Oktay Mermer

Oktay Mermer

Tarihimizi iyi bilmeliyiz…

Tarihimizi iyi bilmeliyiz…

Tarih geçmişteki olaylara ait bilgilerin keşfi, toplanması, bir araya getirilmesi ve sunulması bilimidir. Tarihi bilgi, geçmişteki olaylara ilişkin tüm bilgilerin, olayların vuku bulduğu dönemin şartları göz önüne alınarak, mümkün olduğunca nesnel bir şekilde sunulması ile oluşur. Tarih, yaşanan olayların bir daha yaşanabilmesi gibi bir olasılık olmadığından diğer bilimler gibi deney ve gözleme dayanamaz.
Yaşamda, her alanda tarihi geçmiş bize yön vermeli, doğru yola sapmamızı sağlamalı. Bunun içinde önce eğitim sistemimizde bir reform yapılmalı derim.
Bundan 30 yıl kadar önce eğitim sistemini incelemek için Türkiye'ye bir Japon heyeti gelir. Dönemin başbakanını da ziyaret eden heyet ile Türk yetkililer arasında ilginç bir diyalog geçer. 
Japon heyeti, Türk eğitim sistemi ile ilgili düşüncelerini anlatmaya soğuk bir cümle ile başlar.
İlk cümlelerden biri şu olur, “Sizin eğitim sisteminizde milli ruh yok!”
Türk yetkililerde şok etkisi yapan bu cümleden sonra, karşılıklı soru ve cevaplar devam eder. Heyet, daha sonra kendi eğitim sistemini anlatmaya başlar.
Japon heyeti der ki;
“Biz, eğitime şok testler uygulayarak başlarız. Önce çocukları uçak kadar hızlı giden trenlere bindirir ve çok katlı yollardan geçiririz. En üstün teknolojiyi gösterir, robotlarla çalışan dev fabrikalarımızı gezdiririz. Bu baş döndürücü teknoloji karşısında sarsılan ve şoke olan çocuklarımıza deriz ki: 
-İşte gördüğünüz bu hızlı trenleri ve üstün teknolojiyi sizin atalarınız yaptı. Eğer siz daha çok çalışırsanız daha hızlı giden ulaşım araçları yapar, daha üstün teknoloji meydana getirir, daha modern fabrikalar kurarsınız... 
Sonra çocuklarımızı Hiroşima ve Nagazaki'ye götürüp düşmanın harap ettiği bölgelerimizi gezdirir ve bu defa da deriz ki: Bakın, eğer siz birlik beraberlik içinde çalışmazsanız, işte düşmanlar sizin ülkenizi yakar, yıkar, bu hale getirirler. Ama birlik beraberlik içinde çalışırsanız, güçlü olursunuz, düşmanlarınız size saldırmaya cesaret edemezler. Artık birlik beraberlik içinde çalışmak ve çalışmamak konusunda kararınızı siz verin... 
Bu örneklerle çocuklarımız kendilerine gelerek iyi ve çalışan bir Japon genci olma yolunda milli bir şuur ve heyecanla okumalarını sürdürür.”
Sonra, Japon heyetine bir soru yöneltilir:
“İyi de bizim Hiroşimamız, Nagazakimiz yok ki?”
“Sizin Çanakkaleniz var!”
 Sadece Çanakkale mi? Unutuldu mu, yoksa anlaşılması için örnek yeterli mi görüldü, bilemiyorum. Fakat, liste Sarıkamışlar, Dumlupınarlar, Kocatepeler şeklinde de uzatılabilir, der.
Evet bizim kenetlenmiş ve dosta düşmana karşı 15 Temmuz’da Türkiye’nin her köşesinde vatansever 79 milyon insanımız var.
Bu vatan benim, tankla üstümden geçsen de, helikopter ateşi ile beni vursan da yine bu bayrağı indirmem diyen 79 milyonumuz insanımız var.
Bizler, Nene Hatun, Halide Onbaşı, Nezahat Onbaşı, Şerefe Bacı, Erzurumlu Kara Fatma, Kastamonulu Halime Çavuş, Adanalı Tayyar Rahmiye, Tarsuslu Adile onbaşı adını sayamadığım binlerce kahraman anaların torunuyuz. 
Bizler  Atalarımızın emaneti  anlı-şanlı AY YILDIZLI  bayrağımız uğruna, parçalanmaz, bölünmez, tek devlet, tek vatan olmuş TÜRK MİLLETİYİZ.. .

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Oktay Mermer Arşivi
SON YAZILAR