TYB'DEN OKUMA TAVSİYELERİ

TYB'DEN OKUMA TAVSİYELERİ
TYB evde vakit geçirdiğimiz günlerde 10 milli mücadele kitabı ve 10 dergi tavsiyesinde bulundu

Tüm dünyayı saran ülkemizdeki etkisi de devam eden koronavirüs salgını nedeniyle eve kapandığımız şu günlerde TYB’nin edebiyatın farklı alanlarındaki kitap tavsiyeleri devam ediyor.

Roman, şiir, hikaye, hatıra,  deneme ve fikir alanında eserler veren yazarlar, milli mücadeleyi nasıl anlattılar.? Mücadelenin fikri zeminine kim hangi eseri ile katkı yaptı?

 Cumhuriyetin kuruluşundan sonra yaşanan ideolojik gelişmeler nelerdir? Dönemin kişileri, askeri, siyasi ve sosyal olayların gelişimi ve neden olduğu olaylar.

Tüm bu ve benzeri sorular için okunacak kitap listesini, yazar, şair ve Türkiye Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kurtoğlu hazırladı.

  “ Edebiyatta Milli Mücadele Dönemi” ile ilgili okunacak kitaplar

1- Millî Mücadele’nin Zaman Akışı, Fikir, D. Mehmet Doğan, Yazar Yayınları.

2- Yorgun Savaşçı, Roman, Kemal Tahir, İtaki Yayınları.

3- Küçük Ağa,  Roman, Tarık Buğra, İletişim Yayınları.

4- Osmanlı Ordusunda Bir Nefer, Hatıra,  İbrahim Arıkan, Timaş Yayınları.

5- Aşk ve Zafer, Roman, Halide Nusret Zorlutuna, Timaş Yayınları.

6- O Göçmen Bir Kuştu, Roman, Ayla Kutlu, Bilgi Yayınları.

7- Emir Beyin Kızları, Roman,  Ayla Kutlu, Bilgi Yayınları.

8- Mağlubiyet İdeolojisinin Sonu, Fikir, D. Mehmet Doğan, Yazar Yayınları.

9- Eğil Dağlar, Deneme, Yahya Kemal, İstanbul Fetih Cemkiyeti Yayınları.

10- Mahşer, Roman, Peyami Safa, Ötüken Yayınları.

10 DERGİ: Geçmişte olduğu gibi bugün de dergilerin edebiyata katkısı azımsanamayacak kadar fazla.

Genelde ilk yazıların, şiirlerin yayınlanması umuduyla gönderildiği ve büyük heyecanla beklenilen edebiyat, sanat, kültür, siyaset, gençlik, çocuk ve akademi alanlarındaki dergiler, “Söyleyecek sözüm var” diyen herkesin ilgilendiği süreli yayın olma özelliğini koruyor.

Edebiyat dergilerinin kapandığı ya da hayatta kalmak için çaba sarf ettiği bir dönemde; farklı sahalarda önemli dergiler yayınlanıyor ve teknolojinin de imkânlarını kullanarak çok sayıda okuyucuya ulaşıyorlar.

Ülkemizin dört bir yanında büyük bir heyecanla yayınlanan, günümüzün önemli yazarlarının da eserleriyle katkı verdiği dergilerden okumaya hangisinden başlayalım?

Dergi yayıncılığını yakından takip eden, teori ve düşünce dergisi Notlar'ın genel yayın yönetmenliğini sürdüren, Türkiye Yazarlar Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Murat Erol, evlerde kaldığımız şu günlerde okunacak ilk 10 dergiyi, “Günümüzde çok kıymetli dergiler yayınlanıyor. Ama aklıma ilk gelen 10 dergiyi sıralamak durumunda kaldım.” notuyla şöyle sıraladı:

Cins, Cogito, Çeto, Dergah, Doğu Batı, Hece, Kitaplık, Notlar, Toplumsal Tarih, Türkiye Günlüğü

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.