Mustafa Balkan

Mustafa Balkan

SAYIN İLBEYİ’MİZİN DİKKATİNE!

SAYIN İLBEYİ’MİZİN DİKKATİNE!

Geçtiğimiz hafta sonu Cuma(ertesi) günü Ereğli, Halkapınar ve Karapınar’ı gezdik.

Konya Büyükşehir Belediyesi Koyunoğlu Müze ve Kütüphanesi ile Konya Fikir, Kültür ve Sanat Adamları Derneği tarafından düzenlenen İkindi Sohbetleri, İvriz Turizm Şenliği dolayısıyla Halkapınar İlçesinde yapıldı.

Prof. Dr. Hasan Bahar ile araştırmacı-yazar Ali Işık, Halkapınar’ın tarihi hakkında bilgi verdiler. Uzun zamandan beri gitmediğim Halkapınar’ı ve İvriz’in çayı ile tabiat güzelliklerini tekrar görme fırsatım oldu. Son derece keyf aldığımı söylemeliyim. Dönüşte de Karapınar’a uğrayarak Acı Göl, Meke Gölü ile Sultan Selim Camii ile Selimiye Külliyesi’ni gezdik. Giriş kapısının üzerinde Selimiye Külliye Çarşısı’ndan içeriye adımınızı attığınızda bir Osmanlı çarşısının nasıl aslından bozularak mermerlere kurban edildiğine şahit olduk. Asıl ilginç ve çarpıcı nokta ise, anlatacağım olayda. Cami cemaati ile Karapınarlı vatandaşların anlattıkları bu çok vahim durum karşısında şaşırmadım değil. Tarihe ve tarihî eserlere verdiği ehemmiyete binaen Konya Valisi Muammer Erol’un mutlaka bu olaya el atacağını umarak hadiseyi dikkatlerinize sunuyorum.

***

Dönemin Konya Valisi II. Sultan Selim tarafından Mimar Sinan’a 1560 yılında yaptırılan Sultan Selim Külliyesi cami, iki kervansaray, hamam, imaret, tabhâne, arasta, mektep, muvakkithâne, şadırvan, kilerler, buğday ve arpa ambarları, odun deposu, buğday dingi, yel değirmeni, su değirmeni ve büyük bir su tesisinden oluşmakta. Selimiye Külliyesi Çarşısından girip cami avlusuna adım atmadan sağ tarafta yemek pişirilen imarethane ile kervansaray arasında yer alan “Yazar Cafe Çay Bahçesi” yazılı bir levha dikkat çekiyor. İkindi namazını edâ ettikten sonra bizi merak edip yanımıza gelen cemaat ve Karapınarlılar, cami avlusunda bu külliyenin başından geçen olayları başladılar anlatmaya. Onları sabırla dinledim. Vatandaşlar ve cami cemaati, asıl giriş kapısında “Berra Fast Food & Cafe” yazılı külliyeye ait cami girişinin sağ tarafında yer alan imarethanenin mutfak kısmının, belediye tarafından birilerine kiralanmış. Burayı işletenlerin amacı dışında edepsizce ve ahlâksızca karı-kız pazarlama işlerinde kullandıklarını cami cemaati yana yakıla dile getirdiler. Arkadaşlar gazeteci olduğumu söyleyince de; “Bunları yazın da yetkililer nasıl bir yanlış iş yaptıklarını öğrensinler. Bu camiye şu külliyeden 1 kuruş gelmiyor” dediler. Bu caminin bakımı ve onarımı için vakfiyesinde muhakkak akarları vardır. XVI. Yüzyılda yaptırılan bu camiye bir kuruşun bile gelmemesi ne kadar garip bir şey!

Kervansaraylıktan çıkan çarşının içinde iki levha asılı. Kanuni Sultan Süleyman Vakfiyesi’nin “Vakıf Duası” ile “Vakıf Bedduası” var. Vakıf duasında şunlar yazılı:

“Her kimse ki; vakıflarımın bekâsına itina ve gelirlerinin arttırılmasına büyük bir özen gösterirse, bağışlayıcı olan Allahû Teâlâ’nın huzurunda ameli güzel ve makbul olup, mükâfatı sayılamayacak kadar korunsun ve muhafaza edilsin.”

Vakıf bedduası işe şöyle:

“Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla.

Allah’a ve Ahiret gününe inanan, güzel ve temiz olan Hz. Peygamberi tasdik eden, Sultan, Emir Bakan, küçük veya büyük herhangi bir kimseye bu vakfı değiştirmek, bozmak, nakletmek, eksiltmek başka bir hale getirmek, ihmal etmek ve tebdil etmek helâl olmaz. Kim onun şartlarından herhangi bir şeyi veya kaidelerinden bir kaideyi bozuk bir yorum ve bir yöntemle değiştirir, iptal eder ve değiştirilmesi için uğraşır, fesh edilmesine veya başka bir hale dönüştürülmesine kastederse; haramı üstlenmiş, günaha girmiş ve masiyetleri irtikâp etmiş olur. Böylece günahkârlar alınlarından tutularak cezalandırıldıkları gün Allah (C.C.) onların hesabını görsün, Malik onların isteklisi zebaniler denetçisi ve cehennem nasibi olsun. Zira Allah’ın hesabı hızlıdır. Kim bunu işittikten sonra, onu değiştirirse onun günahı, değiştirenler üzerindedir.

Kuşkusuz O (Celle Celâlühü), iyilik edenlerin ecrini zâyi etmez…”

Muhterem Vali’m! Görüldüğü gibi iş size düşüyor. Belli ki insanlar ahirete olan inançlarını kaybedince, geçmişlerini de unutunca böylesine vahim olaylarla karşılaşıyoruz. Söz konusu Fast Food & Cafe kapalı olsa da Karapınarlılar, bu durumdan son derece müştekiler.

 

AZİZİM DİYOR Kİ…

Sayın Vali’m! Vakfiyenin bedduasındaki “emir” olarak sizden söz edilmektedir. Meslektaşınız olan dönemin Konya valisi II. Sultan Selim tarafından yaptırılan bu külliyenin vakfiyesine uygun olarak işletilmesi yönünde top, sizin ayağınıza gelmiş durumda.

Gereğini yapacağınızdan hiç şüphem yoktur.

Bizim görevimiz vatandaşın sesine kulak verip, ilgili mercilere bunu havale etmektir. 

sultan-selim-kulliyesi-1.jpgsultan-selim-kulliyesi-2.jpgsultan-selim-kulliyesi-3.jpgsultan-selim-kulliyesi-4.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Balkan Arşivi
SON YAZILAR