BENİM DÜNYAM YAZILARI/2

BENİM DÜNYAM YAZILARI/2
Yusuf Alpaslan ÖZDEMİR'in dünyasından değinierinde bu hafta Feyza Hepçilingirler, Ali K.Metin ve Sivas var

KONYA’NIN GAZETELERİ

Feyza Hepçilingirler bilindiği üzere dil üzerine çalışmalarıyla tanınmış bir kalem. Ülkemizde ve yurt dışında tanınırlığı yüksek, alanın otoritelerinden biri olarak bilinir. ‘Türkçe Off’lardan da hatırlayabilirsiniz ismini.

Hepçilingirler 30 Mart 2008’de Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Konrad tarafından ortaklaşa düzenlenen yerel basına dönük eğitim semineri için Konya’ya gelir. Bir buçuk saat sonra konuşması vardır, otelin lobisine iner. Gerisini kendisinden okuyalım; ‘ Konya ve çevresinde çıkan gazeteleri önüme aldım, yanlışları saptamaya çalışıyorum. Ne kadar çok yazım yanlışı var! Olur olmaz yerde büyük harfler… Dizgi yanlışı sayacağımız harf eksiklikleri… Gelişigüzel kullanılmış noktalama işaretleri…(Feyza Hepçilingirler; Rüzgarın Göğe Savurduğu, Everest Yayınları, Ağustos 2008, s. 54)

Yazı devam ediyor, meraklısı tamamını okuyabilir. Aradan geçen 12 yılda değişen durum nedir sizce?

SİVAS’A GİDECEKLERE BİR İKİ ADRES

Hafta sonunda bir kez daha Sivas’ı gezme fırsatı buldum. Önceki gezilerimle ilgili tarihi ve kültürel güzelliklerinden, trafikte yayalara şaşırtıcı boyuttaki saygılarından bahsetmiştim. Bugün de çok kısa bir Sivas mutfağı değerlendirmesi yapmak istiyorum.

Madımak olaylarından dolayı ister istemez insanların önyargıyla gittiği Sivas’ta,  lokantalardaki özenli hizmet, kaliteli etle dikkat çekiyor. İki kardeşin işlettiği Has ve Mis’te yediğiniz döneri unutamayacağınızı net olarak söyleyebilirim. Sivas köftesi meşhur biliyorsunuz saf etten yapılan bu köfteyi iki şubesi de merkezde bulunan Kirli Ahmet’te yemenizi öneriyorum. Tatlıda ise Merkez Öğretmenevi karşısındaki Yeşil’de gözünüzü doyuracak sürprizler sizi bekliyor. Olağanüstü leziz ve tam kıvamında künefe çeşitleri yanındaki ikramlar fotoğrafta, ayrıca bir çay da ücretsiz ve tüm bunlar 20 ila 25 tl. arasında porsiyon fiyatlarıyla müşteriye servis ediliyor.

ELEŞTİRİ FARKI

Edebiyat eleştirisine özel bir ilgim vardır. Usta yazar ve şair Ali K. Metin’in Hece’den yeni çıkan ‘Eleştiri Farkı’nı kitapçıda görünce hemen aldım. ‘(…)Eleştirel söylem poetik güdümün altında hareket ettiğindeyse nesnellikten söz etme şansımız kalmaz.’ diyen Metin kitaptaki yazılarını üç bölümde toplamış. ‘Eleştirinin Sularında’ başlıklı ilk bölümde doğru eleştiri, nesnel eleştiri, şiiri doğru yorumlama gibi konular; ‘Eleştirinin Eleştirisi’ adlı ikinci bölümde önemli şiir eleştirmenlerinden bazıları odağa alınıyor. Nurullah Ataç, Hüseyin Cöntürk, Mehmet H. Doğan, Eser Gürson’dan bahsedilmiş, şiir eleştirisinin olduğu bir mevzuda Memet Fuat da yer almalıydı, bu Ali K. Metin’in büyük bir eksiği olmuş kitapta. Kitabın son bölümünde ise 2000’lerin edebiyat dergilerindeki şiirler irdeleniyor.

  ‘Eleştiri Farkı’ şiire ve eleştiriye meraklı olanların oldukça işine yarayacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.