Mustafa Balkan

Mustafa Balkan

MİLLÎ SEFERBERLİK

MİLLÎ SEFERBERLİK

 

“Seferberlik memleketin, maddi ve manevi bütün güçlerinin (askerî, siyasî, ekonomik ve psikolojik güç) topyekün savaş ihtiyaçlarını karşılayacak ve savaşın devamını sağlayacak seviyeye getirilmesi; diğer bir deyimle maddî manevî bütün kuvvet ve kaynakların, savaş isteklerine göre yöneltilerek barış durumundan sefer durumuna geçirilmesidir. Buna topyekün seferberlik de denir. Sefer kelimesi lügatta “yolculuk, savaşa gitme”; seferberlik ise “yolculuğa, savaşa hazır hale gelme” anlamlarına gelir. 

Seferberliğin ilan edilmesi için, bir devletin diğer devlet veya devletlerle savaş ihtimalinin kaçınılmaz olması, ayrıca iç bünyedeki karışıklıkların normal şartlarla karşılanmadığı bir ortamın meydana gelmesi gerekir. Bu durumda Genelkurmay Başkanının mütalaası alınarak, Bakanlar Kurulunca seferberlik uygulamasına karar verilir. Verilen seferberlik kararı Cumhurbaşkanının onayından sonra yürürlüğe girer. Kaldırılması da başkomutan veya Genelkurmay Başkanının mütalaası alındıktan sonra Bakanlar Kurulunun kararıyla olur. Seferberlik ilanıyla barış zamanında tespit edilen plan gereğince taşınır veya taşınmaz mallardan ihtiyaç duyulanlar silahlı kuvvetlerin emrine verilir.” (http://www.turkcebilgi.com/seferberlik) 

 

***

Seferberliğin iki şekilde olabileceği ifade ediliyor.

Uygulama alanı bakımından ilki; “genel seferberlik” ve “kısmî (bölgesel) seferberlik” olarak iki kısımda değerlendirilirken ikincisi; kapsam bakımından “Millî seferberlik” ve “Silahlı Kuvvetler seferberliği” olarak iki bölümde dile getiriliyor.

Cumhurbaşkanının, Genelkurmay Başkanının da mütalaasını alarak açıkladığı “Millî Seferberlik” ilânı, Silahlı Kuvvetler dışında kalan bütün devlet ve özel kuruluşlar ile vatandaşları” kapsıyor.

“Seferber olma süresi: Birlik ve kurumların % 100 kadro seviyesine (seferi kadro seviyesine) erişecekleri ve teşkilatlanmalarını tamamlayacakları süreyi gösterir. Bu süre harekat planlarına ve lojistik imkanlara göre tespit edilir.” deniliyor.

 

***

Beşiktaş’ta patlatılan bomba polisi ve dolayısıyla Emniyet Güçlerimizi hedef almıştı. Kayseri’de patlatılan bomba ise; PKK’ya karşı en başarılı mücadeleyi veren Kayseri Komando Tugayı’ndaki aslan Mehmetçikleri, dolayısıyla Türk Silahlı Kuvvetleri’ni doğrudan hedef almıştır.

Yâni Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bîzatihi kendisine yönelik bir saldırı başlatılmıştır. Terörü ve teröristleri yönlendirenlerin gayesi gayet açık ve net. Bundan dolayı devletin başı olan Cumhurbaşkanlığı tarafından “Millî Seferberlik” ilân edilerek bütün vatan sathında uygulamaya geçilmiştir.

Yâlnız, vatandaş buna hazır mı?

Vatandaşlarımız bu konuda ne kadar bilinçli ve Millî Seferberliğin ne mânâya geldiğini biliyor mu?

Vatandaşlar, yurttaşlık görevlerini yerine getirirken şüphelendikleri bombalı araçlar veyahut canlı bomba gördüklerinde en kısa sürede, en kısa yoldan ve hızlı bir şekilde nereye (hangi birime) ve nasıl ulaşacak?

Millî Seferberliğin alt yapısı hazırlanmışsa, o ihbarları hızlı bir şekilde değerlendirebilecek esvapta profesyonelce hareket edebilecek teknik servisin numarası ne olacak?  Her yönden donanımlı özel mobil güvenlik kuvvetleri, bu ihbarları, anında veya en kısa sürede olay yerine ulaşarak değerlendirecek ve müdahalede edebilecek mi?..

 

***

Benim Millî Seferberlik’ten anladığım; 15 Temmuz’da olduğu gibi özel sivil güçlerin, vatan sathında yeterli pozisyonlarını acilen almaları ve bu seferberliğe katılarak vatandaşları bu konuda bilinçli hale getirmeleridir.

Millî Seferberlik, Kayseri’de patlayan hain, kahpe ve şerefsiz bombayla şehit olan Mehmetçiklerimiz ve yaralı askerlerimizle daha bir önem ve anlam kazanmıştır. Millî seferberliğin kısa sürede Silahlı Kuvvetler seferberliğine dönüşme ihtimali de yüksek gözükmektedir.

Eli silah tutanların askere alındığı I.Cihan Harbi’nde Osmanlı ordusu, yedi cephede şan ve şerefle çarpıştı. Harbin getirdiği bütün sıkıntılara milletçe karşı koyarak, yedi düvelin önünde kahramanca vatanını müdafaa etti. İstiklâl Harbiyle de memleketini düşmanlardan kurtardı. Bu aziz ve asîl Türk Milleti, inandıysa dün olduğu gibi bugün de bu badirelerin üstesinden gelecek inanca sahiptir.

 

AZİZİM DİYOR Kİ…

Kayseri’de, Düğün Gecemizi kara getiren bombalı saldırıda şehit olan Mehmetçiklerimize Rabb’imden rahmet diliyor, yaralı askerlerimizse acil şifalar temenni ediyor ve Kahraman Ordumuz ile Ordu-Milletimize taziyelerimizi sunuyoruz.

Şehitlerimizin Şeb-i Arûs’u mübarek olsun!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Balkan Arşivi
SON YAZILAR