DERGİLERİ YAŞATALIM Kİ EDEBİYAT DA YAŞASIN

DERGİLERİ YAŞATALIM Kİ EDEBİYAT DA YAŞASIN
Günümüz edebiyatında neler olup bittiğini takip etme yolunda dergilerimiz şüphesiz önemli bir rol oynarlar.

Günümüz edebiyatında neler olup bittiğini takip etme yolunda dergilerimiz şüphesiz önemli bir rol oynarlar. Yeni çıkan kitaplardan, edebiyat gündeminde neler olup bittiğine kadar okuru haberdar eden edebiyat dergileri tüm zorluklara rağmen büyük ve övülesi çabalarla, fedakarlıklarla evlerimize misafir olmayı sürdürüyorlar. ‘Her ay en azından bir kitap, bir dergi alalım’ hatırlatmamızı bir kez daha yapalım ve sözü Kitaplık, Edebiyat Ortamı ve Post Öykü dergilerine bırakalım…

PROUST KİTAP-LIK DERGİSİNDE

Edebiyatımızın uzun soluklu dergilerinden Kitap-lık. 27.yılında 209. sayısıyla okuyucu karşısında.

Yapı Kredi Yayınları arasında çıkan ‘Vadi’ ve ‘Hodan romanlarının yazarları İnan Çetin ve Doğan Yarıcı ile kitapların editörü Murat Yalçın’ın yaptığı söyleşiden iki romanın da sinemaya çekilebilecek tarzda olduğunu, yazarların önceki eserleri üzerinden sinema çalışmalarının devam ettiğini öğreniyoruz.

İlk kez yayınlanan metinlere de sıkça yer veren Kitap-lık’ın bu sayıdaki sürprizi ise Fahri Erdinç’in 1957’de Nazım Hikmet’in evini ziyaretinden sonra yazdığı ‘Nazım Hikmet’in Evi’ şiiri. Yedi sayfalık şiiri şair Gültekin Emre yabancı bir Türkolog’dan almış.

Taylan Altuğ’un ‘Bergama Heykeltraşları’ başlıklı makalesinde Nev Yunanilik akımı, Yahya Kemal şiiri üzerine ilginç bilgiler yer alıyor.

Oğuz Demiralp’in uzun denemesinin misafiri ise Kitap-lık’ın 204. sayısında dosya çerçevesinde anılan, ülkemizde de çok iyi tanınan ve sevilen İranlı kadın şair Furuğ Ferruhzad. Kimlerin neden sevdiğini, ön plana çıkardığını şaireyi daha önce duymamış ve okumamış olanlar Demiralp’in yazısını okuyunca anlayacaklardır.

Şiir türüne bu sayısında da oldukça geniş yer ayıran dergide Haydar Ergülen rüzgarı esiyor desek yeridir. Erkut Tokman tarafından kaleme alınan makalede Haydar Ergülen’in son şiir kitabı ‘İdilikler’ konu ediliyor. Ayrıca Ergülen’in çok güzel iki şiiri şiirseverleri bekliyor. bekliyor.

 Mehmet Rifat Dünya edebiyatının en büyük romancılarından Marcel Proust’un eserlerinde büyük şair Charles Baudelaire’in izlerini sürüyor Rifat. Proust, kendi adıyla anılan ankette en sevdiği şairler olarak Baudelaire ve Alfred de Vigny isimlerini vermişti.

Mert Tanaydın’ın,  Japonca’dan yaptığı çevirilerle dikkat çeken Hüseyin Can Erkin’le çeviri odaklı yaptığı söyleşi dışınca daha birçok inceleme, deneme yazısı ile öykü, şiir Kitap-lık’ta okuru bekliyor.  

EDEBİYAT ORTAMI, ÖYKÜ YILLIĞI İLE GELDİ

Edebiyat Ortamı, iyi şair Yahya Kemal’in ‘Eski Musiki’ şiiriyle okuru karşılıyor. Derginin musiki yazılarına ayrı bir değer verdiği göz kaçmıyor; Dr. Timuçin Çevikoğlu Hacı Arif Bey’i, Sadık Yalsızuçanlar ise Burak Kaynarca’yı anlatıyorlar son sayıda.

Dergide epey bir söyleşi var; Samet Doğan ile son romanı ‘Congolos’, Hülya Edisboylu ile el sanatları ve estetik, Ali Ömer Akbulut ile yeni öykü kitabı ‘Hu Konşu’, dergi yayın kurulundan Arafat Deniz ile İranlı Sohrap Sepehri’nin yeni yayınlanan toplu şiirleri hakkında konuşulmuş.

