EKİM’DE DERGİLER BİR BAŞKA GÜZEL

EKİM’DE DERGİLER BİR BAŞKA GÜZEL
Ekim’de kültür sanat dergilerinin gündeminde pek çok önemli konu, birbirinden güzel öykü ve şiir yer alıyor

Edebiyatın can damarı mahfillerinden, müdavimlerinin her ay yeni sayısını iple çektiği kültür sanat edebiyat dergileri, canlanan yeni yayın dönemine ayak uyduruyor.  İtibar dergisi, 97. Sayısıyla bizlere veda etse de diğer köklü dergilerimiz emin adımlarla okuyucuya seslenmeye devam ediyor. Belli başlı dergilerimizin ekim sayılarında hemen her yaştaki okuyucunun ilgisini çekecek bir çok ürün bulunuyor.

KAYIP

Hece dergisinin 274.sayısının dosya konusu; Kayıp. 68 sayfalık dosya çerçevesinde Emin Gürdamur, Milton’un Kayıp Cennet’ini; Leyla Arsal Proust’un kült eseri Kayıp Zamanın İzinde’yi; Sercan Ceylan, Tutunamayanlar ve Kara Kitap adlı romanlarda arama arketipini; ali Necip Erdoğan, Kayıp-Değer ilişkisini;  Tuba Dere, Masallarda Kaybolmak’ı; Sema Bayar, Paul Auster’in Cam Kent’ini; Rüveyda Durmaz Kılıç, Franz Kafka’nın Amerika’sını; Zeynep Sati Yalçın, Perulu yazar Alarcon’un, Kayıp Kentin Radyosu’nu; esra Özdemir Demirci, Roberto Bolano’nun Vahşi Hafiyeler’ini ele almış.

Ayın söyleşisi, sinema ve edebiyat konusunda Derviş Zaim’le yapılmış. Dergide pek çok daha önemli yazının yer aldığını da ekleyelim bu arada.

HECE ÖYKÜ’DE RECEP KAYALI SÜRPRİZİ

Geçen ay Hece Öykü’nün ağır misafirlerinden Recep Kayalı, ilk kitabı Taşın Dediği üzerine söyleşi ve yazılarla okuyucuyu selamlamıştı. Kayalı, Hece Öykü’nün Ekim-Kasım tarihli 95. sayısına da Persona Non Grata adlı öyküsüyle misafir oluyor. Mehmet Narlı ile öykünün sınırları konulu bir söyleşi ve Sait Faik’in öyküleri başlıklı dosyayla raflarda yerini alan dergide pek çok öykü ve öykü üzerine yazı arz-ı endam ediyor. Hece Öykü’nün okuyuculara bir diğer güzelliği Haruki Murakami’nin Ahırı Yakmak adlı öyküsü olmuş.

EDEBİYAT ORTAMI KİTAP HEDİYELİ

Okuyucularına bu sayıda Nurettin Topçu kitabını hediye eden Edebiyat Ortamı, Arif Ay’ın genel yayın yönetmenliğini bırakmasının ardından Sadık Yalsızuçanlar’la yoluna devam ediyor. Mustafa Kutlu ve Arif Ay’la yapılan söyleşiler, Fahri Tuna’dan Güray Süngü portre yazısı, Mustafa Nurullah Celep’ten roman değerlendirme yazısı, Tanpınar’ın İsmail Dede başlıklı makalesi içerikteki ürünlerden bazıları.

MAHALLE MEKTEBİ’NİN GÜNDEMİ DİJİTAL DÜNYA

Konya merkezli Mahalle Mektebi, 49. Sayısıyla yolculuğunu sürdürüyor. Editör kadrosunu zenginleştiren dergide Gülçin Durman’la bir söyleşi, dijital konulu bir dosya, İsmail Kumsar’ın Sait Faik’in kitaplarına girmemiş bir hikayesi ve pek çok mühim yazı yer alıyor. Derginin öykülerini oldukça vasat bulduğumuzu hassaten eklemek isteriz.

YEDİ İKLİM’DE İYİ ŞİİR, KÖTÜ ŞİİR

Ali Haydar Haksal’ın 355 sayıdır omuzladığı ülkemizin köklü ve en eski kültür sanat dergilerinden Yedi İklim, Mehmet Özger’in İyi Şiir, Kötü Şiir makalesi ve Konya’da yaşayan akademisyen Ahmet Kazım Ürün’ün Cahit Zarifoğlu mektuplaşmaları üzerine metinlerle dikkat çekiyor. Hikmet Dündar’ın Ahlak Eğitimi: Engeller, Örnekler; Mahmut Babacan’ın, Deneme ve Günlükleriyle Salah Birsel; Sandra Feldman’ın, 21. Yüzyıl Bataklığı başlıklı makaleleri dikkatimizi çeken diğer bazı ürünler.

DERGAH’TAN 356. SAYI

Otuz yıldır yayınını istikrarlı bir şekilde sürdüren bir dergi de Dergah. Ali Ayçil’in genel yayın yönetmenliğini yaptığı Dergah’ın orta sayfa sohbetlerindeki konuğu Yakup Öztürk. Sohbetin konuğu ağırlıklı olarak Türk Modernleşmesi. Mustafa Özel, roman üzerine yeni bir bakış açısı getiren, tür eleştirilerine derinlik katan yazılarını sürdürüyor. Sylvia Plat’ın şiir kitaplarından Ariel üzerine Zümrüt Karabudak, bir değerlendirme yazısı kaleme almış. Orhan Veli ve Halide Edip üzerine iki farklı makalenin de yer aldığı Dergah’ta İsmail Kara, Türkleri çağdaş İslam düşüncesinden kimin tasfiye ettiği sorusunun peşine düşmüş. Arka sayfanın daimi yazarı Mustafa Kutlu, bu ay ünlü felsefeci Heidegger’i yazmış.

KİTAP BİRİKTİRMEK

Üç ayda bir yayınlanan kitap dergisi Okur’un Eylül/Ekim/Kasım 2019 tarihli 11. Sayısının dosya konusu Kitap Biriktirmek. Bu sayısında 172 kitabın tanıtıldığı ve değerlendirildiği dergide Abdülhak Şinasi Hisar üzerine bir mini dosya ile tanınmış pek çok edebiyatçının makaleleri yer alıyor.

KARABATAK UÇMAYA DEVAM EDİYOR

A.Ali Ural’ın kaptanlığında iki ayda bir çıkan Karabatak, 46. Sayı dosya konusu olarak Edebiyat ve Hayvan konusunu belirlemiş. Amir Ateş’le uzun bir söyleşi ile şiir, öykü, deneme, tiyatro gibi türlerdeki metinler edebiyat dostlarının ilgisine sunuluyor.

LACİVERT’İN GÜNDEMİNDE ‘AİLE’ VAR

Yaşam kültürü dergisi Lacivert, iyi hazırlanmış dosya konuları ile dikkat çeken nitelikli bir dergi. Toplumumuzun temel yapıtaşlarından aile kurumunun tüm yönleriyle masaya yatırıldığı Lacivert’te, Hakkı Öcal deneme ustası Montesquıeu’un kayıp mektuplarından bahsediyor yazısında. Şule Yüksel Şenler, annelik, Ergenekon Destanı ve diğer konulardaki pek çok makale Lacivert dergisinde sizleri bekliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.