Kömürde politika, yenilenebilirde teşvik bekleniyor

Kömürde politika, yenilenebilirde teşvik bekleniyor
2016 Dünya Enerji Sorunları Gözlem Raporu:- "Sektör liderleri arasında, enerji ithalatını azaltabilmek için kömürün Türkiye açısından büyük önem arz ettiği kanısı kuvvetleniyor"- "Kömür ve kömür bazlı elektrik üretiminde hükümetin politika belirlemesi kon

ANKARA (AA) - Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılıktan kurtulabilmesi için kömür en verimli çözüm olarak öne çıkarken, hükümetin de bu konuda bir politika belirlemesi ve aynı zamanda yenilenebilir enerji yatırımları için ek teşvik vermesi bekleniyor.

Dünya Enerji Konseyi'nin yıllık yayımladığı "2016 Dünya Enerji Meseleleri Gözlemi Raporu"nda, binden fazla küresel enerji liderinin görüşleri ve birçok ülkenin enerji dinamiklerine yer verildi. Raporda, fosil olmayan yakıtlara ağırlık verilmesi konusundaki görüşler öne çıktı.

Raporun Türkiye'ye ayrılan bölümünde, özellikle Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrası yatırımcıların gözünü kömüre çevirdiği ifade edilerek, Türkiye'nin elektrik üretiminin yarısına yakınının ithal doğalgaz ile gerçekleştiği hatırlatıldı. Söz konusu bölümde, Türkiye'de hidroelektrik kaynakların yanı sıra kömürün de yerli kaynak olarak enerji üretiminde ağırlığının artması gerektiği vurgulandı.

Kömürün geçmiş yıllarda enerji politikalarında önemli bir yeri olmasına karşın yeterince teşvik edilmemesi nedeniyle yatırımcıların dikkatini çekmediği belirtilen raporda, şu ifadeler kullanıldı:

"Sektör liderleri arasında, enerji ithalatını azaltabilmek için kömürün Türkiye açısından büyük önem arz ettiği kanısının kuvvetlendiği görülüyor. Ancak diğer yandan Paris İklim Konferansı (COP21) sonrasında yatırımcılar karbon emisyonlarına karşı alınacak önlemlerin kömür yatırımlarını ne şekilde etkileyeceğinden emin değil; dolayısıyla kömür ve kömür bazlı elektrik üretiminde hükümetin politika belirlemesi konusunda beklenti de artmış durumda.”

- Yenilenebilirde teşvik bekleniyor

Söz konusu raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji yatırımlarının artışına da dikkat çekilirken, yatırımların yoğunluğuna rağmen potansiyelin büyük bir kısmının hala kullanılmadığına işaret edildi.

Türkiye'deki enerji liderlerinin görüşlerinin de bulunduğu raporda, "Yatırımcılar yenilenebilir enerji konusunda devletten ek teşvik bekliyor." denildi.

Raporda, enerji yatırımcılarının dalgalanan döviz kurundan olumsuz etkilendiğine değinilerek, uluslararası kredi kullanan iş adamlarının sektörde uzun vadeli yatırımlardan kaçındığı belirtildi.

- Enerjide inovasyon rüzgarı

Dünya Enerji Konseyi Genel Sekreteri Christoph Frei de raporla ilgili yaptığı açıklamada, karbon salınımını azaltmak isteyen enerji dünyasında “inovasyon rüzgarı” estiğini kaydetti..

Buna rağmen sektörde hala sıkıntılar yaşandığına dikkati çeken Frei, şu değerlendirmede bulundu:

“Raporda, emtia fiyatlarında gözlemlenen ciddi hareketlenmenin etkilerinin yanı sıra yenilenebilir enerjilerin fiyatlarının düşmesinden doğan fırsatlar, çevreyle ilgili tehditler ve yeni siber riskler karşımıza çıkıyor. Bu yıl, endüstri liderlerini en çok kaygılandıran konuların emtia fiyatlarının değişkenliği, küresel resesyon, iklim değişikliği çerçeve anlaşmasıyla ilgili belirsizlikler ve inovasyonun yoğunlaştığı yeni pazarın şekillendirilmesi ile elektrik depolanması olduğunu gördük. Liderleri meşgul eden meselelerin başında, sürdürülebilir enerji sistemine geçişin maliyetleri geliyor. Bununla birlikte esnek yaklaşımlar geliştirilmesinin, akıllı inovasyonun ve bölgesel bağlantıların oluşturulmasının, çözümün bir parçası olması gerektiğinde fikir birliği bulunuyor.”

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.