OKUYUCUYA MEKTUP

OKUYUCUYA MEKTUP
2019 biterken Kültür Atlası okuyucularına bir mektubumuz var

2019’u geride bırakıyoruz. Acısıyla tatlısıyla ömrümüzden bir yıl daha hitama erdi, kimimiz mutlulukla ve neşeyle, kimimiz hüzün ve yarım kalmışlıklarla ama yeni umutlarla karşılayacağız 2020’yi.

Kültür Atlası da şehrimizin tek kültür sanat sayfası olarak kutlu yolculuğuna devam ediyor. 1 Ekim 2018’de Pusula gazetesindeki ilk sayfasıyla okuyucuyu selamlayan Kültür Atlası, hiç sektirmeden haftada iki gün, çoğu zamanda haftada üç veya dört sayfa olarak kültür sanat kulesinde bir tuğla olmaya çalıştı.

Kadim ve ülkemizin en büyük şehri olan Konya’mızda ara ara böyle mektuplar yazdığımız zamanlarda hep vurguladığımız gibi, arzumuz, umudumuz hep ‘keşke başka kültür sanat sayfaları da olsa, kültür sanata daha çok ilgi gösterilse’ minvalinde oldu. 2019’da bu olmadı ama 2020’de inşallah kültüre, sanata, okumaya daha çok ilgi gösterilen bir şehirde yaşarız.

Kültür Atlası ikinci yılında interneti de yoğun olarak kullandı, sürekli güncellenen internet sitesiyle daha geniş bir okuyucu kitlesine ulaştı. Bu durumun sorumluluğumuzu daha da arttırdığının farkındayız. Yeni yılda daha dolu dolu bir içeriğin heyecanını ve sürprizlerin tatlı telaşını duyduğumuzu ve ilk günkü coşkuyla çalıştığımızı öncelikle ifade etmek isteriz.

Şimdiye kadar ne yaptığımıza gelince; Sayfamıza düzenli yazılarıyla destek veren kıymetli isimlerle başlayalım isterseniz. Mustafa Atikebaş kültür ve medeniyet yazıları, Memiş Okuyucu eğitim ağırlıklı yazıları, Mehmet Ali Abakay şehir yazılarıyla sayfamıza renk kattılar. Yazarlarımızın çıkardıkları ve hazırlıkları süren yeni yayınlanacak kitapları bir diğer mutluluk vesilemiz oldu. Bundan sonra kültür mahfillerinde ismini daha çok duyacağımız Mustafa Atikebaş’ın denemelerini bir araya getiren kitabı bugünlerde raflardaki yerini alacak. Yazarımızın yolu açık olsun diyelim biz de… Sürekli olmamakla beraber ara ara yazılar gönderen isimleri de hatırlatalım bu arada: Saim Sakaoğlu, Ahmet Kuş, Muhammet Çelik ve diğer imzalar. Yeni dönemde de yeni yazarlarımız aramıza, ailemize katılacak.

Soruşturmalarımızla kültür ortamımıza ışık tutmaya çalıştık. Önce Konyalı Şairlerle ilgili bir soruşturmaya yer verdik sayfalarımızda. Daha sonra halen devam eden ve 9. Bölümünü yan sütunlarda göreceğiniz ‘ Günümüz Türk Edebiyatı’ soruşturmamıza birbirinden değerli aydınlarımız cevap verdiler, soruşturmamız yıl boyu devam edecek. Mustafa Celep, Mehmet Kurtoğlu, Mehmet Nuri Yardım, Mustafa Everdi, Mustafa Uçurum… günümüz Türk şiir, öykü ve eleştirisinin durumunu ele alan cevapları ilgiyle okundu. Bu yazılar halen internet sayfamızda mevcut meraklısı için.

Söyleşiler bir başka önem verdiğimiz, üzerinde durduğumuz konu idi.  Konyalı şair ve eleştirmen Osman Özbahçe ile başlayan edebiyatımızın önemli değerleriyle yapılmış röportaj serisi elbette bundan sonra yeni isimlerle sayfamızda yer bulacak. Recep Kayalı, Recep Seyhan, Serpil Tuncer gibi usta öykücüler yanında şair ve yazarlarımız sorulara verdikleri teferruatlı cevaplarla bizleri bilgilendirdiler. Konya’mızın yaşayan değeri Saim Sakaoğlu hocamız, Yeni Türk Edebiyatının önemli kalemleri Alaattin Karaca ve Bilgin Güngör, öykücü eleştirmen Necip Tosun, dilimizin tunç siperi D. Mehmet Doğan hocamızla yapılan röportajları ilk elden bir yeni yıl hediyesi olarak mutlulukla iletiyoruz şimdiden, diğerleri de sürpriz olsun.

Konya’mızdaki kültür sanat dernek ve kuruluşlarına sayfalarımızda daima yer verdik ve yer vermeye devam edeceğiz.  Selçuklu Kongre Merkezi ile ivme kazanan şehrimiz kültür ortamı kitap fuarı, Şeb-i Arus törenleri… ile daha da bir anlam kazandı. Bu noktada gelişmeler tabi ki bizleri, kültür sanat sevdalıları ve dostlarını ziyadesiyle mutlu ediyor.

Edebiyat dergilerini desteklemenin hayati önemi haiz olduğu şiarından hareketle edebiyat dergilerini geniş içerik açıklamaları ve yer yer yorumlarla tanıtmayı sürdürdük. Kültür hayatımızdan yolcu ettiğimiz İtibar gibi dergilerin hüznünü , yeni çıkmaya başlayacak olan ‘Söğüt’ gibi dergilerin heyecanı ve mutluluğunu yaşadık. Yeni çıkan kitaplardan kendimizce en seçkinlerini siz okuyucularımız için gündeme taşıdık.

Kültür Atlası’nın bir diğer gayesi yazmaya hevesli gençlere rehberlik etme bilinci taşımak oldu. Ankara TYB’de D. Mehmet Doğan hocamızın öncülüğünde yapılan Yazarlık Okulu derslerini sayfalarımızda yer aldı, öykü ve eleştiri türlerine gönül veren okuyucuyu memnun edecek köşelere sıkça yer verdik. Son olarak tam sayfa ‘ A’dan Z’ye Edebiyat Eleştirisi’ çalışmamız yıllar boyu saklanacak, el altında bulunacak derli toplu bir sözlükçe oldu. 2020 yılında başta eleştiri ve öykü olmak üzere tüm türlere yer vermeyi sürdüreceğiz. Selçuklu Teknik Lise öğrencilerinin şiir, kısa öykü deneme, resim ve portre çalışmaları ‘ Genç Kalemler’ ve ‘ Genç Yetenekler’ köşesinde sunulması da kayda değer çalışmalarımızdı.

Yazının başında da vurguladığımız gibi ‘pusulahaber.com.tr’ adresimizde bulunan Kültür Sanat linkimiz sürekli güncellenen, basılı gazetede yer verilemeyecek boyutta ufuk açıcı makaleleri ile siz değerli kültür dostlarına hitap ediyor.

Kültür Atlası 2020 yılında da cumartesi ve pazartesi günleri sizlerle olacak. Bu günler haricinde sıkça ekstra sayfalarımızın olacağı da elbette aşikar. Sayfamız ve internet adresimizle kültür sanata küçük de olsa hizmet etmenin gururu ve onurunu yaşıyoruz, ilk günkü heyecanla sizlere nitelikli içerikler hazırlamanın gayreti içindeyiz.

Her şey gönlünüzce olsun, dünyanız kitaplarla dolsun, Allah’a emanet olun…

                                                                                                                              YUSUF ALPASLAN ÖZDEMİR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.