OCAK AYI KÜLTÜR SANAT DERGİLERİ

OCAK AYI KÜLTÜR SANAT DERGİLERİ
Zor koşullara rağmen fedakarca yollarına devam eden kültür sanat/edebiyat dergileri yeni yılın bu ilk ayında da okuyucuya renkli bir dünya sunuyor

Dergiler, hür tefekkürün kaleleri; her ay evlerimize misafir olan, yaşamımıza yeni pencereler açan bir dünya. Dergilerin büyük zorluklara göğüs gererek çıktığını hatırlayarak her ay en azından bir dergi almak gerektiğini vurguluyor ve bunlardan bazılarıyla baş başa bırakıyoruz sizi…

NASİP OLDUKÇA ÇIKAN DERGİ

Serap Kadıoğlu yönetiminde iki ayda bir daha doğrusu ‘nasip oldukça çıkan’ edebiyat, muhabbet ve kültür dergisi Şiar’ın Ocak-Şubat 2020 tarihli 26.sayısı özellikle şiir türündeki inceleme ve makaleleri ile dolu dolu bir içerik sunuyor. Abdullah Akın’ın ‘ Tanzimattan Cumhuriyete Divan Edebiyatı Eleştirileri ve Polemiklere Dair’ başlıklı yazısı ve Cevat Akkanat’ın ‘ İkinci Yeni Şiirinin Doğum Sancısı Neye Dayanır?’ adlı makalesi dünden bugüne şiirimizin seyrini özlü bir şekilde özetlemesi ve özgün hükümleriyle ön plana çıkıyor. Kendini adeta şiire adamış bir dergi olan Şiar’da İsmet Özel’in, hakkında kalem oynattığı iki isimden biri olan Süleyman Çobanoğlu(diğeri Osman Konuk)imzalı tam 14 yıl sonra çıkan Tamgalar adlı şiir kitabı üzerine Orhan Tepebaş güzel bir kritik yazısı kaleme almış. Kitap tanıtım ve değerlendirmelerinin olduğu ‘Sarraf’ sayfalarında Feride Turan, Şakir Kurtulmuş’un ‘Dağların Açık Yarası’nı konu edinmiş.

DERGAH’TA NURETTİN TOPÇU

Dergah’ın 359. sayısında geleneksel orta sayfa konuşmalarında akademisyen Alev Uğurlu ile akademik çalışmalar, Mehmet Kaplan, İnci Enginün odaklı bir röportaj gerçekleştirilmiş. Derkenar’da İdris Ekinci’nin Ebabil’den çıkan ‘Yürüyelim’ adlı şiir kitabı ile Semih Diri’nin ‘Biri Bir Biraz’ adlı yine şiirleri tanıtılmış. Hasan Ali Toptaş’ın son romanı ‘Beni Kör Kuyularda’yı irdeleyen Şeyma Küçük’ün hükümleri oldukça objektif bizce. Merve Yalçın’ın Louıse Adams’tan çevirdiği ‘Kitapları bir çırpıda bitirmek okurda yüzeyselliğin bir işareti midir’’başlıklı denemenin önemi adından belli galiba. Gülhan Tuba Çelik de Elif Aydın imzalı Dergah’tan çıkan Doğum Lekesi adlı kitabı çerçevsinde anne arketipi ve bağlanma kuramını işliyor yazısında. En önemli yazı Necip Tosun’dan; ‘ Nurettin Topçu’nun sanat ve edebiyat poetikası’. Dergah’ın arka kapağında her zaman olduğu gibi Mustafa Kutlu’nun bir denemesi var. Kutlu, denemesinde içinde bulunduğumuz kış mevsimi duygularını anlatıyor denemesinde.

