Erol Sunat

Erol Sunat

Enflasyonun Ezemedikleri!

Enflasyonun Ezemedikleri!

 

Efendim, enflasyon son teklif edilen ilk 2022 ve 2023 yılı birinci ve ikinci altı aylık maaş zammı rakamlarıyla, memur ve emeklileri ezemeyeceğini açıklamış! Kim çıkardı bu yalanı diye de teessürlerini bildirmiş. Böyle haber yapanların hepsine teessüf ederim demeyi de ihmal etmemiş!

Hal böyleyken, bu tabloya göre enflasyonun hiç kimseyi ezme ihtimali artık kalmadı, ortadan kalktı diye yazabilirler, rahatlasın insanlar demiş!

Sonrada ek olarak şöyle söylemiş, benim ne kadar kibar olduğumu bütün dünya bilir, herkese sevgim ve saygım var. Ne demek ezmek? Benim işim herkesle iyi geçinmek!

İçinden de demiş ki; Pek tabi ki ezmem, ezemem diyeceğim lakin pestillerini çıkaracağım, onlar ise hâlâ ezilmedik sanacaklar!

Enflasyon böyle deyip, böyle düşünürken, 2022 ve 2023’ün ekonomi kahinlerinin kehanetleri binbir gece masalları misali… Neredeyse dolar üç liraya, altının gramı 150 liraya filan düşecek diyecekler!

İyimserlikleri öyle-böyle değil!

Kahinlerin ağızlarının çalımı, 2022 için yüzde 2.5+2.5 artı enflasyon farkı deyin. 2023’de yüzde 3-4 üzerine artı enflasyon farkı deyin, yeter artar havalarında…

Ekonomi kahinlerinin en iyi dostu kim?

Enflasyon!

Rolleri güzel bölüşmüşler! Biz enflasyona kimseyi ezdirmedik, enflasyon canavarını memleketten kovduk gitti hikayeleri anlatılmak üzere…Ucundan kıyısından girizgâhlar yapılmaya başlandı bile…

 

*****

Hikaye bu ya… 

ÖTV; millet fena bunaldı, satışlar durdu, elimizde patladı. Millette, bize dönüp de bakacak hal kalmadı, ben aradan çekiliyorum dostlar, ben bu oyunda yokum demiş, KDV’de ayıp olmasın babından yüzde bir bana yeterde artar, çok yaktık insanların canını diyesiymiş…

Rakamlarda, insanların bize güveni kalmadı, yalan söyleyen rakam utansın, yüzü bile kızarmıyor diye, laf çarpıyorlar, valla dayanacak halimiz, insan içine çıkacak yüzümüz kalmadı. Bizde işin gerçeği, işin hakikati neyse bırakında konuşalım artık diye kavli karar eylemişler.

Tabi tevatür ve rivayet çok olunca, laflar ortalarda gezinir durur denmiş.

Şimdi efendim, dönem maskeli dönem!

Herkes maskeli. En iyi dostlar dahi maske taktı mı kimse kimseyi tanıyamıyor.

İnsanlar virüs yüzünden maskeli, rakamlar ise hakikat!

 

*****

Ne diyorduk enflasyon! Bu enflasyondan çok çektik biz! Ona kalırsa, onunda bizimle ilgili şikayetleri pek çokmuş!

Enflasyona bir dokun bin ah işit derler ya, pek bir dertli bugünlerde, demiş ki;

Bir kere ben kim, dar gelirliyi ezmek kim, külliyen yalan, şunun şurasında ne güzel geçinip gidiyoruz işte. Madem o kadar şikayetin var, marketlere gitme, Suriyeli bakkallar daha ucuz. O da fazla geldiyse git pazara! Dünya kadar seçenek var!

Yok bakkallar seçtirmiyor, yok pazarcılar elini dokunma, elini dokunacaksan markete gideceksin arkadaş diye sızlan. Ben ne yapayım arkadaşlar, aralarda kaldım. Adım çıkmış dokuza inmiyor sekize!

Enflasyon yüksek çıkmış, gerçek bu değilmiş?

Bana kızacağınıza azıcıkta o fiyatlara her Allah’ın günü bıkmadan usanmadan dokunanlara kızsanıza, onlara bir şey demeyenlere gönül koysanıza!

Kim suçlu? Enflasyon! El insaf yani! Azıcıkta bana acıyın! Yapmış bir hata deyin!  Hoşgörün!

Vur abalıya misali, kafamı gözümü yarmak zorunda mısınız?

Valla-billa benim bir suçum taksirim yok, resmen günahıma giriyorsunuz!

 

*****

İşin esprisi bir yana, memur ve emeklileri konusu, yine hırçın dalgalar arasında bir oraya, bir buraya sürüklenir gibi!

İlk teklif şöyle; 2022 yılı için ilk 6 ay için yüzde 5, ikinci 6 ay için yüzde 6 ve enflasyon farkı. 2023 yılı ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 6 ve enflasyon farkı! 

22 Ağustos 2021’de ikinci teklif var. İkinci teklif için ne düşünüldüğüne gelince;

İyimser olanlar, hükümetin vermiş olduğu bu rakamlara birkaç puan daha ekleme ihtimali olabileceğini düşünüyorlar.

Ümitsiz olanlar, durumun değişmeyeceğini, aynı şekilde hakem heyetine gideceğini ve hiçbir değişikliğe uğramadan aynen heyete girdiği gibi kabul edileceği düşüncesindeler.

Sürpriz bekleyenler, teklif olduğu gibi kalsın, 3600 ek gösterge çıksın, biz ona da razıyız noktasındalar.

Acaba diyenler ise, 3600 ek gösterge tansiyonu düşürmek için öne sürülmüş olamaz mı diye düşünmekten kendilerini alamıyorlar.

 

*****

Yine geldik gönlümüzden geçeni veremiyoruz, gönlümüzden geçen bu değildi noktasına…

2022’nin Ocak ayında verilmesi düşünülen yüzde beşe gelinceye kadar, Eylül var, Ekim var, Kasım var, Aralık var! Mevsim olarak, sonbahar var var, kış var!

Hele ki zam oranları netleştikten sonra, o zam insanların eline geçinceye kadar, zam rüzgarları var, esintileri var, bulutları var, ayazları var, türlü türlü sıkıntıları var, kabarık doğalgaz, elektrik ve su faturaları var!

Sizce 2022 enflasyonun geri adımlar attığı bir yılın başlangıcı olabilir mi?

Siz yine, her zaman ki gibi gönlünüzden geçeni hem vermeyeceksiniz hem de enflasyona bizi ezdirmeyeceksiniz!

Temsilde ve de teşbihte hata olmasın, şimdi bu bildiğimiz ve tanıdığımız Enflasyon 2022 yılında da bizi ezemeyecek öyle mi?

Enflasyon ben bugüne kadar kimi ezmişim, görenler söylesin diyor, sizler bizde enflasyona kimseyi ezdirmedik diyorsunuz! Madem gören yok, duyan yok, bilen yok, yazan yok!

Yine kaldık ortada! Sonrası memura müjde, emekliye müjde, işçiye müjde! Yine herkes el elde, baş başta, tıngır elek, tıngır saç elim hamur karnım aç!

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Erol Sunat Arşivi

Mayıs

01 Mayıs 2024 Çarşamba 00:02
SON YAZILAR