Çağlar Baştoklu

Çağlar Baştoklu

Hikmet Boran, Yuki ve 23 Nisan

Hikmet Boran, Yuki ve 23 Nisan

Annem ve teyzemlerin çocukluk anılarında önemli bir yere sahiptir Yuki. Bilgisayar oyunlarının, sanal dünyanın olmadığı o yıllarda radyo başında sabırsızlıkla beklerdi çocuklar Orhan BORAN’ı ve Yuki’yi. Ben ise annem ve teyzelerimin çocukluk hatıralarından bahsettikleri sohbetlerde tanışma fırsatını yakaladım Yuki’yle. Edindiğim izlenimlerden yola çıkarak 60’lı yıllarda TRT’nin bir radyo programı olan, dönem çocuklarının en büyük kahramanı Yuki’yi anlatmak istiyorum sizlere.

 

Yuki, Orhan BORAN’a Güney Amerika’da yaşayan bir arkadaşı tarafından yollanmış, kedi büyüklüğünde tavşan, sincap benzeri tuhaf bir yaratıktır. Orhan BORAN’ın en yakın arkadaşı olan Yuki, insan gibi konuşmakla kalmaz, zekidir, fırsatçıdır ve her lafa verilecek bir cevabı vardır. Mahalle ile özdeşleşmiş olan Yuki, futbol takımının da kaptanıdır. Mahallede çocuklarla soba borularından roket yapar, nane şekeri satar ve yapmış olduğu yaramazlıklardan ötürü, zaman zaman Orhan BORAN’ın hışmına uğrar.

 

O döneme tanıklık etmiş çocuklar Yuki’nin samimi ve içten duyguları ile büyümüş onun seviyeli esprileri ile mutlu olmuşlardı.

Bir de sizlere ismi artık tarihin tozlu sayfalarında kalmış olan Hikmet BORAN’dan bahsetmek istiyorum.

Orhan BORAN’ın babası olan Hikmet BORAN; Tıbbiye öğrencisi iken, İstanbul’un işgaline karşı okulda direniş örgütlenmesinde aldığı rol ve Tıbbiyelilerin temsilcisi olarak katıldığı Sivas Kongresi’nde yapmış olduğu manda karşıtı konuşması ile tanınır. Büyük Taarruz’da Sıhhiye Subayı olarak yer alan Hikmet BORAN, İzmir’e ilk giren birlikte subay olarak ta görev yaptı. Sivas Kongresi’nde yapmış olduğu manda karşıtı konuşmanın ardından Mustafa Kemal Paşa bu sözlere şöyle cevap vermiştir. “Arkadaşlar gençliğe bakın, Türk milli bünyesindeki asil kanın ifadesine dikkat edin” Gençler, vatanın bütün ümit ve istikbali size, genç nesillerin anlayış ve enerjisine bağlanmıştır” diyerek Tıbbiyeli Hikmet’e dönmüş ve “Evlat; müsterih ol. Gençlikle iftihar ediyorum ve gençliğe güveniyorum. Biz azınlıkta kalsak dahi mandayı kabul etmeyeceğiz. Parolamız tektir, değişmez: Ya İstiklal Ya Ölüm!’’

Bizlere Ulusal Bağımsızlık bilincini aşılayan ve kazandıran, başta büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, Hikmet BORAN gibi binlerce isimsiz kahramana şükranlarımı sunar, ulusumuzun  23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlarım.  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Çağlar Baştoklu Arşivi
SON YAZILAR