Oktay Mermer

Oktay Mermer

Kentsel Dönüşüm Acilen Uygulanmalı

Kentsel Dönüşüm Acilen Uygulanmalı

Mevcut depreme dayanıksız, ekonomik ömrünü tamamlamış binaların depremlerde ciddi CAN ve MAL KAYBINA neden olduğunu İzmit, Adapazarı, Erzincan ve en son Van depreminde hep birlikte yaşadık.

Bu mevcut KÖTÜ BİNALARIN; VATANDAŞIN TALEBİ ile kredi desteği, harç & vergi muafiyetleri sağlanarak DEPREME DAYANIKLI, OTOPARKLI, SOSYAL ve YEŞİL ALANLARA sahip MODERN, ESTETİK Binalara DÖNÜŞMESİ için 31.05.2012 tarihinde 6306  sayılı KENTSEL DÖNÜŞÜM KANUNU (Afet Riskli Yapıların Yenilenmesi ile İlgili Kanun) çıkmıştır.

 Kentsel Dönüşüm Türkiye’deki eski, depreme dayanıksız, ekonomik  ömrünü tamamlamış tüm binaları kapsamaktadır.

Belediye, Toki, Çevre Şehircilik Bakanlığına başvuruda bulunarak Kentsel  dönüşümden yararlanabilirsiniz.

Kentsel Dönüşümden İskanlı, Kat irtifaklı Binalar ile Arsa Tapulu Kaçak Binalar, Gecekondular da yararlanabilir.

Kentsel Dönüşüm için Binadan 1 kişinin başvuruda bulunması yeterlidir.

Binanın yeniden inşaatı ve tüm kararlar için binada 2/3 çoğunluk yeterlidir.

Mülk sahipleri 100.000 TL,  aylık mortgage'nin %50 faiz oranları ile Devlet Teşvikli Kentsel Dönüşüm Kredisini kullanabilir.

Mülk Sahipleri ile kiracılar 18 Ay boyunca aylık 300 TL-650 TL (Geri Ödemesiz) Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı alabilirler.

Yeni Binanızı İstediğiniz Müteahhide yaptırabilirsiniz.

Eski, depreme dayanıksız Binanız Kentsel Dönüşüm ile Depreme Dayanıklı hale gelecek ve Çocuklarınıza Güvenli Bir Mülk bırakacaksınız.

Eski Dairenizin DEĞERİ; kentsel dönüşüm ile en az 1,5 kat artacaktır.

Kentsel Dönüşüm kapsamına giren binanızın yeniden inşası sırasında TÜM BELEDİYE HARÇLARI, NOTER HARÇLARI, VERGİ MUAFİYETLERİNDEN yararlanabilirsiniz.

Kentsel Dönüşüm yapılırken de Dikkat edilmesi gereken önemli hususlar var.

Arsa değeri

Üzerindeki bina değeri

Parsel içindeki ağaç, kuyu, müştemilat benzeri yapıların değerleri hesaplanır. Bu hesapların toplamı değerinde yeni bina teslim edilir.

Sadece parsel metrekaresi değerlendirilmesi tabi ki çok yanlış olur.

Müstakil yerleşimde, parsel üzerinde birden fazla daire olabiliyor, ya da binanın değeri çeşitlilik sağlıyor.

O yüzden, her mülk sahibi için bir komisyon eşliğinde hak sahipleri için sahip oldukları parsel üzerindeki tüm değerlerin hesabının çıkarılması ve karşılığında mağdur edilmemesi gerekir.

Sadece parsel metrekaresine göre yeni daireler verilirse çok haksızlıklara neden olacaktır ki yetkililerde böyle bir haksızlığa asla girmek istemezler.

Bu bilgiler doğrultusunda Konya’mızda da en kısa zamanda vatandaşımızın daha konforlu daha huzurlu binalara kavuşmasını diliyorum.

Kentsel Dönüşümde çalışmış, tecrübesi olan bir hemşeriniz olarak yapılacak çalışmaların elimden geldiğince takipçisi olacağım.

Sizlerin istek ve önerilerinizi başta belediyelerimiz olmak üzere tüm yetkililerin değerlendireceğine inanıyorum.

Artık Konya’mızda sobalar yanmasın her eve her her binaya Kentsel Dönüşüm ve yeni imarlar ile doğalgaz ulaşsın, vatandaşımız rahat etsin istiyoruz.

Her şey bazen istediğimiz gibi olmayabilir, eksikler, hatalar yanlışlar olabilir ama biz vatandaş olarak ilgili yetkililere çok zorluk çıkarmadan, konuşarak tartışarak bir an önce uzlaşarak. Yeni binalarımıza kavuşalım isterim.

İnşallah yeni binalarımızda da huzur ve mutluluk içinde bir ömür sürelim yeni nesile de modern bir şehir bırakalım.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Oktay Mermer Arşivi
SON YAZILAR