OKUNASI ÜÇ KİTAP

OKUNASI ÜÇ KİTAP
Erendiz Atasü, Ahmet Demirhan ve Mustafa Özel'in yeni çıkan kitapları, edebiyat severleri fazlasıyla memnun edecek türden eserler

TÜRK ROMANINDA BİR GEZİNTİ

Yazar ve edebiyatçı Erendiz Atasü, Can yayınları arasında çıkan ‘Türk Romanında Bir Gezinti’de son dönemde edebiyat üzerine yazdığı denemelerini bir araya getiriyor. “Barış ve Edebiyat”, “Şehir ve Yazar” gibi temalara eğilen denemelerin yanı sıra Suat Derviş’ten Leylâ Erbil’e, Sevgi Soysal’dan Pınar Kür’e, Mine Söğüt’ten Şebnem İşigüzel’e, yakın geçmişten ve günümüzden kadın yazarların eserlerine de ışık tutuyor. Yaşar Kemal’i konu alan denemesinde onun destansı romanını, Orhan Kemal’de ise yazarın sosyalist ve hümanist yanını ele alıyor. Bundan başka günümüz edebiyatına, öykü sanatına ve Batı edebiyatından örneklere değindiği yazılarına da yer veriyor.

Edebiyatımızın önde gelen yazarlarına farklı açılardan bakan, yetkin bir yazarın süzgecinden geçirdiği denemelerden oluşan ‘Türk Romanında Bir Gezinti’ hem meraklı okurlar hem de öğrenciler için önemli bir kaynak.

GÖBEĞİNİ KAŞIYAN ADAMIN PSİKANALİZİ

Ahmet Demirhan’ın kaleme aldığı ve Vadi Yayınları etiketiyle çıkan ‘Göbeğini Kaşıyan Adam’ın Psikanalizi’, bir yandan özellikle 80 sonrası Türk edebiyat eleştirisinde çokça kullanılmaya başlanan ‘kayıp ideal’, ‘mağdur’, ‘baba’, ‘Türklük’, ‘özne’ gibi kavramların neyi gösterdiğini incelerken, diğer yandan da özellikle sol edebiyat eleştirmenleri tarafından uygulanan bu tür bir edebiyat eleştirisinin nasıl bir toplum tahayyül ettiğini araştırmaya çalışıyor. Çalışmanın amacı, bu tür bir eleştirinin Türk edebiyat tarihini tarihsel olarak var olmayan bir kalkış noktasından değerlendirdiğini göstermeye çalışmak yanında özellikle Batı düşüncesinden hareketle oluşturulan bu kalkış noktasının Batı’daki kavramsal birikimi de tahrip ettiğini işaret etmek. Dolayısıyla söz konusu sol edebiyat eleştirisinin, hem Türk edebiyatının tarihsel gelişimini ve hem de Batılı kavramların tarihini kendileri için ‘ideal’i olarak kurguladıkları soyut bir evrensel noktadan hareketle çözümlediklerini göstermek. Dolayısıyla ‘Göbeğini Kaşıyan Adam’ın Psikanalizi, sadece dar bir eleştirmenler topluluğuyla sınırlı olmayan, kendi ‘iktidar’ını da kurmuş olan kavramları ve kavrayışları yerinden edecek bir okuma yapıyor.

ROMANPERVER İKTİSATÇI

Mustafa Özel’in kaleminden çıkan ve Küre Yayınları arasında çıkan kitabın tanıtım bülteninde şu açıklamalara yer veriliyor;  İktisatçılar, kapitalizmin rahipleri. Eleştirirken bile yücelttikleri modern ekonominin yol açtığı insani tahribatı roman teşhir ediyor. Bilimlerin en hası romanbilimdir. Tabiat ve toplum bilimleri dünyanın ve toplumun “dış gerçekliğini” araştırırlar. Şeytanın doğrudan müdahil olduğu “iç gerçekliğin” esrarı ise şiir, hikâye ve romanlardadır. Fizik okuyarak dünyayı/evreni, toplumbilim okuyarak toplumu/insanlığı; her iki durumda da ötekini tanımaya çalışırız. Şiir/öykü/roman okuyarak da kendimizi tanırız. Kendini tanıma arayışı içinde olmadan Kitab’ı okumaya çalışanlar, bir dizi formül ezberlemekten öteye gidemezler!

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.