Nimet Dönmez

Nimet Dönmez

Gençler için sosyal çalışma programı

Gençler için sosyal çalışma programı

Okullar tatil oldu. Bayramı da atlattık. Gençler tatil döneminde çalışmak da istiyorlar. Hükümet bu konuda yeni bir adım attı ve üniversiteli öğrencilere tatil döneminde sigortalı iş imkânı getiriliyor.  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, “Sosyal Çalışma Programı” ile üniversiteli gençlere yaz dönemlerinde çalışma imkânı sağlayacaklarını, 500 bin genci sosyal çalışma ile tanıştıracaklarını söyledi. Bu programla 2023 yılına kadar her yıl, 81 ildeki üniversitelerin 18-25 yaş aralığındaki öğrenciler ilk defa sigortalı yapılarak sosyal sigorta sistemine de dâhil edilmiş olacak.

Bu kapsamda yeni bir program hayata geçirilecek ve üniversiteli gençlerin sosyal sorumluluk bilincini yükseltmek ve ülkesi için değer üreten bireyler olmalarına katkıda bulunmak adına “Gençler için Sosyal Çalışma Programı” başlatılmış olacak. Programla 500 bin genç sosyal çalışmayla tanışacak.

Şehirlerin coğrafi ve sosyal durumlarına göre gençler; ağaç dikimi, yaşlı bakımı, sosyal hizmetler, eğitmenlik, mentorluk gibi işleri yaparak, bir yandan cep harçlığı biriktirecek bir yandan da toplum yararına çalışmış olacaklar. Bu programa katılacak olan gençlere 1 aylık hizmetleri sonunda net asgari ücret tutarında ödeme yapılacak. 7 milyon üniversite öğrencisi için bulunmaz bir fırsat olan bu programla, öğrencileri eğitim aldıkları şehirlere daha okurken hizmet etmiş olacak ve yaşadıkları şehirlere olan aidiyetleri güçlendirilecek. 

Liseli gençlere eğitmenlik yaşlılara yoldaşlık mesleği. Gençlerimiz sosyal çalışma kapsamında üniversiteye hazırlanan liseli kardeşlerine eğitmenlik, sosyal hizmet modellerinden yararlanan evlatlarımıza mentorluk, huzurevlerindeki yaşlılarımıza yoldaşlık, belediyelerin gençlik kamplarında koçluk, folklor hocalığı, çocuklarımıza kodlama öğretmenliği dahi yapabilecekler. 

Bu modelin özel sektörü de özendirmesini ve buna benzer programları hayata geçirmesini bekliyoruz. Her üniversite kendi ormanını, her STK kendi çocuk yaz kampını bu modelle yaparsa sosyal çalışmayı deneyimleyen gençlerimiz Türkiye’nin geleceğini daha aydınlık günlere taşıyacaklardır.

Her yaz döneminde gençlerin yaşadıkları iş sorunları, onların okul bitince boşlukta kalmalarının önüne geçmek için yaz spor okulları, meslek kursları düzenleyen belediyelerin dışında yeni programın hayata geçirilmesi gençlerin geleceğe yönelik yaşamlarında daha umutlu, hayallerine bir adım daha çabuk ulaşmış olacaklarına inanıyorum. Proje son derece güzel bir proje ve gençler okullar açılmadan para kazanmanın ve üreten insan olmanın mutluluğunu ve gururunu yaşayacaklar. Üreten ve sorumluluk alma bilinciyle hareket edebilen gençlere ihtiyacımız var. Onlar bu ülkenin geleceği ve onların ufkunu geliştirmek, herkesin görevi olmalı.

Bu proje gençlere yeni kapılar açacak, çalışmak ve üretmek adına özellikle yaşamın gerçekleriyle karşılaşmak onlar için iyi olacak.     

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Nimet Dönmez Arşivi
SON YAZILAR