"Edebiyat ve Kadın Şiir Akşamı"

"Edebiyat ve Kadın Şiir Akşamı"
Yazar Cürgül: - "Kadın erkek ayrımı ancak bir annede yok olur"

İSTANBUL (AA) - Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi ve Eyüp Belediyesi'nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle ortaklaşa düzenlediği "Edebiyat ve Kadın Şiir Akşamı"nda 8 şair ağırlandı.

TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı ve şair Hüseyin Akın'ın da katılımıyla Eyüp Belediyesi Sertarikzade Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen programda konuşan şair Zeynep Arkan, Sanayi Devrimi'nden sonra kadın kimliğinin olumlu yönde bir değişim kaydettiğini aktararak, "Kadınlarda ortak bazı özellikler vardır. Doğurganlık, duygusal olması gibi. Bu Afrika'da da, Avrupa'da da değişmez. Ancak edebiyatın zeka ve söze hakimiyetle bir bağı vardır. Dolayısıyla kadın şair, erkek şair ibareleri yanlıştır. Şair, şairdir cinsiyeti olmaz" dedi.

- Cürgül: "Kadın erkek ayrımı ancak bir annede yok olur"

Yazar Hale Canat Cürgül, kadının ölçüler dahilinde herşeyin üstesinden gelebileceğini belirterek, şunları söyledi:

"Babam Hasan Nail Canat tiyatrocu olduğu için şiir gibi konuşulan bir evde büyüdüm. Necip Fazıl Kısakürek’ten etkilendim. Fazla şiir yazmıyorum. Daha ziyade hikaye ve öykü yazıyorum. Hikayeler çocuklara hitap eder. Çocuğun dilini anne bilir. Dolayısıyla bir kadın yazabilir çocuk hikayelerini. Kadın erkek ayrımı ancak bir annede yok olur. Çünkü bütün erkekleri anneler büyütür. Büyük yazarlar romanlarında daha ziyade kırıntı kokan kadınlara yer veriyorlar. Pek çok romanda kadınlar bastırılır, sineye çekilir. Bunun eksik bir anlatım olduğunu düşünüyorum."

Şair Sümeyra Yaman ise şiire okuma yazma öğrendiğinde başladığını vurgulayarak, "Şiire merakımı fark eden ortaokuldaki öğretmenim beni şiire daha çok teşvik etmişti. Şiir benim için konuşmaktan daha rahat kendimi ifade edebildiğim bir alan. Asıl edebi alanda önemli şairleri okumam Ali Ural’ın atölyesiyle söz konusu oldu. Daha sonra 'Karabatak' dergisinde yazmaya başladım. İlk kitabım 'Sihirbazın Düğünü' sonra ikinci kitabım 'Eğer Bensem' çıktı. Nasıl biri duygusunu ağlayarak veya kızarak ifade ediyorsa ben de şiirle kendimi tanımlıyorum" ifadelerini kullandı.

- Yılmaz: "Bizim kültürümüzün temelinde muhabbet var"

Şairlerin yazma serüvenlerini anlattığı etkinliğin moderatörü Bünyamin Yılmaz, sohbet kültürünün hayatın merkezine alınması gerektiğini ifade ederek, "Bizim kültürümüzün temelinde muhabbet var. Konya'dan, Sakarya'dan İstanbul'un çeşitli semtlerinden katılan şairlerimiz şiirsever okurlarla buluştu. Bu güzel atmosferin sağlanması oldukça önemli. Şiir, daima şiir" dedi.

Tiyatro sanatçısı Birol Cürgül'ün 'Evler Evler' türküsünü okuduğu gecede Zeynep Arkan, Sümeyra Yaman, Meryem Kılıç, Fatma Gülşen Koçak, Hale Canat Cürgül, Nergihan Yeşilyurt, Sümeyye Şeker ve Hatice Çay'ın bulunduğu 8 şair şiirlerini okudu.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.