Mustafa Balkan

Mustafa Balkan

ARVASİ HOCA’YA GÖRE ÜLKÜCÜLÜK

ARVASİ HOCA’YA GÖRE ÜLKÜCÜLÜK

“Osmanlı İmparatorluğu yıkıldığı zaman bile 6. Devletti. Türk-İslam ülküsü millî şahsiyetimizi koruyarak dünyanın bir numaralı devleti olmaya çalışma gayesidir.”  (Seyid Ahmed Arvasi)

 

 

Seyid Ahmed Arvasi, gerek altı ciltten oluşan “Hasbihâl” adlı eserinde ve gerekse kendisiyle yapılan mülâkatlarda; prensip olarak Türkiye’nin İslâm Ortak Pazarı’nı gerçekleştirmesi ve onun başında bulunmasını cân-ı gönülden isteyen bir aydındı. Fakat İslâm dünyasının sanayileşememesinden dolayı bu pazarın uzak bir ihtimâl olduğu nu da ifade ederek “Benim şimdi uçağa, tanka, motora, makineye, elektronik aletlere ihtiyacım var, İslâm dünyasında bunlar yok. Birbirlerine ne satacaklar?” diyor ve ekliyor:

“İslâm Ortak Pazarı evvela iktisâdî bakımdan bir birini tamamlamayı gerektirir.”

 

***

Müslüman Türk’ün meseleleri elbette çoktur. Arvasi hoca, bu meselelere kafa yoran bir mütefekkirdi.  Onun Türkler ile ilgili düşüncesi şöyleydi:

“Sahabe döneminden sonra İslâm’a en büyük hizmeti yapan Türklerdir. Bu millet yüzyıllarca İslâm âlemini korumuş, kollamış ve bu uğurda hiç çekinmeden oluk gibi kanını akıtarak milyonlarca şehit vermiştir. Bunun yanı sıra İslam kültür ve medeniyetinin gelişmesine de maddi manevi büyük katkıları olmuştur. Türk milleti İslâm’la bütünleşmiş ve iç içe girmiş bir millettir… Avrupa’ya gittiğinizde hangi millettensiniz diye sorarlar. Eğer Türküm dersen ikinci soruya muhatap olmazsın. Çünkü bilirler ki sen Müslümansın. Türk demek Müslüman demektir”.

 

***

“Türk, bütün varlığı ve heyecanı ile İslamiyet’e koşarken, hasretle beklediği dine kavuşmanın mutluluğunu yaşamıştır. “Allah’tan başka ilâh yoktur” diyen, “cihad” emri ile “Alplik” ruhunu besleyen, öte yandan “Hak yolda” âlimlerin akıttığı mürekkebi, şehid kanından daha mübarek bulan İslâmiyet, kısa zamanda Türk’ün ruhunu keşfetmekle kalmamış, Türk’ü yeniden Türk’e buldurmuştur.”

Arvasi Hoca, ülkücüye yolunu şöyle gösteriyor:

“Kendini Allah ve Resulü’nün davasına adamış, sırf Allah rızası için canını, malını ve mevkiini, din ve devleti, mülk ve milleti için fedaya hazır, şanlı, mukaddes, ay yıldızlı bayrağın gölgesinde dövüşen, nefsini düşünmeyen ve ülküsüne fâni olmuş yiğitlerdir. Onlar büyük ve şanlı tarihimizin doğurduğu, Allah ve Resulü’nün hizmetine sunulmuş ve küfrün bütün oyunlarını bozan, cesaretini kıran, yolunu kesen ladrolardır. Bunlar Müminlere karşı alçak gönüllü, kâfirlere karşı onurlu ve zorlu, Allah yolunda savaşanları kınayanların kınamasına aldırmayan yiğitlerdir. Bu nesil Allah’ın İslam âlemine ihsanıdır.”

Arvasi Hoca, ülkücülüğü ise şöyle tarif ediyor:

“Ülkücülük; ülkemiz ve yeryüzünde Allah’ın nizâmını hâkim kılmak içindir. Kendine metod olarak, Allah ve Resulü’nü ölçü alan bir iman hareketinin adıdır. Ülkücü; egosunu yenen idealisttir. İman, aşk, aksiyon ve karakter adamıdır! Benim milliyetçilik anlayışımda asla ırkçılığa, bölgeciliğe ve dar kavmiyet şuuruna yer yoktur.”

 

 

 

Türk-İslâm Ülkücüsünü tarif ederken de şöyle demiştir:

“Türk-İslam Ülkücüleri, sosyal kültürel, ekonomik ve politik hayatta, bir taraftan “yenileşmeye, çağdaşlaşmaya, gelişmeye”, diğer taraftan da bizi biz yapan millî ve mukaddes değerleri “korumaya” önem verirler. Yâni “milli şahsiyete bağlı bir inkılâpçı ruh ve şuur” taşırlar. Türk-İslam Ülkücüsü, inkılâpçılığı, soysuzlaşma ve yabancılaşma, muhafazakârlığı katılaşma ve yerinde sayma olarak anlamazlar.”

 

***

31 Aralık 1988’de Hakk’ın rahmetine kavuşan ve ömrünü imanlı, ihlâslı, vatanperver ve milliyetperver gençler yetiştirmeye adayan bir eğitimci olarak Seyid Ahmed Arvasi’yi, vefatının 28. sene-i devriyesinde rahmetle anıyorum.

Ruhu tekrar şâd olsun.

 

AZİZİM DİYOR Kİ…

2017 yılı vatanımızın, milletimizin, Türk ve İslâm âleminin uyanışına vesile olsun.  Türkiye üzerine oynanan çok amaçlı oyunların bozulmasına ve bu oyunları bozacak düzeyde akıllı ve zeki insanlarımızın da, aziz vatanımızın ve milletimizin kaderini elinde bulunduran mevkilere gelmesini nasip etsin.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mustafa Balkan Arşivi
SON YAZILAR