MEHMET AKİF NE YAPTI SİZE?

MEHMET AKİF NE YAPTI SİZE?
2020’nin ilk ayını edebiyat dergileriyle uğurluyoruz. Varlık’ta Türkçenin Çıkmazları, Kitaplık’ta Nahid Sırrı Örik dosyaları ile Temmuz’da Mehmet Akif’ e yapılan hakkaniyetsiz saldırıları ele alan makaleler ön plana çıkıyor

Büyük fedakarlıklarla ve maddi beklentiler olmadan çıkan edebiyat dergileri bu ay da birbirinden ilginç ve önemli metinleriyle göz dolduruyor. Ay boyunca yer verdiğimiz dergi tanıtım ve değerlendirmelerimizde yeni yılın ilk ayını kalan dergilerle tamamlıyoruz.

SİRET SURETİ YENECEK

‘Siret sureti yenecek’ mottosuyla çıkan Mustafa Yılmaz ve Murat Koç kaptanlığındaki Temmuz dergisi, Kenan Alpay’ın ‘ Mehmet Akif, Milliyetçi Bir İdeolojinin Aparatı Olur mu?’ makalesi ile dikkat çekiyor. Alpay yazısında, tıpkı bir sonraki makale olan ‘Tan Gazetesi’nin Anketi ve Mehmed Akif’te olduğu gibi milli şairimize yapılan haksızlıkları masaya yatırıyor. Mesela Peren Mut’un, ‘Tan Gazetesi’nin Anketi ve Mehmed Akif’ başlıklı makalesinde aktardığı Tan gazetesinde çıkan Şükufe Nihal ve Ali Süha’nın yazıları tüyler ürpertici. ‘Hakikaten Mehmet Akif ne yaptı?’size diye sormadan edemiyor insan.

Şuurlu kalemlerimizden Ali Emre, ‘ Güneşin Doğduğu Yerden Battığı Yere Kadar Kahraman’ başlıklı makalesinde Sezai Karakoç’un ‘ Çocukluğumuz’ adlı şiirini tahlil ediyor.

Şehrimizin medar-ı iftiharı  kalemlerinden Murat Güzel’in Şiir Okuma Günlüğü’nde bu ay şiirin neyi simgelediği, tarif edilebilirliği, hayatın neye anlam verdiği, Furkan Çalışkan’ın ‘İmkansızın İhlali’ konu ediliyor.

Murat Koç, editörü de olduğu Temmuz dergisinde en önemli incelemelerden birine imza atıyor. Koç, Türk edebiyatının batılılaşma serüvenini ana hatlarıyla özetliyor. Mustafa Bostan  ise Ahmet Rasim ve kurmaca eserlerine değiniyor. Özgür İldeş’in konu hakkında hazırladığı kitap odağa alınmış Bostan’ın yazısında.

Edebiyatımızın çalışkan isimlerinden Mustafa Uçurum Sait Faik hikayeciliğini anlatan makalesiyle Temmuz’a katkı sağlıyor. Uçurum’un ödüllü kitabı ‘ Şairin Telaşı’ da Zeynep Yıldırım’ın kaleminden değerlendiriliyor dergide.

Temmuz dergisinin Ocak 2020 tarihli 39. sayısının söyleşisi ise ‘Sinekler de Uyur’ adlı öykü kitabını yeni çıkaran öykücü Serpil Tuncer’le Yusuf Alpaslan Özdemir tarafından gerçekleştiriliyor. ‘ Bir ülkenin edebiyatını eleştirmenler belirler’ diyen Tuncer, okuma yazma serüveninden öykü türü hakkındaki düşüncelerine kadar önemli tespitlerde bulunuyor.

Doyurucu içeriği ile Temmuz dergisinde daha birçok önemli yazı ile şiir ve öyküler okuyucuyu bekliyor.

TÜRKÇENİN ÇIKMAZLARI VARLIK’TA

Edebiyatımızın en uzun soluklu dergilerinden Varlık 1348.sayısında okuyucuyu ‘Türkçenin Çıkmazları’ dosyasıyla selamlıyor. Dilimizin tüm boyutlarıyla tartışıldığı dosyaya Selçuk Orhan, Baki Ayhan T., Süreyya Evren makaleleriyle katkı sağlıyor. Dilimizi mesele edinen önemli aydınların katılımıyla üç soruluk bir soruşturmada Varlık okuyucularının ilgisini bekliyor.

Haluk Sunat, ‘Ölüm(lülük)le Yüzleşmek’ makalesinde yaşlılık ve ölüm konusunu uzun uzun irdeliyor iyi seçilmil örnek metinlerle.

Cenk Koçak, Salih Bolat’la şiir üzerine bir söyleşi ile yer alıyor bu ayki Varlık’ta. Dergide yer alan diğer söyleşiler Haydar Ergülen, Müslim Çelik, Fatma Nur Kaptanoğlu, Alper Çeker, Enes Kurdaş ve Merve Yakut ile yapılmış. Röportajlarda ağırlığın şiire verildiğini belirtelim.

‘Kayıp Zamanın İzinde’ başlığı altındaki seri romanları ile aşılamamış büyük usta Marcel Proust, Türk sinemasında sessiz dönemler, Aslı Serin şiiri, Banu Özyürek öyküleri, felsefeci Nicholas Taleb, Sami Karaören’in anıları ve daha pek çok konu Varlık dergisinde yer alıyor.

KİTAPLIK’TA NAHİD SIRRI ÖRİK

İki aylık edebiyat dergisi Kitap-lık 27. Yılında 207.sayısıyla raflardaki yerini aldı. Ülkemizin en önemli ve ilgi gören edebiyat dergilerinden Kitap-lık, Murat Yalçın kaptanlığında güzel işlere imza atmayı sürdürüyor.

Kitap-lık’ın bu sayıdaki dosya konusu 60. vefat yıldönümü dolayısıyla Nahid Sırrı Örik’e ayrılmış. Hasan Bülent Kahraman, Bahriye Çeri, Serdar Soydan, İlhan Alemdar, Nilgün Firidinoğlu, Hasan Öztürk dosya çerçevesinde Örik’i ele alıyorlar.

Şavkar Altınel kendisiyle yapılan söyleşide yazı türleri arasında büyük farklar görmediğini vurguluyor. 2019 Behçet Necatigil Şiir Ödülü sahibi Altınel’in söyledikleri üzerinde düşünmeye değer.

İlhan Berk odaklı tartışma ile ilginç anektotlar, Yalçın Armağan’ın kaleminden anlatılıyor. Tartışmaların kaynağı ‘Şiirin Çizdiği’ adlı eserdeki yazıların İlhan Berk’e ait olup olmayacağı sorunsalı çerçevesinde gelişiyor.

M.Sadık Aslankara ‘Roman Okuryazarı Olabilmek’ başlıklı eleştiri yazısında Filiz Özdem’in romanlarını merkeze alıyor ve ‘Roman okuryazarı nasıl olunur?’ sorusuna, ‘Kolay. Bin okumayla. Bin roman okuma elbette fena sayılmaz ama, siz bunu bin yazar olarak ele alın. Bin farklı romancı okuyup öyle yelken açın roman okuryazarlığına…’ cevabını veriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.