Oktay Mermer

Oktay Mermer

Engellilere Dernek Kuruyorum

Engellilere Dernek Kuruyorum

Türkiye’de  5 kişi bir araya geliyor dernek kuruyor. Dernek kurmak o kadar basit ki,  bakkal dükkanı açmak ondan yüz kat daha zor.Öyle oluncada bakıyorsunuz,  önüne gelen herkes dernek kuruyor. Bırakın dernek kurmayı siyasi parti kuruyor. Şu an 100 tane siyasi parti olduğunu kaçımız biliyoruz? Ama kuran kuruyor.

Bizde maalesef bir birleşme, imece oluşturma, biraz zayıf kalıyor. Oluşan derneklerde herkes liderlik, herkes baş olma derdinde, birçoğuna bakıyorsunuz ego tavan yapmış ama dernek taban yapmış.

Derneklerin amacı bir topluluğa hizmet etmektir. İşin içine şahsi menfaatler girdiğinde hemen o işi bırakıp ayrılacaksın yoksa o topluluğun yükünü almış olursun.

Dernekler, bir topluluğa, gönüllü hizmet edenler yönetimler tarafından yükü çekilir, açıkçası bu mesleki - hemşeri hangi tür dernek olursa olsun. Bu işler birazda Allah rızası için olur, karşılığında bir beklenti olmazsa,  bu işin aşkı-sevdası daha güçlü olur.

Türkiye’de9 milyon engelli vatandaşımız var, aslında aileleri ile birlikte 4 ile çarparsak 36 milyon, birde, yakın akrabalar vs dersek, hepimizin yakınında bir engelli kardeşimiz, çocuğumuz, büyüğümüz var demektir.

Engelli vatandaşlarımıza özellikle 2007 yılından sonra çok imkânlar tanındı. Bu konuda başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan beyden, Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu beyden ve Sayın Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Fatma Şahin hanımefendiden Allah  binlerce kez razı olsun.

Benim de 14 yaşında CP’li(serebralpalsi) yani beyin felçli biz kızım var. CP’li insanlarda, tüm engeller hemen hemen var.  Yürüme-konuşma-işitme-kas rahatsızlığı-görme sorunu vs.ler.

Bizde aile olarak 14 yıldır meleğim dediğim kızımla ilgili, sağlık-eğitim ve topluma kazandırma ile alakalı nerden ne duyarsak yada kim nereye yönlendirirse imkanlarım doğrultusunda yapmaya çalıştım ve hala yapıyorum.

Bu CP bir hastalık değil, biliyorsunuz hastalıklar ilaç vs. ile tedavi edilir ama bu tür engeli olanlar rehabilitasyon ve fizyoterapi eğitimleri ile topluma kazandırma becerileri artırılabiliyor.

Herşey başlı başına sıkıntı, okul sıkıntı, sağlık ile ilgili tedavi ve ameliyatlar sıkıntılı, kullandıkları ortez-protez malzemeleri sıkıntı, yani çok şey sıkıntı. Bu sıkıntı içinde birde maddi durumunuz kısıtlı ise, birazda eğitimsiz bir aile isek çocuk içinde aile içinde külliye çok büyük sıkıntı.

Peki devlet büyüklerimize yaşadığımız bu sıkıntıları kim anlatacak?  Kim bildirecek? 9 milyon engellimi? Onların ailelerimi? Yoksa onları temsil eden dernek yada vakıflar mı?

Tabiki dernekler, vakıflar ve bunların yönetim kurulu üyeleri, tüm engel gurubunun, eğitim, sağlık ve sosyal hak ve hukuklarını elde etme ve bu vatandaşlarımızı topluma kazandırma ile birlikte, mutlu-sağlıklı bir yaşam sürdürmelerini sağlamak amacı ile hizmet etmeliler.

Bunların hepsini dikkate alarak, siyasetten her görüş ve düşünceden, medyadan, basından, politikadan, sanatçıdan, emniyetten, emekli askeri personelden, avukattan, mimar, inşaat mühendisinden, yargı mensubundan,  milli eğitimden, akademisyenlerinden, iş adamlarından,  birçok meslek gurubundan en önemlisi engelliye değer veren dostlar ile kurucu kurulu oluşturmak üzere adımımızı attık.  

İnşallah ilk işimiz tüzüğümüzü hazırladıktan sonra Ankara merkezli, Bölgeler sorumlusu ve il temsilciklerimiz ile yurt dışı temsilciliklerimizi oluşturup, dünyaya örnek bir dernek olmak için gayret edeceğiz. Sizlerinde destek ve dualarınızı bekliyoruz.

Sözün özü, “Her insan bir engelli adayıdır.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Oktay Mermer Arşivi
SON YAZILAR