Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

Dikkat çekmiştim

Dikkat çekmiştim

     Bir hafta önceki yazımda dövizdeki hareketin ne olacağını yazmıştım. Daha doğrusu uyarmıştım.  Dövizlerdeki Düşüşlerin kalıcı olmayacağını piyasalarda hangi düzelme oldu da dövizde düşüş olacağını ve dövizdeki düşüşün alım fırsatı olacağını bu köşemde yazarak uyarmıştım. 
    Hatta geçtiğimiz hafta başında birçok gazeteye vermiş olduğum röportajda bile bunları dile getirmiş, söylemiştim. Dolar ve Euro’daki düşüşler sadece bir gün sürdü, hafta sonu 2,190 seviyesine kadar gelen dolar/TL fiyatı hafta sonu bu seviyeleri gördükten sonra hızla tekrar 2,250 seviyesinin üstüne attı. Euro/TL ise 2,750 seviyesinden aldığı destekle 2,820 seviyelerine kadar yükseldi. Dövizdeki yükselişler kalıcı fakat düşüşler geçici olduğunu unutmayalım. Her düşüş alım için bir fırsattır.   
      Yükselişlerin sebebini geçtiğimiz hafta yazmıştım. Kısaca değinmek isterim. Birincisi ABD Merkez Bankası FED’in faizleri artıracak olması dolara olan ilgiyi artırıyor. Tüm gelişmekte olan ülke para birimleri değer kaybediyor ve kaybetmeye de devam edecek. İkinci sebep ise Ortadoğu’da yaşanan jeopolitik gelişmeler, Rusya-Ukrayna gerginliği ve çatışmaları, Suriye, Irak’ta yaşanan olaylar, bunlar döviz piyasalarını dalgalandırmaya yetiyor ve artıyor.
    Değerli pusula okurları ABD tarafından her gelen veri piyasalar tarafından önemle takip ediliyor. Piyasaların üstünde etkisini bir hayli fazla olduğu tarım dışı istihdam verisi de Cuma günü geldi. Beklentiler tarım dışı istihdamın 230 bin kişi olacağı şeklindeydi. Beklentilerin hemen altında 213 bin kişi geldi. İşsizlik de 5,9 seviyelerinde idi, 5,8 seviyesine geriledi. İstihdamın 200 bin kişinin üstünde kalması piyasalara olumlu yansıdı ve Euro/Dolar paritesinde hızlı hareketler gördük. Dolar yine gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değer kazanmaya devam etti. Euro/dolar paritesi 1,2377 seviyesine kadar düştü, şu sıralar 1,2420 seviyesinde bir Euro/Dolar paritesi görüyoruz. Önümüzdeki süreçte Euro/Dolar paritesinde beklentimiz 1,20 seviyeleridir.  
   Kısacası Dolar/TL’deki yükselişler bundan sonra da olacaktır. ABD tarafından gelecek bir iyi veri dolara olan ilgiyi artıracaktır. Euro/TL ise dolara göre daha az yükselecektir. Avrupa Merkez Bankası ECB’nin yapmış olduğu varlık alım programı ve parasal genişleme, dahası faizleri negatife düşürmesi Euro’daki yükselişleri sınırlayacaktır.
    Borsa İstanbul için ise geçtiğimiz haftalarda çok açık ve net olarak yazdım. 80,000 seviyelerini geçse bile kalıcı olamayacağını belirttim. Sebeplerini de sıralamıştım. İlk sebep etrafımızdaki ateş çemberi, sınırlarımızda yaşanan olumsuz gelişmeler, ikinci sebep ise ABD Merkez Bankası FED’in faiz artıracak olması, paranın dolara kayması Borsa İstanbul’un yükselişini sınırlayan etkenlerdir. BİST’te kalıcı bir yükselişin olabilmesi için 5 Aralıkta uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşu Moddy’s’ten gelecek açıklamaların çok pozitif olması lazım fakat ben bu ortamda Moddty’s’ten çok da pozitif açıklamalar beklemiyorum.  Zaten Moddy’s geçtiğimiz haftalarda dünya ekonomisi için verdiği mesajlarda çok da iyimser olmadığını hatta önümüzdeki iki yıl dünya ekonomisinde büyümenin çok küçük olacağını belirtti. Moddy’s’in dünya ekonomisi için yapmış olduğu bu açıklamalar çok önemli, toparlanmanın zor olacağı iki yıl bizleri bekliyor.
      Değerli dostlar Altın için de geçtiğimiz hafta 82 TL seviyelerine gelince Altın kademeli olarak alınabilir demiştim. Altın 82 TL seviyelerinden 85 TL seviyelerine kadar yükseldi. Daha sonra yine 83,5 TL seviyelerine düştü. Uzmanlar uluslar arası yatırımcılar Altın’da daha düşüşün olabileceğini yazıyorlar söylüyorlar. Altın’ın Ons’u 1150 dolar seviyelerinde 900 Ons/Dolar’dan bahsediliyor. Bu da gram bazında 75-80 TL arası fiyatlar eder. Ben Altın için biraz temkinli durmanın zamanının geldiğine inanıyorum. Evet, düşüşler olursa kademeli olarak alım yapılabilir. Örneğin 300 gram Altın alacaksanız 82 TL seviyesinden 100 gram düşerse 80 TL’den 100 gram, düşecek olursa 76-77 TL seviyelerinden 100gram olmak üzere 300 gram altını alırım, illaki altın alacaksanız kademeli altın almanızı öneririm. Çünkü uzmanların uluslar arası yatırımcıların ortak görüşü altın daha da düşecek diyorlar. Ben yinede dikkat diyorum Dolar da ise 2,200-2,225 aralığı alım için fırsat olacaktır. Euro/TL’de ise ben daha çok negatifim Avrupa’nın faizleri indirmesi, parasal genişleme yapması Euro’nun yükselişini sınırlayacaktır.   

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR