Haiti'de geçici hükümete muhalefetten destek yok

Haiti'de geçici hükümete muhalefetten destek yok
Muhalefet geçici hükümeti desteklemeyeceğini açıkladı


SANTO DOMINGO (AA) - Haiti'de muhalif devlet başkanı adayları, seçimlerde yolsuzluk yapıldığı iddiaları nedeniyle düzenlenen protestoların önünü kesmek amacıyla kurulacağı açıklanan geçici hükümete destek vermeyeceklerini açıkladı.

Kendilerini "G8" olarak adlandıran grup, iktidardaki milletvekilleriyle dün görevinden ayrılan Devlet Başkanı Michel Martelly arasında imzalanan anlaşmayı, "anti-demokratik niteliğinden" ötürü kınadıklarını belirtti.

Grup üyesi muhalif adaylar, anlaşmayla, 2015 seçimlerinin meşrulaştırılmaya çalışıldığını dile getirdi.

G8 grubu tarafından yapılan açıklamada, "Halk, köylüler ve orta sınıf için imzalandığı iddia edilen bu anlaşma bir provokasyon, kabul edilemez bir ihlaldir" ifadelerine yer verildi.

Parlamentonun krizin bir parçası olduğunu ve çözüm sağlayamadığını belirten muhalefet üyeleri, "temiz" olmayan anketlerden çıkan hiç kimseyi kabul etmeyeceklerini kaydetti.

Eski Devlet Başkanı Michel Martelly, genel seçimlerin 24 Ocak'ta ikinci kez ertelenmesinin ardından geçici hükümetin kurulabilmesi için görevinden ayrılmıştı.

Haiti'yi geliştirmek için elinden gelen her şeyi yaptığını belirten Martelly, tarihe karşı her türlü hesabı vermeye hazır olduğunu söylemişti.

Parlamento üyelerinin, siyasi uzlaşmazlıkları sona erdirmek ve Martelly'in görevinden ayrılmasının ardından boşluğu doldurmak üzere geçici bir hükümet oluşturulması için süreci başlattığı bildirilmişti. Başbakan Evans Paul'ün ise şimdilik görevine devam ettiği kaydedilmişti.

Geçici hükümetin yeni devlet başkanının göreve geleceği 14 Mayıs 2016'ya kadar görevde kalacağı belirtilmişti.

Ülkede geçen ay protestolar nedeniyle ikinci kez ertelenen seçimlerin 24 Nisan'da yapılması planlanıyor.

Haiti’de 25 Ekim 2015'te yapılan seçimlerin resmi sonuçlarının açıklanmasının ardından başkent Port-au-Prince sokak çatışmalarına sahne olmuştu. Bir kişinin öldüğü çatışmalarda kentteki bankalar kepenk kapatmış, sokaklara takviye güvenlik güçleri konuşlandırılmıştı.

27 Aralık 2015'te yapılması planlanan seçimlerin ikinci turu ise 24 Ocak 2016'ya ertelenmişti. Daha sonra bu seçimler de yolsuzluk yapıldığına dair protestolar nedeniyle ertelenmişti.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.