EVDE DERGİLERLE KALALIM

EVDE DERGİLERLE KALALIM
Koronavirüs günlerinde dergilerin gündemi dolu dolu

Üç ayda bir yayınlanan dönemlik kitap dergisi Okur, 13. Sayısıyla okuyucuyu selamlıyor. Dergi dünyadan ve Türkiye’den kitap haberleri ile en çok okunan kitaplar listeleriyle başlıyor. Konyamızdan veri verilmemiş bu listelerde, belli zamanlarda Konya’da en çok okunanlar listesinin verildiğini belirtelim.

Derginin sürekli yazarlarından Mustafa Özel bu ayki yazısında romanla tarih yazmak konusunu işliyor. Derginin bu sayı dosya konusu kitap kulüpleri.  Ağırlıklı olarak internetten takip edilebilecek okuma ve kitap grupları tanıtılıyor dosyada. 7 ilde grubu olan 30 bin üyeli ‘evladımsanadiyorum’, 300 bin üyesi olan birkutukitap adlı kulüplerin yöneticileriyle söyleşiler de yer alıyor dosyada. Suavi Kemal Yazgıç; ‘ Rasim Özdenören Okumak için 12 Sebep’, Konyalı öykücü ve akademisyen Abdullah Harmancı; ‘ Güray Süngü’nün Yazı Serüveninde 13. Kitap 22.Yıl’, Furkan Çalışkan, Emrah Safa Gürkan, Emin Gürdamur, Raşit Ulaş ve kitap kapağı tasarımcısı Suat Aysu  ile söyleşiler, Ayhan Koçkaya; ‘ Trry Eagleton’un Kültür’ü Üzerine Notlar’, Okan Erdağı; ‘ Bir Modern Zaman Gezgini: Teoman Duralı’, Şeyma Subaşı; ‘ Merhametli Bir Dokunuş: Taşın Dediği’ Okur dergisinin mart-nisan-mayıs 2020 tarihli 13. sayısının içeriğinde yer alan bazı yazılar.

EDEBİYAT ORTAMI VE ŞİİR YILLIĞI

Sadık Yalsızuçanlar’ın genel yayın yönetmenliğini yaptığı iki aylık edebiyat dergisi Edebiyat Ortamı 13. yılında hacimli bir şiir yıllığı ile merhaba diyor. Ali Sali’nin hazırladığı yıllıkta 2019’un dikkat çeken şiir olayları, yazıları, tartışmaları ve seçme şiirleri yer alıyor.  Derginin mayıs ayında çıkacak 74. sayısında Engin Elman’ın editörlüğünde Öykü Yıllığı okuyucuyla buluşacak.

Edebiyat Ortamı’nın son sayısında Ali Emre ve Silvan Alpoğuz’la söyleşiler ön plana çıkıyor.

Halit Yıldırım’ın odağında Sabahattin Ali’nin Kuyucaklı Yusuf adlı romanı var. Yıldırım makalesinde romanın toplumsal mesaj ve eleştirilerini irdeliyor.

Tufan Erbarıştıran makalesinde Samipaşazade Sezai Beyin Pandomima adlı hikayesini tahlil ediyor.

Şahin Doğan’ın makale konusu ise Beşir Ayvazoğlu’nun yakın zaman önce Everest’ten çıkan Tevfik Fikret biyografisi. Doğan; Beşir Ayvazoğlu için yaşayan en iyi biyografi yazarı diyor ama Şair ve eleştirmen Mehmet Erdoğan, Ayvazoğlu’nun eserin ruhuna nüfuz edemediğini, dıştan kuru bir dilde kaldığını vurguluyor.

Edebiyat Ortamı dergisinin son birkaç sayfasının boş kalması ise doğrusu iyi bir intiba bırakmıyor. Yani o üç sayfaya yazı mı bulamadınız, yer verecek bir şey bulamadınız mı!

 

TECRÜBEDEN ACEMİLİĞE YAŞLILIK

Koronavirüs sürecinde yaşlılarımızın üzerine çok gidildi, fiili ve sözlü hoş lmayan bazı tautumlara maruz kaldılar. Nihayet dergisi anlamlı bir iş yaparak son sayıda dosya konusunu yaşlılık konusuna ayırdı. Dosya,  Murat Şentürk’le yapılmış uzun bir röportajla başlıyor. Dosya çerçevesinde Mehmed Safiyüddin Erhan’la yapılmış bir söyleşi de yer alıyor. Ahmet Murat, Cihan Aktaş, Aykut Ertuğrul, Beyza Karakaya, Ümit Aksoy yaşlılık üzerine yazan kalemler.

Nihayet’te dosya konusu yaşlılık dışında başta Mustafa Özel olmak üzere pek çok aydının önemli makalesi de yer alıyor.

AYLIK SOSYAL MESAFE: CİNS

İsmail Kılıçarslan kaptanlığında çıkan Cins, edebiyat dergisi zannedilerek alınan Kafa, Tuhaf gibi aylık dergiler kulvarında nitelikli içeriğiyle fark yaratan bir dergi. Kurmacadan ilmi yazılara tüm ilgi alanlarına hitap edebilecek içeriğiyle beğenilen derginin son sayısında evde kaldığımız bugünlerde kitap tavsiyeleri veriliyor çeşitli yazarlar tarafından.

Üretken yazarlarımızdan Ercan Yıldırım her ay olduğu gibi 55.sayıda da önemli bir yazıyla okuyucu karşısında. Yıldırım yazısında hakikatle gerçekliğin ayrımı ve özellikleri üzerinde duruyor. İslam sanatı uzmanı Serap Sönmez’le sanat eserlerimizdeki mimari ve estetik konulu bir röportaj gerçekleştirilmiş derginin nisan sayısında. Murat Güzel’in sürekli köşesi Kebikeç’e bu ay Ahmet Yesevi, Divan-ı Hikmeti ile misafir oluyor.

ODTÜ ileri fizik ve felsefe bölümlerinden derece ile mezun olan Enis Doko kendisiyle yapılan röportajda evrim ve yaratılış konularında dikkate değer mesajlar veriyor. ‘ İslam coğrafyasındaki kurumlarımız bilimsel olarak 14. Yüzyıla kadar Batı’nın önünde idi. Bu şekilde devam etseydik, çok yüksek olasılıkla Darwinci evrim kuramını Darwin’den önce geliştirirdik’ diyen Doko, ilim tarihçilerimize çok iş düştüğünü özellikle vurguluyor. Muhammed Yazıcı, ‘ Annesiz Bir Dünya Nasıl Döner’ başlıklı hassas duygularla bezeli etkileyici yazısında anneliği çeşitli yönlerden irdeliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.