GRAFİKLİ - Sur'daki terör operasyonu tamamlanma aşamasında

GRAFİKLİ - Sur'daki terör operasyonu tamamlanma aşamasında
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarının yakalanması, çukurların kapatılması, barikatların kaldırılması ve tuzaklanan patlayıcıların imhası için yürütülen operasyonda 6 mahallenin tamamına yakını teröristlerden temizlendi- İlçede 234 ter

DİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır'ın Sur ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarına yönelik yaklaşık 3 ay önce başlatılan operasyonun yakın zamanda tamamlanması bekleniyor.

Sur'da 28 Kasım 2015'te Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin hayatını kaybettiği, polis memurları Ahmet Çiftaslan ve Adem Erdur'un şehit edildiği saldırının ardından Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerinde uygulanan sokağa çıkma yasağı sonrasında Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet unsurları ile geçici köy korucuları tarafından yürütülen operasyon sürüyor.

Labirenti andıran dar sokakları nedeniyle teröristlerin kaçışını kolaylaştıran yapıların bulunduğu ilçede 91 gündür süren operasyonda, teröristlerle sık sık sıcak temas sağlandı. Aralarında keskin nişancıların da bulunduğu teröristler, Hasırlı ve Savaş mahallelerinde sıkıştırıldı.

Teröristler, geride delil bırakmamak, örgütsel dokümanların ele geçirilmesini engellemek ve izlerini kaybettirmek için karargah gibi kullandıkları ev, okul ve ibadethaneleri ateşe verdi.

- 234 terörist etkisiz hale getirildi

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, sokağa çıkma yasağının sürdüğü 6 mahalle ile Gazi Caddesi'nin bir bölümünde devam eden operasyonlarda, bölgenin tamamına yakınını teröristlerden temizledi.

Çok sayıda çukurun kapatıldığı, barikatın kaldırıldığı operasyonlarda, 221 el yapımı patlayıcı da imha edildi. Teröristlerin karargah olarak kullandığı evlerde yapılan aramalarda zırh delici silah, bomba yapımında kullanılan malzemeler ile çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi.

- Tarihi dokuya zarar verdiler

Tarihi surları ve Hevsel Bahçeleri ile UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan, farklı medeniyetlere ve dönemlere ait cami, kilise, kale, han, ev, çarşı ve köprü olmak üzere 612 kültür varlığı bulunan ilçede, PKK'lı teröristler, tarihi dokuya da büyük zarar verdi.

Teröristlerce aralık ayında düzenlenen saldırıda kentin ilk Osmanlı eseri Fatih Paşa (Kurşunlu) Camii'nde çıkan yangın sonucu büyük çapta hasar oluştu. Teröristlerin, camiyi ateşe vermeden önce uzun namlulu silahlar ile ateş açması nedeniyle ibadethanenin kapı, duvar ve camları da zarar gördü.

Tarihi Fatih Paşa, Arap Şeyh, Hacı Hamit ve Hasırlı camileri ile Ermeni, Katolik ve Protestan kiliselerinin çevresinde teröristlerce kazılan çukurlara ve kurulan barikatlara çok sayıda patlayıcı tuzaklandığı tespit edildi. Patlayıcıların, ibadethanelerin çevresine planlı şekilde yerleştirildiği, infilak ettirilmeleri halinde bu yapıların yıkılabileceği tespit edildi.

- Okulları ateşe verdiler

Sur'daki Süleyman Nazif Anaokulu, Yavuz Selim Ortaokulu, Mardinkapı İlkokulu ve Ortaokulunu ateşe veren teröristler, öğrencileri de mağdur etti.

Yarıyıl tatilinin ardından 2015-2016 eğitim-öğretim yılının ikinci yarısı başlarken, Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki 7 okulda bini aşkın öğrenci, terör saldırıları nedeniyle okullarında eğitim göremiyor.

Sur'da, ilk dönem karne sevinci yaşayamayan bu öğrencilerden bir bölümü, terör saldırıları nedeniyle aileleriyle yerleştikleri farklı il ve ilçelerdeki okullarda misafir öğrenci olarak eğitimlerini sürdürmek zorunda kaldı.

- 6 bin aileye yardım

Teröristlerin tehditleri ve saldırıları sonucu evlerini terk etmek zorunda kalan ve mağdur olan binlerce aileye Başbakanlıktan gönderilen ödeneğin yanı sıra Diyarbakır Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından da yardım yapılıyor.

Diyarbakır merkez, Sur, Bağlar, Kayapınar ve Yenişehir SYDV tarafından 4 bin 996 aileye 1 milyon 516 bin lirası Başbakanlıktan olmak üzere 7 milyon 543 bin 762 lira yardım yapıldı. Ayrıca, Sur SYDV, sokağa çıkma yasağının sürdüğü 6 mahallede oturan bin 294 aileye 389 bin 500 lira yardımda bulundu. Böylece, terör mağduru 5 bin 960 aileye sağlanan destek yaklaşık 8 milyon liraya ulaştı.

