Hotamış Türkmenleri sazlı sözlü dile geldi

Hotamış Türkmenleri sazlı sözlü dile geldi
HİSDER ve Hotamış ve Havalisi Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nce ortaklaşa düzenlenen etkinlikte, Hotamış Türkmenlerinin tarihi ve kültürü sazlı ve sözlü olarak dile geldi. Hotamış’a bir sanayi tesisi kazandırılması gerektiği belirtildi.

Hikmet, İlim ve Sanat Derneği’nin bu haftaki sohbetlerinde, Hotamış ve Havalisi Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinlikte “Sazıyla-Sözüyle Hotamış Türkmenleri” konuşuldu.

Ahmet Keleşoğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programda, Konya’da yaşayan Hotamış Türkmenlerinin tarihi, sosyal ve kültürel yaşantıları dile geldi. Hotamış ve Havalisi Kültür ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kiraz, etkinliğin açılış konuşmasında, derneğin 1989 yılında faaliyete başladığını belirterek Türkmenlerin yaşadıkları bölgeler arasında kültür alışverişi ile iletişimi sağlamak amacıyla kurulduğunu belirtti. 80 İhtilalinde, derneklerinin, isminde geçen “Türkmen” kelimesi dolayısıyla kapatıldığını ifade eden dernek başkanı Ahmet Kiraz, “Orta Asya’dan gelen Türkmenler, Şam dolaylarından Anadolu’ya geçiş yapmışlar. Diyarbakır, Urfa, Antep ve Akdeniz’e kadar olan bölgeye Rakka Bölgesi denilmekte idi. Şimdiki savaşın olduğu yer bizim atayurdumuzdur” dedi. Kiraz, Hotamış ve havalisinde 26 Türkmen köyü bulunduğunu kaydeden Kiraz, “Yaklaşık 100 bin nüfusu, 50 bin seçmeni ihtiva eden bir bölgedir Hotamış. Derneğimizin hedefleri arasında Hotamış adında bir ilçe kurulması da var ve dernek olarak yasal takipçisiyiz.” diye konuştu.

Hotamış ve Havalisi Derneği’nin 1970’lerde kurduklarını belirterek konuşmasına başlayan  “Tarihi, Sosyal ve Kültürel Yönleriyle Hotamış” adlı kitabın yazarı Şükrü Özüdoğru da, bir maksat ve gaye etrafında toplanan insanların birbirleri arasındaki meseleleri halletme ve tanımak adına bu tür toplantıların aynı zaman da birlik be beraberliği sağladığını söyledi. Özüdoğru, “Her hizmetin en önemlisi çevresine ve bağlı olduğu yakınlarına karşı görevlerini yerine getirmesidir” diyerek Hotamış’ta vaktiyle açılan ortaokulun imam hatip’e dönüştürüldüğünü ve kadınlara yönelik bir Kur’an Kursu olduğunu da kaydetti. Bu yörenin insanının köklü bir geçmişe sahip olduğunu ve temelinin Orta Asya’da atıldığını ve orada “Hotamış Türkmenleri” diye bir kabilenin olduğunu söyleyen Özüdoğru, geçmişe ait örf, adet ve geleneklerini orada yaşattıklarını dile getirdi. Özüdoğru konuşmasını, “Hotamış’taki okullarda okuyan gençlere vatan ve millet sevgisinden ayrı olarak birlik ve beraberlik ruhunun da verilmesi lazım” şeklinde tamamladı.

 

HOTAMIŞ’A YÖNELİK 9 PROJE

Yeminli Malî Müşavir Yıldırım Beyazıt Akhan da, Hotamış ve havalisine yönelik hazırladığı dokuz projeden bahsederek bu projelerin uluslararası boyutta ve AB fonları katkısıyla hayata geçirilmesi gerektiği üzerinde durarak en önemli projenin, Hotamış’a bir sanayi tesisi kazandırılması olduğunu söyledi.

Hotamış’a çok amaçlı bir okulun açılması gerektiği üzerinde de duran Yıldırım Beyazıt Akhan, imanlı nesillerin yanında teknikten anlayan çırak, kalfa ve ustalara da büyük ihtiyaç duyulduğunu ve bu açıdan sanayide çalışacak çırak ve kalfa yokluğundan tesislerin kapılarına kilit vurulduğunu dile getirdi. Hotamış kültürünün yaşatılması için folklorik araştırmaların yanı sıra Hotamış kilimlerinin de yaşatılması gerektiğini, yurt işletmeciliğine el atılması lâzım geldiğini üzerinde de duran Akhan, “Üretmeden zenginlik olmuyor. Üreteceğiz, üreteceğiz, üreteceğiz. Bize hafız kadar torna tezgâhını kullanabilecek teknik elemana da ihtiyaç var” dedi.

Konuşmaların ardından Hotamışlı Bayram Ali Özer, sazıyla Türkmen türkülerini çalarak söyledi. Daha sonra HİSDER Genel Sekreteri Abdurrahman Karaağaç, dernek adına Hotamış ve Havalisi Kültür Derneği Başkanı Ahmet Kiraz’a, Şükrü Özüdoğru Hoca’ya, Yıldırım Beyazıt Akhan ile Bayram Ali Özer’e teşekkür plaketi takdim etti. Etkinlik, toplu çektirilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.