Edebiyat Ortamı Mayıs-Haziran 2020 tarihli son sayısında şiir ve hikayelerle birlikte dolgun bir içerik de sunuluyor; ‘Yunus Emre’de Yaratılışın Öyküsü’ başlıklı makale, rahmetli Ragıp Karcı hakkında anma yazıları, Gıyasettin Dağ’ın Fethi Gemuhluoğlu konulu denemesi, yayıncı ve şair Şakir Kurtulmuş’un günlük yazıları, Tahsin Yücel’in unutulmaz eseri Komşular üzerine bir kritik, Fahri Tuna’nın Şair Leyla Şerif Hanım üzerine  kısa soru-cevap şeklindeki makalesi, yüzyılların eskitemediği kült eserlerden Kelile ve Dimne değerlendirmesi bunlardan birkaçı.

Ayrı bir paragraf açmamız gereken bir konu var bu arada. Edebiyat Ortamı’nın genel yayın yönetmeni Sadık Yalsızuçanlar’ın ‘Üç Kitap’ başlıklı yazısında adından da anlaşılacağı üzere üç kitabın değerlendirmesine yer verilmiş. Tanıtılan kitaplardan biri de Edebiyat Ortamı yayın kurulunda olan Engin Elman’ın ‘Afrika’nın Yapayalnız Lalesi’ isimli öykü kitabı. Yalsızuçanlar, yazı boyunca Engin Elman’ın soyadını ‘Alman’ olarak yazmış. Bir tane olsa dizgi hatası yahut gözden kaçmış diyeceğiz ama soyadı tümüyle yanlış yazılmış metinde. Yorumu size bırakıyoruz fakat şunu da söylemeden geçmeyelim; Edebiyat Ortamı emek ürünü, kendini ispatlamış bir dergi. Derginin son kısımlarının bir iki kez de olsa boş sayfalarla çıkması, lise kompozisyon ödevi gibi kitap tanıtımına yer verilmesi, vasatı aşamayan bazı öykülerinin yayımlanmaya layık görülmesi bizi üzüyor doğrusu.

POST ÖYKÜ YOLUNA DEVAM EDİYOR

Aykut Ertuğrul yönetiminde iki ayda bir yayınlanan öykü dergisi Post Öykü; Mayıs- Haziran 2020 tarihli 34. sayısı elimizde. Kapakta Don Kişot , Aykut Ertuğrul’un ‘Adem’den Önce’ öyküsü ve Feyyaz Kayacan karşılıyor okuru.

‘İmgeler Suretler’ köşesinde konuk yazarlara hangi imgeleri ön planda tuttukları soruluyor. Son sayının konuğu öykücü Bora Abdo, ‘Ada’ imgesi hakkında bilgi veriyor. Derginin sürekli köşelerinden diğeri ‘Bir Şey Hakkında Üç Şey’in konuğu ise Evliya Çelebi. ‘Yanlış Okumalar’ köşesinde ise Feyyaz Kayacan ve önemli eseri ‘Hiçoğlu’ üzerine Mustafa Aplay, Onurhan Ersoy, Betül Sezgin yazmış.

Post Öykü dergisinin en beğendiğimiz yanlardan biri de kitap tanıtım, değerlendirme ve eleştirilerinin geniş yer bulması. Dinozorların Son Günü, Eksile Eksile, Aramızda Bir Bahçe Yakınlığı, Fincan Fincanla, Hayal Otel, Hayali’nin Tesadüfleri, Büyükler için Oyuncaklar, Erkeklere Her Şey Anlatılmaz, Geçti Dost Kervanı, Hatırlı Yara, Karınca İncitmez Artur Balyan’ın Tuhaf İntikam Planı, Kendine Dolanan Sarmaşık, Sabitalem Mahallesi, Afrika’nın Yapayalnız Lalesi, Dünyanın Kemikleri, Oflu Hayriye’nin Köpeği, Bitmesi Gerektiği Gibi, Üflenmemiş Rüzgarlar, Android Park’a Hoş Geldiniz adlı kitaplar tanıtılıyor bu sayıda.

whatsapp-image-2020-05-31-at-21-43-49-1.jpegwhatsapp-image-2020-05-31-at-21-43-49.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.