RAFTAKİLER

RAFTAKİLER
Yeni çıkan kitap ve dergilerden sizin için seçtiklerimiz

Malum nedenlerle evde vakit geçirdiğimiz bugünlerde huzurumuzun kaleleri evlerin değerini tekrar anladık, şanslı olanlar evin değerine bir daha vakıf oldu. İşte böyle bir zamanda Lacivert dergisi Mayıs 2020 tarihli son sayısında dosya konusunu EV olarak seçti. Dosyanın zirvesi ise Sadettin Ökten hoca ile yapılmış söyleşi.

KUDÜS’ÜN MANEVİ FATİHİ

Faaliyetleriyle Kudüs’ün manevi fatihi Nureddin Mahmud Zengi hakkındaki ilk kapsamlı eser Ketebe yayınları arasında çıktı. Abdülkadir Turan’ın kaleme aldığı eseri Ali Emre’nin yine aynı yayınevinden çıkan ‘Nureddin Zengi’ ile tamamlamak klas bir hareket olacak. Ali Emre adını almışken Google Play kullanıcıları, onun okuyucuyu sarsan metinlerle dolu eseri DİZ ÇÖKMEDEN indirimli fiyatıyla Google Kitaplar’da satışa sunuldu. Kültürümüzün önemli şahsiyetlerinin Emre’nin kıvrak ve etkileyici kalemiyle hayat bulduğu kitabın ilk ismi milli şairimiz olmuş. Mısır apartmanındaki zor günlerde geçen hazin olay zaten kitabı elinizden bıraktırmayacak.

ŞİİR MERAKLILARINA ÖNEMLİ KİTAP

Önereceğimiz bir diğer kitap yine Ketebe’den, şiir severlerin ziyadesiyle istifade edeceğini düşündüğümüz ve baskısı epeydir bulunmayan Paul Valery’nin ŞİİR SANATI, Ahmet Ölmez çevirisiyle yayınlandı. Tanpınar’dan Sezai Karakoç’a pek çok ismi etkileyen Valery’nin gelecek kuşaklara, özellikle de şairlere usül öğretmek için yazdığı önemli bir kaynak ŞİİR SANATI.

ORHUN YAZITLARINDAN BUGÜNE…

Rahmetli Mehmet kaplan hocanın talebelerinden İnci Enginün hocadan da kıymetli bir kitap Dergah yayınları arasında yayınlandı. “Benim alanım Yeni Türk Edebiyatı. Fakat ben Türk Edebiyatını, Türk kültürünü bütünüyle kucaklamak istiyorum. Bir kişinin yapamayacağını bildiğim halde, büyük bir açlık duyuyorum bu alanları bilmeye. Türk varlığının sürekliliğe inanıyorum, sadece Türkiye’de yaşayanlar değil, Türk olan herkesin kaderi ilgilendiriyor beni. Ben, sevdiğini yabancı illerde bulduğunda ona kavuşmak için elinden geleni yapan, onunla evlenen, benimseyen ve çoğalan atalarımın soyundanım. Kendimi sadece Türk sayıyorum. Bu büyük milletin bir ferdi olmak ve onu geride bıraktığı eserleriyle tanımaktan ve tanıtmaya çalışmaktan mutluyum.” diyen İnci Enginün, ‘Orhon Yazıtları’ndan Bugünkü Türk Dünyasına’ adlı eserinde Türk milletinin maceralarının anlatıldığı dil ürünleri hakkındaki yazılarını bir araya getiriyor. Dört ana bölümden oluşan eserde, Orhon Yazıtları’ndan Almanya’da yaşayan Türklerin sıkıntılarını yansıtan kitaplara kadar farklı vesilelerle yazılan yazılar bulunmaktadır. Enginün’ün Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nün düzenlediği “Çağdaş Türk Alfabeleri Sempozyumu”ndaki konuşmaları; Rusya, Tataristan ve Moğolistan’a yaptığı gezilerin izlenimleri ve Prof. Bombaci ve Clauson’dan yapmış olduğu iki çeviri de esere eklenmiştir.

MUHAYYEL 3 YAŞINDA!

Aylık edebiyat dergisi Muhayyel üçüncü yılına girdi. Son sayının içeriğinden seçtiklerimiz şu şekilde oluştu: İsmail Süphandağı “Mizah ve Mutlakçı Dil”, Cemal Şakar ise “Hakikat-Sonrası: Gerçeğin Zehirlenmesi” başlıklı denemeleriyle dergide.

Güray Süngü, İlahi Komedi; Ayşegül Genç, Islak Ceket; Hüseyin Ahmet Çelik, Beyhude; Veysel Altuntaş; Ben Olsam Affetmem; Hatice Şimşek, Dilimin Ucunda öyküleriyle yer aldı bu sayıda.

Necip Tosun’ın devam ettiği Dünya Romanı Kitaplığı’nda bu ay, “Yabancı’da Saçma ve Başkaldırı - Albert Camus” var.

Söyleşi sayfasının bu ayki konuğu Hasan Aycın; konuşturan Suavi Kemal Yazgıç: “Aslında peşinde olduğumuz yaşadığımız anları anlamlı kılan anlamdır. Sınırlarına dayandığımızda soluklanıp yorgunluğumuzu giderdiğimiz, yeniden gayretlendiğimizde sınırlarını ufuklara çeken anlam. Her şeyin anlamı ve her şey içinde bir şey olan kendi anlamımız.”

Genç romancı Mahmut Coşkun, “Kameranın Arkasını Yönetmek yahut Roman Yazmak” başlıklı incelemesinde roman yazmak ile film çekmek arasındaki ilişkiyi irdeliyor. 

Eleştirinin Eleştirisi’nde Mehmet Narlı, “Tanpınar ‘Bir Türk Romanı Yok’ Dedi Mi?” diye soruyor.

Muhayyel Kitaplık yeni ve önemli kitapları gündemine almaya devam ediyor:

Birsel Sağıroğlu, Oktay Yivli’nin Öykü Nasıl Okunur: Modern Öykü ve Yöntem;

Uygar Atasoy, Cihan Aktaş’ın Hatırladığım Filmler ve Hayallerin Ötesi;

Rananur Çağman, Abdullah Yıldırım’ın Sus Yeri  

Selvigül Kandoğmuş Şahin, Hasibe Çerko’nun Kristal Kentler kitaplarını değerlendirdiler.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.