TYB HABER TURU

TYB  HABER TURU
Kültür dünyamızın önemli mecralarından Türkiye Yazarlar Birliği; yıllığı ve okuma tavsiyeleriyle evlerinize konuk oluyor

TYB Ülkemizde kültür sanat adına akla ilk gelen kurumlarımızdan. D. Mehmet Doğan ve Kazım Arıcan öncülüğünde güzel işlere imza atmya devam ediyor TYB. Alanında tek ve yetkin kültür sanat yıllığının yenisi yine dolu dolu, TYB evde çok vakit geçirdiğimiz bugünlerde çeşitli konularda kitap ve dergi tavsiyelerine devam ediyor. Bu güzide kurumumuzu ve yayınlarını tyb.org.tr adresinden de takip edebilirsiniz.

KÜLTÜR SANAT YILLIĞI-2020 ÇIKTI

1984'ten beri Türkiye'nin kültür ve sanat kütüğü mahiyetinde yayınlanan, Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı 2020 çıktı.

Ahmet Fatih Gökdağ’ın editörlüğünde yayınlanan yıllıkta; geride bıraktığımız yıl boyunca Türkiye ve dünyada meydana gelen siyasi, ekonomik, kültürel,  sanatsal ve sosyal olaylar bunların ortaya çıkış sebepleri, toplumsal etkileri ve sonuçları yer alıyor.

TYB adına Musa Kâzım Arıcan’ın yayınladığı eserin redaksiyonu Saliha Büşra Konaktaş tarafından yapıldı. Mustafa Ekici’nin yayına hazırlık Tuğba Gönülal’ın ise yapımını üstlendiği yıllığa katkı sağlayan isimler ve konu başlıkları ise şöyle sıralanıyor:

“Ekonomi, Toplum ve Siyasi Hayat” başlığı altında; 2019 Yılında Türkiye ve Dünya Ekonomisindeki Gelişmeler: Prof. Dr. Mustafa Acar, 2019'da Türkiye Siyaseti, Millet İttifakının Pirus Zaferi Mi?, Takiyye Siyaseti Versus Kurucu Siyaset ve CHP’deki Kriz ve Türkiye Siyasetine Yansımaları: Yunus Şahbaz. “İslâm Dünyası”,  2019'da İslâm Dünyası: Ahmet Varol, “Dini Hayatımız”, 2019’da Türkiye’nin Dinî Gündemi: Prof. Dr. Vejdi Bilgin. “Kültür Hayatımız”, 2019 Yılının Kültür Ve Sanat Atmosferi: Dr. Öğretim Üyesi Maksut Yiğitbaş. “Şiir”, 2019 Yılı Şiir Kitapları Değerlendirmesi: Ali K.Metin. “Hikâye”, 2019'da Öykü : Necip Tosun. “Roman”,  2019 Yılı Romanlarından: Fatıma Ertürk. “Dil”, Dile Hürmet Döneminden Lisana Saygı Devrine...: İbrahim Demirci. “Deneme”,” Denemede Deneyselliğe Doğru: Hüseyin Akın. “Eleştiri”,  Eleştiri /Kuram 2019: İdris Ekinci. “Musiki”,  2019’da Yaşanan Musiki Hadiselerinin Bir Hülasası: Münir Tireli. “Sinema”,  Seyirci İnisiyatifi Ele Aldı:  Gülcan Tezcan. “Basın”,  2019’da Da Basın, Şaşırtmamayı Sürdürüyor: Taceddin Ural. “Dergiler”,  Dergiler 2019: İbrahim Eryiğit, Mehmet Kahraman, Mustafa Uçurum ve Yunus Emre Altuntaş. “Çocuk Edebiyatı”,  2019’da Türkiye’de Çocuk Edebiyatı: Oğuzhan Yılmaz ve  Yasin Mahmut Yakar. “Yayıncılık”,  Kitap Yayıncılığının 2019’daki Genel Görünümü: Asım Öz. “Nesillerin Mirası”,  Saim Sakaoğlu İle Hayatı, Halk Kültürü Ve Masallar Üzerine Söyleşi: M. Ali Köseoğlu. “TYB'nin 40. Yıl Yayınları”,  Mahmut Erdemir.