Sokağa çıkma yasağının uygulandığı Cevatpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Savaş, Cemal Yılmaz ve Fatihpaşa mahallelerinde oturan vatandaşlara Sur SYDV tarafından 2 bin 100 koli gıda ve 11 bin ekmek dağıtıldı. Bu mahallelerden başka ilçelere taşınan vatandaşlara da Sur, Bağlar, Kayapınar ve Yenişehir SYDV tarafından 3 bin 820 koli gıda yardımında bulunuldu.

Öte yandan ailelere, Vakıflar Genel Müdürlüğünce 4 bin, Türk Kızılayı tarafından da 750 koli gıda, 750 battaniye ile bir tır giysi, Diyanet İşleri Başkanlığından ise 8 bin gıda paketi ve 8 bin battaniye dağıtıldı.

- Terör mağduru esnaf işportacı oldu

Kentte, "alışverişin merkezi" olarak nitelendirilen Sur'da terör saldırıları nedeniyle iş yerlerini açamayan esnaftan bazıları dükkanlarından alabildikleri ürünleri, sokağa çıkma yasağının olmadığı ilçelerde kaldırımlarda açtıkları tezgahlarda satıyor. Bazı esnaf ise iş yerinden kurtarabildiği ürünleri satabilmek için kentin farklı ilçelerinde dükkan kiralamak zorunda kaldı.

Basit usulde vergi kaydı olan bin 160 küçük esnafa Başbakanlık tarafından Valiliğe gönderilen ödenekle 3 milyon 322 bin 500 lira yardım yapıldı.

- Binlerce kişi göç etti

Sur ilçesindeki terör olayları nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edilen 6 mahallede yaşayan 24 bin kişiden 23 bine yakını evlerinden ayrılmak zorunda kalarak merkez Kayapınar, Yenişehir ve Bağlar ilçelerine taşındı.

Bazı aileler ise talepleri doğrultusunda güvenlik güçlerince zırhlı araçlarla evlerinden tahliye edilerek, güvenli bölgeye götürüldü.

Sokağa çıkma yasağının bir süre uygulandıktan sonra kaldırıldığı Abdaldede, Alipaşa, Lalebey, Süleyman Nazif, Ziya Gökalp, Camii Kebir, Camii Nebi, İskenderpaşa ve Melikahmet mahallelerinde ise vatandaşlar, terör saldırılarında hasar gören ev ve iş yerleri ile ibadethanelerini onarmaya başladı.

Soğuk havaya rağmen yanlarına alabildikleri birkaç parça eşyayla evlerini terk etmek zorunda kalan aileler ile hasar gören ev ve iş yerlerini onaran vatandaşlar, terör örgütü PKK ile HDP'ye tepki gösteriyor.

- 518 kişi otelde ağırlanıyor

Sur ilçesindeki evi dışında kalacak yeri olmayan 518 kişiden oluşan 134 aile, kentteki otellerde misafir ediliyor.

Kaymakamlıkça otele yerleştirilen ve her türlü ihtiyaçları karşılanan terör mağduru aileler, moral bulmaları için sinema ve tiyatroya götürülüyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı uzmanları, sorunları tespit etmek amacıyla terör mağduru 14 bin 500 kişiyle görüştü.

- Vatandaşlar, ilçenin teröristlerden temizlenmesini istiyor

İlçe sakinleri, teröristlerin yaşamı hiçe sayan saldırılarından rahatsızlık duyuyor.

Bölgede huzur ve güven ortamında yaşamlarını sürdürmek isteyen vatandaşlar, teröristlerin ilçeden temizlenmesi için güvenlik güçlerince yürütülen operasyonlara destek veriyor.

- Sivillerin tahliyesi için koridor açıldı

Sokağa çıkma yasağı ilan edilen mahallelerde yaşadığı iddia edilen sivillerin tahliyesi edilebilmesi ve bölgedeki bölücü terör örgütü mensuplarının teslim olması için 17, 18, 19 ve 23 Şubat tarihlerinde 16.00 ile 17.00 saatleri arasında güvenlik güçlerince koridor açıldı. Buna karşın sadece biri yaralı 6 kişi, güvenlik güçlerince tahliye edildi, 3 terörist de teslim oldu.

Buna rağmen sokağa çıkma yasağı olan mahallelerde vatandaşların kaldığı iddiasının sürmesi üzerine 24 Şubat Çarşamba günü 15.30-17.00 saatlerinde yeniden güvenlik koridoru oluşturuldu. Bir gün öncesinde yazılı ve görsel basın ile bilgi verildi, operasyon bölgesindeki 8 ayrı noktada da sabah saatlerinden itibaren hoparlörler ile duyuru yapıldı. Ancak söz konusu bölgeden sivil ya da terörist çıkışı olmadı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.