İlker Kırnaz

İlker Kırnaz

Aykut Kocaman’ı Anlamak...

Aykut Kocaman’ı Anlamak...

Ligden düşmeme mücadelesi veren Karabükspor’u deplasmanda yenerek alt sınırla ilişkisini resmen bitiren Konyaspor, bundan sonra oynayacağı karşılaşmalarda öncelikle maddi kazanç sonrasında da prestij için mücadele edecek. Geçen haftaki yazımda yavaş yavaş gelecek sezonun planlamalarının yapılması gerektiğinden bahsetmiştim. Kulüp başkanımız Ahmet Şan da 2 haftadır bu planlamalara başlandığını belirtti. Bu da takımımız adına sevindirici bir gelişme olarak öne çıkıyor.

Sezonu performans dalgalanmalarının fazla olduğu bir yapıda geçiren Konyaspor, Karabükspor deplasmanında da önce haddini bilerek sonra da rakibi etkisiz hale getirerek oynamayı amaçladı. Bunda da başarılı olduğunu söylememiz gerekiyor. Özellikle savunma hattını orta alana yakın dizayn eden Aykut Kocaman, bu sayede karşılaşmayı 40-50 metrede oynamayı arzuladı. Taktiğinin büyük bir kısmı tutunca da hem rakibe pozisyon vermedik hem de kendimiz adına hayati bir 3 puanın daha sahibi olarak döndük Karabük’ten. Tüm futbolcu kardeşlerimizi ve teknik heyetimizi tebrik ediyorum.

Yönetim kurulumuzun öncelikle yeni sezonda devam edip etmeyeceklerine ya da devam edeceklerse de nasıl bir oluşumla devam edeceklerine karar vermeleri gerekiyor. Bu gerçekleşmeden Aykut Kocaman’ın bir sonraki sene planlarını tartışmak bence abesle iştigal olur. Eğer aynı yönetici kadrosu ile devam etmeyi planlıyorlarsa bir an evvel Aykut Hoca ile masaya oturmaları gerekiyor. Gerek takımın istikrarı anlamında gerekse transferlerin şekillenmesi noktasında bu hamle çok önemli. Ve şahsi kanaatim Aykut Kocaman ile devam edilmesi yönünde. Bu sene istediği transferleri çeşitli nedenlerle yapamadığımızı da düşündüğümüzde gelecek sezon alınan bu puanların üstüne çıkabileceğimizi rahatlıkla görmekteyiz.

Sanal platformlar ve ikili konuşmalarda Aykut Kocaman’ın bir çok noktada eleştirildiğine de şahit olduk bu sezon. Geriye pas, yana pas, savunma oyunu vs gibi nedenlerle aslında her sene Real Madrid kıvamında hücum eden takımımız!!! için bir el freni olduğunu bile belirttik. Kısaca Aykut Kocaman’ın ne yapmak istedikleri ve planları hakkında hala aydınlanmadığını düşündüğüm bir kaç noktaya parmak basmak istiyorum. Aykut Kocaman tipindeki hocalar 3-6 ay bandında hiç bir takıma faydalı olamazlar. Gerek oynattığı pasa dayalı oyun, gerekse futbolcuya dayalı bazı mental değişiklikleri yapması zaten minimum 6 ayı bulacaktır. Şu an itibariyle de bu sürecin içindeyiz. Hatta beklediğimden fazla puan aldığımızı da net olarak ifade etmeliyim. Aykut Kocaman oyun sistemini topa sahip olmak ve isabetli pas yapmak üzerine kursa da bu pasların hızlı olarak yapılması aslında ilk hedefi durumunda. Bunun yanında tabii ki bu pasların daha çok rakip sahada yapılması da mücadele ettiği takımın sahasından rahat çıkamamasını sağlıyor. Oyunu 40-50 mt içinde oynamak hem enerjinizi daha ekonomik olarak kullanmanızı sağlıyor hem de rakibin dar alanda oynama yetileri noksansa onları hataya zorluyor. Bu da tabii ki güç ve fizik gerektiren bir nokta. Hem sahanın 40 mt’lik bölümüne hatasız yayılacaksınız, hem topa ve oyuna hükmedeceksiniz hem de bu pas trafiğinde hata yapmayacaksınız. Takdir edersiniz ki günümüz futbolunda bu olay tamamen çok iyi bir fiziki kalite ile mümkün olacaktır. Bunun yanında Aykut Kocaman’ın takımları rakibe önde basarak savunmaya rakip sahada başlamayı amaçlar. Savunma futbolu oynatıyor diye eleştirdiğimiz yönü aslında bunu yapmayı amaçlamaktadır. Ama bu da ciddi güç istediğinden bu noktada da dönem dönem başarısız olduğumuzu gördük. Bunun yanında orta alanda yaptığımız pasların hızları da şu an itibariyle yetersiz durumda. Kanat oyuncularımız topu alıp da baskı yediği anda orta alandaki oyuncularımızla yardımlaşarak topu hızlıca diğer kanada ulaştıracak pas trafiğini sağladıkları an farklı bir tablo ortaya çıkacak. Bu noktada da Uğur İnceman-Mehmet Güven ikilisinin beklentilerimizin çok altında kalmaları bu pas trafiğinin hızını olumsuz olarak etkileyen ilk etken olarak gözüme çarpıyor. Bunun dışında bek oyuncularımızın ligin büyük bir bölümünde hücuma sıfır katkı yapmaları da tabii ki hücum kanat oyuncularımızın etkinliğini azalttı.

Konyaspor kamuoyunun ve taraftarlarımızın Aykut Kocaman olayına biraz da bu noktalardan bakması gerektiğini düşünüyorum. İleriye dönük vizyonu sayesinde Konyaspor’umuza ciddi katkıları olacağına gönülden inanıyorum. Sadece Konyaspor taraftarlarının biraz daha sabır göstermesi gerekiyor. Hem Aykut Hoca’nın aklındaki bazı soru işaretlerini gidermesi hem de oyuncu kadrosundaki defolu ürünlerin yenisiyle değiştirilmesi için gerçekten biraz daha zamana ihtiyaç var. Stadyum, taraftar ve şehir aidiyeti noktasında ciddi bir atılım yaptık bu sezon ve bunu da sportif başarıyla taçlandırmamız gerekiyor bu saatten sonra. Aykut Kocaman aklımızdan geçirdiğimiz hedeflere ulaşmak için uygun bir isim, sahip çıkalım lütfen...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
İlker Kırnaz Arşivi
SON YAZILAR