Muzaffer Kırmacı

Muzaffer Kırmacı

SİYASETTE AHLÂK VE CİDDİYET

SİYASETTE AHLÂK VE CİDDİYET

Çok partili parlamenter sistemi tercih eden ülkelerde, “siyasi partilerin görevi nedir” diye soracak olsam, çok çeşitli cevaplar verilir. Verilen her cevabın da mutlaka doğruluk payı vardır. Bu cevapların ortak paydası da sanırım şu olur;

 “İktidara gelmek. Ülkeyi yönetmeye talip olmak.”

Genel kanaat bu olsa da, amacı iktidara gelmekten ziyade “yalancı pehlivan gibi ortalıkta dolaşmak” olan partiler de vardır.

Ülkemizde buna örnek parti de CHP.

İktidar sorumluk ister. İktidar emek ister. İktidar özveri ister. İktidarda olmak bilgi birikimi gerektirir. Ama muhalefette hiç bir şeye ihtiyacınız yok. Tek göreviniz, iktidarın her icraatına karşı çıkmaktır. İktidara takoz olmaktır. “Dostlar alışverişte görsün" misali ortalıkta dolaşmanız yeter de artar bile. Bir süre sonra muhalefete destek verenler de muhalefet gibi düşünmeye başlayacağı için problem yok.

Son günlerin güncel konusu EYT. Yani Emeklilikte Yaşa Takılanlar. Hemen her platformda bu konu tartışılıyor.

 “Emeklilikte yaşa takılanlara geçit verilmeli mi, verilmemeli mi” sorusunun cevabını uzmanlar versin. Ben konunun o tarafında değilim. Benim için önemli olan partilerin meseleye neden, niçin, nasıl baktığıdır.

Başkan Erdoğan “Seçim kaybetsek de yokum" diyerek en net cevabı verdi. Oysa seçmene şirin görünmek için “popülist" davranmak en çok da Erdoğan'ın işine gelirdi. Ama devlet adamlığı ciddiyeti neyi gerektiriyorsa o şekilde davranmıştır.

Ana muhalefetin sırtında yumurta küfesi yok ki. Ne de olsa tuzu kuru. Dün kendi söylediklerine de muhalefet eden CHP, erken emekliliği savunuyor.

Geçmişten günümüze, parti liderlerinin vaatlerini hatırlayacak olursak, bu günü daha iyi anlarız.

O kadar desteksiz atanlar oldu ki, neredeyse cennetten köşk bile vereceklerdi. Demirel’in “Onlar ne veriyorsa, ben beş fazlasını veriyorum" söylemi hâlâ kulaklarımızda.

Bilimsellikten uzak, sadece seçmene şirin görünmek için, iktidara muhalefet etmenin adını siz koyun. Ülke yararını düşünmeden, üç beş oy’un hesabını yapanların da adını siz koyun. “Bu hükümet, dünyanın en iyi işini de yapsa yanında olmayacağız" diyen bir zihniyeti de maşeri vicdanda siz yargılayın.

Hükümet eğer ki popülist davranıp erken emekliliğin önünü açmış olsaydı, aynı CHP bu defa da bunu tenkit edecekti.

Sağduyu sahibi, aklı başında insanlar her şeyin farkında. Hangi parti neyin peşinde biliyor, görüyor. Memleketi kime emanet etmesi gerektiğini, kime güven duymadığını verdiği oylarla gösteriyor.

Bu asil millette bu feraset olduğu sürece korkmaya gerek yok.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Muzaffer Kırmacı Arşivi
SON YAZILAR