YENİ ÇIKAN KİTAPLAR

YENİ ÇIKAN KİTAPLAR
Çiçeği burnunda Ketebe'den yeni kitaplar

İslâm Dünyasında Felsefî Düşüncenin Serüveni

İran’ın yaşayan en saygın ilim ve düşünce adamlarından biri olan Dînânî, zor bir göreve soyunuyor ve İslam dünyasında felsefenin tarihini, İslam alimlerinin eleştirileri eşliğinde kapsamlı olarak sunmayı başarıyor.

Batı Tahayyülünde Müslümanlar

Batı Tahayyülünde Müslümanlar kitabı Müslümanların tarih boyunca Batılılar tarafından canavar olarak tasvir edildiğini ortaya koyan ve bu bağlamda Müslümanların nasıl canavarlar olarak hayal edildiklerini incelemeye alan bir kitap. Canavarlaştırma toplumlarda hangi grupların toplum içerisine dahil edilip hangilerinin dışlanacağını göstermesi bakımından işlevsel bir konumda. Bazı durumlarda sembolik olarak kullanılsalar da Müslüman canavar imgesi, Müslümanların insandışı olarak tanımlandığını ortaya koyması açısından günümüzde de önem arz ediyor. Çünkü bu Müslüman canavarlar tasvirini sadece “kötücül insanlar” olarak görmek mümkün değil, bunlar bilinçli bir şekilde dış görünümlerinden bile ne kadar şeytani oldukları belli olan, insandışı yaratıklar olarak tanımlanıyorlar. Ortaçağ anlatılarında, Rönesans resimlerinde, Shakespeare’in tiyatrolarında, Gotik korku romanlarında ve Hollywood filmlerinde bu canavarlara rastlamak mümkün. Müslüman canavarların kökenine dair Foucaultyen bir söylem analizi de yapan Arjana, bu kitabı bir nevi “Müslüman canavarlar arşivi” olarak tanımlıyor. Bu arşivi gün yüzüne çıkarmak da “canavarlaştırılan” Müslümanların aslında insan olduğunu ortaya koymaya yönelik büyük bir çaba.

Akıllı Türk Makul Tarih

İnsan tabiata doğar, hayatı ise kurar. Hayat hafızayla, geçmişle, tarihle hayat bulur. Tarihi bilmeyen insan, geçmişi bilmeyen insan demek değildir; geleceği bilmeyen, hayatı ön-göremeyen insan demektir. 1000 yıldır bu topraklarda tarih yazmış Türkler, ancak tarihi tecrübelerine mensubiyet; inşa ettikleri medeniyete aidiyet duymakla dik durabildiler. İşte bu deneme Türk kimliğini teşrihe çalışıyor. İnsan olmaklığı en temel varoluş tarzı olarak benimseyen, bu yüzden de sırtlanların arasında yalın-ız kalmış ama dik-duruşunu, yürüyüşünü, kısaca kendilikini koruyarak yeni bir hayatı teklif ve temsil etmeye çalışan Türk’e, bu gayreti kemale taşıyacak ilkeleri ve hedefleri işaret eden yazılardan oluşuyor.

Sayıklar Bir Dilde

Güray Süngü’nün bir sürü romanı var, pek çok da öykü derlemesi. Peki elinizde tuttuğunuz kitabı hangi başlığın altına koyacağız; şiir mi, öykü mü? Cevap zor! (Yazarı kesinlikle şiir değil diyor.) Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz: Güçlü dizelerin tesiri altında hatta bazen şiirin ve şairinin -gücünden doğan- görünmez baskısına rağmen ve fakat bu baskıdan kurtulmayı başararak yazılmış güçlü ve yoğun metinlerle karşı karşıyayız. Güray Süngü Sayıklar Bir Dilde’de (evet bildiniz, kitabın adı da Ece Ayhan’ın bir dizesi) 21 şairden seçtiği 22 dizeyi bir hikâyenin hareket noktası olarak seçip aslında bir nevi onları nesirle yeniden yorumluyor. Böylece Ahmet Haşim’den Dilek Kartal’a; Cahit Zarifoğlu’ndan, Didem Madak’a; Sezai Karakoç’tan, İbrahim Tenekeci’ye, Turgut Uyar’a, pek çok şairden ilham alarak bazen yerin en altına, karanlığın en dibine savrulan, bazen göğün de göğüne fırlayıp ışığa boğulan, 22 ustalıklı metin ortaya koyuyor. Güray Süngü gene bildiğiniz gibi… Ama bu defa bambaşka!

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.