Konya’daki Üçler Mezarlığı ihalesini kim satın aldı? İşte detaylar…

Konya’daki Üçler Mezarlığı ihalesini kim satın aldı? İşte detaylar…
 Muhabir
Konya’da Mevlana Türbesi yakınında bulunan Üçler Mezarlığı, geçmiş yıllarda ihale ile satışa çıkarıldı. Konya’nın önde gelen hayırseverlerinden Şükrü Doruk bakın bu duruma nasıl engel oldu. İşte detaylar…

Mezarlık adını kuzeydeki girişin solunda yer alan üçlerin mezarından almıştır. İddialara göre; bu mezarlığın üç dervişe hasta olan efendilerinin: “Sizin kısmetiniz burada kesildi, Konya’ya gidin”, demesi üzerine Konya’ya göç eden üç zata ait olduğu biliniyor. 1930’lu yıllarda ülke ekonomik bir buhrana girerek ve memur maaşlarını bile ödeyemez hale geldi. Konya’da bu buhrandan epeyce nasibin aldı. Yatırım dahi yapamayan Konya Belediyesi ellerinde bulunan değerli gayrimenkulleri satışa çıkarmaya başlamış ve Üçler Mezarlığını’da bu vesile ile Milli Emlak’a satmak istedi. Dönemin önde gelen isimlerinden kereste ticareti ile uğraşan Şükrü Doruk Bey’ konudan bahsedilmiş, Şükrü Doruk Bey yaşanılan hadiseyi onaylamasa da arazi Milli Emlak’a satıldı. İhaleye giren hayırsever Şükrü Doruk Bey ihaleyi kazandı. Ancak aldığı arazinin mezarlık olarak kalmasını talep etti. Böylece arazinin mezarlık kalması şartıyla Konya Belediyesi’ne bağışladı.

ler-mezarligindan-genel-bir-gorunum.jpg

ŞÜKRÜ DORUK KİMDİR?

Türbe Önü’nden Topraklık’a giderken, çinili tatlı su çeşmesinin yanından Çukur Mahalle’ye sapan mecburi gidiş yönündeki sokakta restore edilen Selçuklu evinde, Doruğun Mehmet Efendi ile Havva Hanım’ın oğlu olarak dünyaya geldi.

Larende Caddesi’nde kerestecilik yapan Şükrü Doruk, Havva, Seher ve Fahriye hanımlarla üç evlilik yaptı. Bu evliliklerinden çocuğu olmayınca evlat hasretini dindirmek için sekiz-on kimsesiz kız çocuğu besleyip büyüterek evlendirdi. Manevi kızlarını evlendirirken onlara devrin parasıyla 500’er lira ile birer dükkân düğün hediyesi verdi. Gazi Alemşah Mahallesi’nde eski Fransız Mektebinin karşısında birbirine bitişik üç ev, Meram’da bağ evi, koruma altına alınan Selçuklu evi ile yakın geçmişte altındaki dükkânlarla birlikte yıkılan Başaralı Oteli ve Başaralı Çarşısı’nın sahibi idi. Sahip olduğu bu maddi varlığın icrasını en iyi şekilde yerine getirerek, hayır hasenatta bulundu. Başaralı Çarşısı’ndaki bir dükkânını Ramazan ayında Kapı Camii’nde mukabele okuyan hafızlara, diğer bir dükkânını da Numune Hastanesi’nin ihtiyaçlarında harcanılmak üzere vakfetti. Türbeönü’ndeki bir dükkânını da Meram Vali Konağı civarındaki demir köprünün yanında bulunan çeşme için vakfetti.

doruk-sukru.jpg

1920’li yıllarda zamanın Kolordu Komutanı Fahrettin Altay Paşa’nın ricası ile Askerlik Şubesi’ni inşa ettirdi (İki katlı olan bu binanın üst katı da hasta askerlerin iyileşme devresini geçirmesi için revir olarak düzenlenmiştir). 1930’lu yıllarda Kolordu Komutanlığı için mühimmat ambarı yaptırarak, zaman zaman ödenemeyen memur maaşlarını karşılayıp, eski Meram yolunun düzenlenmesine maddi katkıda bulundu. Şimdi yerinde İl Millî Eğitim Müdürlüğü binası bulunan Konya Lisesi reviri ile Meram Şükrü Doruk İlkokulunu yaptırıp Millî Eğitimin hizmetine verdi. Üçler Mezarlığı’nın yerini Millî Emlâk’ten satın alarak mezarlık olarak bağışladı. 30 Mart 1949’da vefat eden Şükrü Doruk, Üçler Mezarlığı’nda metfundur.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.