MÜZİSYEN EDEBİYATÇILAR

Sabitfikir’in son sayısının dosya konusu ‘Müzisyen Edebiyatçılar’. Dünya Öyküsü Kitaplığı köşesinde Necip Tosun’un merceğinde William Faulkner var. Sabitfikir dergisinin bir diğer önemli köşesi de 2019’da roman, öykü, şiir, tarih/araştırma türlerinde en çok okunan kitaplar verilmiş. Neval Şahin’in aylık köşesi ‘Kitaplardan Ne Öğrendim?’ bu sayıda Tanpınar merkezde ve Şahin şu başlığı koymuş yazısına; ‘Tanpınar’a Hikayeleriyle Başlanır’. Zeynep Merdan keşfetmeye devam ediyor, bu ayki keşfi ise Oruç Aruoba. Konya’da yaşayan şair-yazar Murat Güzel Ali Emre şiirlerini değerlendiriyor. Son zamanlarda çalışmaları ivme kazanan Murat Güzel pek çok dergide metinleriyle yer alıyor dergilerde. Suavi Kemal Yazgıç, edebiyat okumalarına bir çeşit atölye işlevi kazandıran olmazsa olmaz 11 okunacak kitaba değiniyor. Sabit Fikir’in yeni köşesi Kavram Atölyesi’nde her sayı bir kavrama ve o kavram çerçevesindeki kitaplara yer verilecek.

ANADOLU’DA KİTABEVLERİ BİLİRİM, DİRENİRLER

Dönemlik kitap dergisi Okur, yeni sayısında Anadoludaki kitabevlerini mercek altına alıyor. Önemli kitabevleri, kitap konuşulan mekanların mevzu edildiği dosya içeriğinde şehrimiz kültür mekanlarının hiçbirinin yer almadığı notunu düşelim bu arada. Dergide dikkat çeken bazı konular ve kitap kritikleri şöyle: Mustafa Özel’den İlhan Tarus’un Uzun Atlama romanı üzerine, Kemal Sayar’dan bir Mustafa Kutlu portresi, Mustafa Kirenci’den Okumanın Felsefesi, S. Kemal Yazgıç’tan Nuri Pakdil Okumak için 12 Sebep, Abdullah Harmancı’dan Recep Seyhan’ın son öykü kitabı Zongo’nun Değirmeni eleştirisi, 2019’un en dikkat çeken kitapları,  Konya’da yaşayan öykücü Ayşegül Genç’ten ‘2019’da yerli roman klişeleri aşabildi mi? Başlıklı makale, Yusuf Korkmaz’dan Ahmet Ümit’in son eseri Aşkımız Eski Bir Roman değerlendirmesi… Okur’un bu sayısındaki röportajlar ise Cemalettin Latiç, Güven Adıgüzel, Baha Aydın ile yapılmış.

‘LACİVERT’ GÜZELLİĞİ

Aylık yaşam kültürü dergisi Lacivert, Ocak 2020 tarihli 64. Sayısı ‘güzellik’ dosyası ile çıktı. Doğuda ve Batıda güzelliğin tarihi, dijital çağda güzellik gibi pek çok önemli konunun yer aldığı dosyada, felsefeci Yaylagül Ceran Karataş ile yapılmış güzellik konulu bir söyleşi de yer alıyor. Dergide dosya çerçevsindeki güzellik temalı makaleler dışında sosyolog Necdet Subaşı ile din dili konusunda ve Necip Evlice ile Nuri Pakdil konulu röportajlar, 2019’un kısa tarihi gibi doyurucu bir içerik okuyucuyu bekliyor.

KURMACA DOSYASI

Aykut Ertuğrul kaptanlığında iki ayda bir yayınlanan Post Öykü’nün yeni sayısında ‘Kurmacanın Sınırları’ dosyası yer alıyor. Türkiye’nin ilk öykü app’i Trendeki Yabancı’nın serencamı, Aykut Ertuğrul’un Hikaye Anlatıcısının Hükmü başlıklı eleştirisi, kitap tanıtım ve değerlendirmeleri, söyleşiler ve pek çok öykü Post Öykü’nün iki kapağı arasında okuyucuyu bekliyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.