Süleyman Sayan

Süleyman Sayan

Bir Maç Ne Kadar Zor İse Galibiyet O Kadar Tatlıdır

Bir Maç Ne Kadar Zor İse Galibiyet O Kadar Tatlıdır

Torku Konyaspor hafta sonunda Sivasspor’u kendi saha ve taraftarı önünde ağırlayacak, bu zorlu 90 dakikada Torku Konyaspor’a yürekten başarılar diliyorum. Torku Konyaspor, Fenerbahçe maçı karşısında gösterdiği performans ümit verici ve takımın bu oyunla bizlere bir heyecan getirdiğini söylemek yanlış olmaz. Bir takım size heyecan veriyorsa bu beklentileri de artıracağı kesindir.

2014 yılında sahamızda yapacağımız ilk maç olması nedeniyle de güzel bir başlangıç için, farklı bir motivasyon ve güç vereceğini de söyleyebiliriz. Sivasspor’un Ziraat Türkiye kupasında yoluna devam etmesi, Anadolu takımlarında kadro genişliği üst düzey olamadığı için, fiziksel ve zihnen yorgunluk olabileceğinin göstergesidir. Bu durum da Torku Konyaspor’un son derece işine gelir ki, Sivasspor’un ayrıca her iki maça da deplasmana gidecek olması, iklim şartlarını da düşünürsek yorgunluğu bir parça daha artıracaktır. Üstelik Akhisar mağlubiyeti ile moralleri de altüst olmuş durumda olması ibreyi bize çeviriyor. Mesut Hoca’nın ekibi karşılaşma öncesi rakibi son bir kez izleme şansı buldular. Son alınan yabancı oyuncular ile birlikte tüm yabancı oyuncuların performansı da, hırsı da artacaktır, artmak zorundadır. Yabancı kuralı dolayısıyla yabancı oyuncular arasında farklı bir rekabet olacak acaba ben mi tribüne çıkacağım deyip daha hırslı olacaklar. Nerede hırs çalışma rekabet varsa orada başarı vardır bu durumda her türlü Torku Konyaspor’un işine gelir. Torku Konyaspor’un özellikle yerli genç futbolcu potansiyeli yüksek bu oyuncuları elinde tutması da gelecek açısından çok önemlidir.

Sivasspor maçının bizim açımızdan dezavantajları da yok değil. Bana göre, Türkiye’de kanat akınlarını en iyi yapan takım Sivasspor iken defans anlamında Türkiye’de yan toplarda en kötü performanslardan birine sahibiz, üstelik Sivasspor takımında bir Cicinho gerçeği var ki eğer Aatif Chahechouhe bu golleri atabiliyor ise bunun ilk etkeni Cicinhodur. 33 yaşında olmasına rağmen bu enerjisi göz kamaştırıyor üstelik yan top zafiyetimiz varken hem duran toplarda hem yaptığı ortalarda gerçekten çok tehlikeli bir isim. Ancak Cicinho ileri çıktığında çok etkili iken defans anlamında eski gücünden çok uzak. Aatif ise bana göre Sivasspor’un forveti değil serbest adamı. O adamı tek bölgede oynatırsanız asla verim alamazsınız.

Amiyane tabirle Roberto Carlos bu adama büyük ihtimalle sen serbestsin dilediğini yap gibi bir şey demiş olacak ki Aatif’ı siz maç esnasında defanstan top çıkarırken görmekle kalmazsınız; taç atar, duran top kullanır, kornerlerde gelir, takım çıkarken görürsünüz. Yani sahanın her yerini gezer, bu unutulmamalı. Tabi işin diğer boyutu da şuan krallıkta 12 gol ile ilk sırada yer alıyor ve tehlike arz ediyor. Ayrıca Sivasspor’un tek etkili olduğu kanat sağ kanat değil sol kanatta da oldukça etkili oyunculara sahipler ve Aydın bunların başını çekiyor. Sivasspor’un hücum etkinliğinde en önemli isimler Utaka ve Rafik Djebbour idi. Rafik takımdan ayrıldı, üzerine birde Utaka sakatlandı o bölgede gerçekten kısır durumda kaldılar. Sivasspor’un aslında oyun anlayışı basit ama etkili.

Tipik bir İngiliz takımı gibi topu kanatlara yayıp etkili ataklar yapmak ilk tercih olsa da takım top yaparken, kısa paslar ile dikine gittikleri zamanlar da oluyor.  Fakat kupa maçları her ne kadar ölçü olmasa da bu konunun altını çiziyorum ligimizde güzel pas yapan takımlar Sivasspor’u ezmişler hep. Örnek isterseniz Eskişehirspor, Bursaspor, Akhisar ve Fenerbahçe…  Sivasspor hiçbirinden ligde puan alamadı.

Üstelik bu takımların bir özelliği daha var:  orta alanı hepsinin güçlü.  Ben iddia ediyorum, Torku Konyaspor-Sivasspor maçı çok farklı bir boyut kazanabilir. Sakatlıklar ve takımdan ayrılan oyuncularla hücum bölgesinde sıkıntılar yaşayacağını düşünürken Pedro Oldoni transferi ile de bu sıkıntıyı çözmeye çalıştılar, oyuncu en büyük çıkışı Real Valodolid forması ile yaşamıştı ve şunu söyleyebilirim hırçın bir yapıya sahip ve kırmızı karta açık bir oyuncu. Korkmadan Sivasspor’un üzerine gidersek özellikle Djalma’nın maçı olabilir.

Defansta ciddi aksamalar bulunuyor. Kaptırdıkları toplarda geriye dönüşte de büyük sıkıntı yaşamaları görmezden gelinemez. Defanstan dönen toplarda özellikle ikinci yarı Erdal ve Recep etkili olabilir. Son bölümde Sivas takımı oyundan düşüyor ve ilk bölümde maçı koparmak için çok saldırgan oyun anlayışına giriyorlar.

Çok zorlu bir maç olacağı kesin ama bir maç ne kadar zor ise galibiyet o kadar tatlıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Süleyman Sayan Arşivi
SON YAZILAR