Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celep:

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celep:
"Tayvan, 23 milyon nüfusu ve 25 bin dolar kişi başı milli geliri ile Türk ihracatçısı için alternatif pazar olabilecek konumda"

İZMİR (AA) - Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, Tayvan'ın Türk ihracatçısı için alternatif pazar olabileceğini belirtti.

Ege İhracatçı Birliklerinden (EİB) yapılan açıklamaya göre, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve EİB iş birliğinde oluşturulan ticaret heyeti, Tayvan’ın başkenti Taipei'de 22-25 Mart'ta temaslarda bulundu. "Türk-Tayvan Birinci Uluslararası Tarım ve Gıda Ürünleri Konferansı"na katılan heyettekiler, daha sonra ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celep, konuyla ilgili değerlendirmesinde, iki ülke arasında başlayan karşılıklı uçak seferlerinin, karşılıklı ticareti geliştirmek için büyük fırsat sunduğunu belirtti.

Türkiye'nin 2015 yılında genel ihracatında yüzde 8'lik düşüşe rağmen Tayvan'a yaptığı gıda ürünleri ihracatının yüzde 32 artış gösterdiğine işaret eden Celep, şunları kaydetti:

"Tayvan’a gıda ürünleri ihracatımız 2014 yılında 11 milyon 900 bin dolar iken 2015'te 15 milyon 688 bin dolara yükseldi. Tayvan, 23 milyon nüfusu ve 25 bin dolar kişi başı milli geliri ile Türk ihracatçısı için alternatif pazar olabilecek konumda. Bu pazardaki konumumuzu güçlendirmek istiyoruz. Tayvan Ticaret Heyeti Organizasyonu, bu anlamda doğru bir hamle."

- Alternatif pazar

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Göksel de Tayvan'ın meyve ve sebze tüketiminin büyük bölümünü ithalatla karşıladığına dikkati çekerek, bu ülkenin önemli alternatif pazar olacağını ifade etti.

Türkiye'nin, üretilen ürünlerin Akdeniz meyve sineğinden ari olduğunun ispatlandığı noktada, ABD başta birçok ülkenin ihracatından pay alabileceğini aktaran Göksel, "Bu yıl ilk kez Çin'e kontrollü de olsa ihracatımız başlayacak. Bu pazarda başarılı olduğumuz takdirde Çin, Güney Kore ve Tayvan başta, bu coğrafyada alternatif pazar oluşturmuş olacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.