Mustafa Balkan

Mustafa Balkan

Irak Türkmenlerinden Moro Müslümanlarına…

Irak Türkmenlerinden Moro Müslümanlarına…

Hafta sonu Konya, Kara kışa rağmen yine hareketliydi.

Şehrimize yağan karlı bereket, kara kışa rağmen kültürel yönden de berekete vesile oldu.

Irak Türkmeneli Dernekler Federasyonu tarafından düzenlenen ve bir otelde gerçekleştirilen ‘Mevlânâ İkliminde 2. Irak Sağlık Sektöründe Dayanışma Kurultayı’nın açılışına katıldık. Onursal Başkanlığını Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin’in yaptığı ve Yurt Dışındaki Iraklı Doktorlar Derneği Başkanı Op. Dr. Aydın Beyatlı’nın kurultay başkanı olduğu bu etkinlik, Türkiye ve şehrimiz adına ses getirecek bir programdı.

Siyasetten uzak Irak ve Türkiye’deki saklık sektörünün ele alındığı bu kurultaya Irak’tan ayrı olarak Amerika’dan ve Avrupa ülkelerinden de sağlıkçılar, rektör ve dekanlar ile milletvekilleri , sağlık müdürleri ve konunun uzmanların yoğun bir biçimde katılmalarından dolayı bu organizasyonu, yıllar öncesinden hazırlayan ve büyük emeği geçen Dr. Aydın Beyatlı Bey’i yürekten kutluyoruz. Tükmeneli televizyonuna verdiği demeçte “Irak’ın sağlık sektörüne nasıl faydalı olabiliriz düşüncesiyle bu kurultayı yaptık” diyen Dr. Beyatlı, “Irak’ın yaralarını biran önce sarması ve Irak’ı hakettiği uluslararası mahfile koymak için burada olduklarını” ifade etti. 

Kurultayda Irak’ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber İbrahim el Alevi başta olmak üzere kurultaya Irak Meclisi Sağlık Komisyonu Başkanı Dr. Quteybe İbrahim Turki ve milletvekilleri, Kuzey Irak Kürt Meclisi Sağlık Komisyonu Üyesi Dr. Srood Saliem Matti dahil 100’ün üzerinde bir heyetin değişik ırk, din ve mezhep ve meşrepten çok renkli simaların katıldığı kurultay iki gün sürdü.

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, T.C. Cumharbakanı Başdanışmanı Av. Ayşe Türkmenoğlu, 23. Ve 24. Dönem Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı ve Irak’ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber İbrahim el Alevi birer konuşma yaptılar.  Mustafa Şahin Bey’in şu konuşması da alkışlanmaya değer:

“Bugün canı yanmış insanlar ve bir şekilde vatanından, yerinden, işinden edilmiş insanlar, sadece biz canlı olarak canhıraş bir şekilde ortaya koydukları refleksleri, yanlış yönlendirilerek İslam adına yapılıyor gibi sunularak İslam’ın insanlık nezdinde itibarsızlaştırılmaya çalışıldığı şu çağda Mevlânâ iklimine tekrar ihtiyacımız var. Mevlâna, başarabildiği ölçüde İslam’ı ortaya koymaya çalışmıştır. Mevlâna “gel…” derken özüne dön de gel ve aslına dön diyerek o çağrıyı yapmıştır. İnsanın aslı yaratılışta İslam üzeredir. Aslından saptığı oranda imandan ve İslam’dan uzaklaşır. İşte “Gel..” aslına dönmektir.”

Dünya’daki ve özellikle Türk-İslam dünyasındaki kaosu ortadan kaldırmak ve çare bulmak için burada toplanıldığına vurgu yapan Şahin Bey, “Sağlıkçılar olarak bizler insanları yaşatmak için programlanmış ve eğitim almış insanlarız. Iraklı kardeşlerimize de sağlık alanında eğitim sonrası gerekli desteği verebilme çabasıyla üniversitemizin tüm imkânlarının hazır olduğunu ve gerekli desteği verebilme çabası içerisinde olduğumuzu buradan ifade ediyorum.”  dedi.

Irak Sağlık Bakanının kurultaya gönderdiği bildirisinin okunmasından sonra söz alan Irak’ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber İbrahim el Alevi de, İslâm’ın irtibatsızlaştırılması yönünde bir zaman diliminin yaşandığını vurgulayarak sağlık alanında, Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini arzu ettiklerinin belirterek karşılıklı olarak Stratejik İşbirliği Konseyi’nin oluşturulduğunu söyledi. Büyükelçi daha çok Irak’taki sağlık eğitiminin geliştirilmesi üzerinde durdu. Irak Temsilciler Meclisi Sağlık Komisyonu Başkanı Quteybe ise, savaşlardan dolayı Irak sağlık sektörünün alt yapısının çok büyük yaralar aldığına işaret ederek Irak bütçesinin %95 oranında petrole dayandığını ve petrol fiyatlarının düşmesinden dolayı Sağlık Bakanlığı bütçesinin de yarı yarıya düştüğünü kaydetti. Kuzey Irak eski Sağlık Bakanı da, Irak’ta 4 milyon civarında göçmenin olduğunu ve Irak’ın alt yapısının tamamen çöktüğünü dile getirdi. Irak Kürt Bölgesi Adalet bakanı da, sağlık sigortasını hayata geçirebilmek için Türkiye’deki sağlık sigortası sistemini incelediklerini ifade etti.

 

AZİZİM DİYOR Kİ…

Irak’taki insanlar ve Türkmenlerin biran evvel özgürlüklerine kavuşmaları ve Irak’ın, tekrar bağımsız bir devlet olmaları adına bu kurultayın, tarafların sağlıklı ilişkiler kurabilmeleri adına bir başlangıç olmasını temenni ederiz.

Kurultay hayırlara vesile olsun.

Yarınki yazımızda da Moro Müslümanlarının özgürlük mücadelelerinden söz edeceğim.

irak-1.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Balkan Arşivi
SON YAZILAR