Türkiye Yazarlar Birliği Yayınları, Yıllık Dizisinden yayınlanan 485 sayfalık TYB’nin arşivlik çalışması yıllığın sonunda; İbrahim Ulvi Yavuz, “Olaylar ve İnsanlar” başlığı altında yılın önemli olaylarını ve hayatını kaybeden sanatçı, düşünür, siyaset, bilim adamlarımızın kronolojisini çıkardı.

Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı 2020, kitapçılardaki raflarında yerini aldı. İsteyenler eski sayıları ile birlikte TYB’den de temin edebilir.

 

 

TYB’DEN OKUMA TAVSİYELERİ

Tüm dünyayı saran ülkemizdeki etkisi de devam eden koronavirüs salgını nedeniyle eve kapandığımız şu günlerde TYB’nin edebiyatın farklı alanlarındaki kitap tavsiyeleri devam ediyor.

Roman, şiir, hikaye, hatıra,  deneme ve fikir alanında eserler veren yazarlar, milli mücadeleyi nasıl anlattılar.? Mücadelenin fikri zeminine kim hangi eseri ile katkı yaptı?

 Cumhuriyetin kuruluşundan sonra yaşanan ideolojik gelişmeler nelerdir? Dönemin kişileri, askeri, siyasi ve sosyal olayların gelişimi ve neden olduğu olaylar.

Tüm bu ve benzeri sorular için okunacak kitap listesini, yazar, şair ve Türkiye Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kurtoğlu hazırladı.

  “ Edebiyatta Milli Mücadele Dönemi” ile ilgili okunacak kitaplar

1- Millî Mücadele’nin Zaman Akışı, Fikir, D. Mehmet Doğan, Yazar Yayınları.

2- Yorgun Savaşçı, Roman, Kemal Tahir, İtaki Yayınları.

3- Küçük Ağa,  Roman, Tarık Buğra, İletişim Yayınları.

4- Osmanlı Ordusunda Bir Nefer, Hatıra,  İbrahim Arıkan, Timaş Yayınları.

5- Aşk ve Zafer, Roman, Halide Nusret Zorlutuna, Timaş Yayınları.

6- O Göçmen Bir Kuştu, Roman, Ayla Kutlu, Bilgi Yayınları.

7- Emir Beyin Kızları, Roman,  Ayla Kutlu, Bilgi Yayınları.

8- Mağlubiyet İdeolojisinin Sonu, Fikir, D. Mehmet Doğan, Yazar Yayınları.

9- Eğil Dağlar, Deneme, Yahya Kemal, İstanbul Fetih Cemkiyeti Yayınları.

10- Mahşer, Roman, Peyami Safa, Ötüken Yayınları.

10 DERGİ: Geçmişte olduğu gibi bugün de dergilerin edebiyata katkısı azımsanamayacak kadar fazla.

Genelde ilk yazıların, şiirlerin yayınlanması umuduyla gönderildiği ve büyük heyecanla beklenilen edebiyat, sanat, kültür, siyaset, gençlik, çocuk ve akademi alanlarındaki dergiler, “Söyleyecek sözüm var” diyen herkesin ilgilendiği süreli yayın olma özelliğini koruyor.

Edebiyat dergilerinin kapandığı ya da hayatta kalmak için çaba sarf ettiği bir dönemde; farklı sahalarda önemli dergiler yayınlanıyor ve teknolojinin de imkânlarını kullanarak çok sayıda okuyucuya ulaşıyorlar.

Ülkemizin dört bir yanında büyük bir heyecanla yayınlanan, günümüzün önemli yazarlarının da eserleriyle katkı verdiği dergilerden okumaya hangisinden başlayalım?

Dergi yayıncılığını yakından takip eden, teori ve düşünce dergisi Notlar'ın genel yayın yönetmenliğini sürdüren, Türkiye Yazarlar Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Murat Erol, evlerde kaldığımız şu günlerde okunacak ilk 10 dergiyi, “Günümüzde çok kıymetli dergiler yayınlanıyor. Ama aklıma ilk gelen 10 dergiyi sıralamak durumunda kaldım.” notuyla şöyle sıraladı:

Cins, Cogito, Çeto, Dergah, Doğu Batı, Hece, Kitaplık, Notlar, Toplumsal Tarih, Türkiye Günlüğü

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.