Uğur Özteke

Uğur Özteke

RAMAZAN’DA KONYA’DA ETLİEKMEK

RAMAZAN’DA KONYA’DA ETLİEKMEK

Bugün birkaç konuya kısa kısa değinmek istiyorum. Aslında bu konular Konya gibi (!) bir şehirde gerçekten büyük sıkıntı. Aslında yalan yanlış ya da şöyle diyelim, hepimizin her kesimin rahatsız olduğu konular. Ama bu konular Konya’da konuşulmaz söylenmez yüksek sesle ifade edilmez hele hele hiç yazılmaz, çizilmez.

Peki, ne olur?

Kapılar kapatılır ses tonunuz ancak karşınızdakinin duyacağı seviyede dedikodusu yapılır. Yani gıybet edilir… Yazık çok yazık. Hem de oruçlu ağız ile. Korkarım bir de üstüne abdestli isek vay halimize.

Allah’ım sen bizi afet.

MİLLET BAHÇELERİ ÜCRETSİZ Mİ OLMALI?

Önceki gün saat 22’yi geçmiş idi. Bir dostumuz önce şu otopark giriş makbuzunun fotoğrafını gönderdi

foto-1-605.jpg

Sonra da altına şunları yazdı;

“Sayın Uğur abi. Millet bahçesi dediler, Reis üstüne basa basa demesine rağmen milletin bahçesi olacaktı ama biletle içeri giriyoruz. Bu nasıl milletin bahçesi?....”

…………..

Okurumuzun görüşüne saygı duyuyorum.

Şahsen her güzel hizmetin belli bir şekilde yani aileleri mağdur etmeyecek toplumda ikilik oluşturmayacak ayrımcılık yaptırmayacak şekilde ben bu hizmetin ücretli olmasından yanayım.

Çünkü millet olarak her bedava işin suyunu çıkartıyoruz. Cebimize yani canımıza biraz dokunacak ki onun kıymetini bileceğiz.

 

foto-2-500.jpg

Şu fotoğrafı içim sızlayarak saklıyorum.

Hangi baba hangi ana ya da alın teri ile para kazanıp bu ekmekleri alan hangi insan bu ekmekleri poşet poşet çöp kutusunun yanına koyar. Hangi vicdan? Bunu yapar.

Allah’tan korkan bunu yapabilir mi? Mutlaka hayır hasenat yardım diye verilen ekmekler böyle çöpün bir kenarına konuluveriyor. Yine de dua ediyorum, çöpün içine atmamışlarda kenarına koymuşlar.

Demek istiyorum ki bize hiçbir şey bedava olmamalı. Belki de atalarımız onun için “Bedava sirke baldan tatlı olur” demişler.

Onun için adı Millet Bahçesi de olsa belli düzenin istikrarı için ben ücretli olmasından yanayım.

Haaaa Reis burada her şey ücretsiz olacak der amenna. Ancak millet olarak yukarıdan emir gelinceye kadar isimleri Millet Bahçeleri de olsa parasını vereceksiniz makbuzunu alacaksınız ve Millet Bahçelerinde keyif yapacaksınız.   

ŞU BİZİM MEŞHUR SALI PAZARI…

Açık açık 50 defa yazdım. Ben pazardan alış veriş yapan birisi değilim. Ama şehrin şehirlerarası yol güzergahı içerisinde kalan Dedeman’ın bulunduğu kavşaktaki Salı Pazarı bana ve millete illallah dedirtti.

Salı günü 15.30 sularında buradan geçtim. Zabıta polis ekipleri vardı ve kavşak tertemiz idi.

Bu kez 19’a doğru yine bu kavşaktan geçmek zorunda kaldım. Alın yolun hali

 

foto-3-350.jpg

 

İki şeritli yolun sağ tarafı tamamen uygunsuz park. Tek şeritte de inen, binen, yasak park yerine girmeye ve çıkmaya çalışanların sayesinde durup bekleşiyoruz.

Ve bu Salı günü yine anladım ki mesai bitti mi her şey de bitmiş oluyor. Üstelik ramazan ayında iftar saatinde.    

KONYA VE ETLİEKMEK

Bize kim etli ekmek kafalı derse desin Konya demek etli ekmek demektir. Bunu böyle kabul edeceğiz. İsterseniz seve seve isterseniz söve söve…

Bu hafta başından beri “etli ekmek” konusunda yaşadığım ve duyduğum hatta öğrendiğim bir şeyleri şehir analizi adına sizlerle paylaşmak istedim.

Bir işadamımızın yurt dışından konukları gelir. Gece yarısı uçakla gelen kendilerini alır otele yerleştirir. Öğleye doğru beni arar. Durumu anlatır ve sorar “Bu heyeti hangi etli ekmekçiye götüreyim?”… Ben salak salak sayarım. “Meram’da ……. şunlar, türbe önünde bunlar….. Selçuklu’da onlar….”…

İş adamımız hepsine “O kapalı, bu kapalı” der.

İnanmam. “Kapat abi bir de ben arayayım” dedim. Vallahi Konya’nın anlı şanlı restoranlarının sahiplerini aradım hepsi tek cümle kullanıyordu “Abi biz iftarda açığız”…

 …………..

Tamam dedim aradım iş adamını “Getir bizim sokaktaki etli ekmekçi 24 saat açık. Yabancılara orada yedirelim.”  

Konu etli ekmek ve de turizm olunca vallahi bu işe bozuldum. Ben bozulunca işlerde arka arkaya gelir. İftarda açık olan yerlerde de etli ekmek fiyatları 13’ten 15 TL’den aşağı etli ekmek yokmuş.  20 TL’ye bile etli ekmek varmış. Şimdi söz gelimi bizim Ahmet Ağa duble yer. İki de ayran içse bir Ahmet Ağa’nın iftarı 50 TL.  Ramazan ya. İftar ya… 10 kişiyi iftara götürse 500 TL.

Sevabı da çok paylaşmamız birlikte olmamız da gerekir yaaaa. Hay sizin.

Durun durun daha bitmedi.

İftariyelik etli ekmek işine bozuldum yaaa. Çünkü bize etli ekmek diye iftarda mübarek saatte ne versen götürüyor yaaa.

Dün bir etli ekmekçi dostumu aradım.

“Sizde etli ekmek kaç lira?”

-“Bayrama kadar 13 lira abi. Ama bayramdan sonra 15 lira olacak”

-“Niye adamım?”  

-“Eeeee abi etin kilosuna iki lira zam yaptı kasap”

-“Oğlum kasap kilosuna 2 lira zam yapıyor sen ekmeğin tanesine. Bu nasıl iş?”

Bizimki gevrek gevrek güldü, “Uğur abi senin domatesin fiyatından haberin var mı?”

………….

Tamammmmmmmmmm.

Haydi Allah oruçlarımızı kabul etsin inşallah.  

 

GÜNÜN OKKALI SÖZÜ

İnsan nedir biliyor musun? Ağaçları kesip kağıt yapan, sonra o kağıda, ağaçları koruyun, yazandır.

 

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?

Meram Yeni Yolda Eğitim Fakültesi bölgesinde U dönüşünün yasak olduğu yerde U dönüşü yapmadığımız zaman daha iyi ADAM oluruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum
Uğur Özteke Arşivi
SON YAZILAR