gazali'nin dediği gibi;
İstediğin kadar yaşa,nasıl olsa bir gün öleceksin;
Dilediğini sev,nasıl olsa bir gün ayrılacaksın;
İstediğini yap, nasıl olsa bir gün hesabını vereceksin...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Oktay Mermer Arşivi
SON YAZILAR