Mükremin Kızılca

Mükremin Kızılca

135 Şairden Ermenek’i anlatan 333 şiir toplandı

135 Şairden Ermenek’i anlatan 333 şiir toplandı

Ermenek Şiirleri Seçkisi Kitabı Baskıya Hazırlanıyor!

Üç yıl önce başladığımız bu çalışmayı Allah'a şükürler olsun bitirdik.

Bu çalışma esnasında zamanımızda yaşayan ve kitaba katkı sağlayan şairlerimizin büyük çoğunluğuyla görüşme ve sohbet etme imkânı buldum.

Yaşamayan vefat etmiş tamamı Ermenekli ünlü şairlerimizi yakından tanıma imkânı buldum, çünkü bu kitapta üçer şiirle yer almaları için bütün şiirlerini okumam gerekiyordu ve okudum.

mukremin-kizilca.jpg

Ermenek Şiirleri Seçkisi çalışması için alan taraması benim için çok önemliydi.

Bu kapsamda Ermenek, Sarıveliler ve Başyayla köylerini tamamen tekrar gezdim, bu köylerde şiirle alakalanan ozan, âşık olup olmadığını sordum ve olanları tespit ederek kendileri ile görüşme fırsatı yakaladım.

Ayrıca bu gezilerimiz sırasında ölmüş babalarının, dedelerinin cönklerini ve şiir defterlerini bana getirerek takdim eden değerli hemşerilerimizden de yararlanarak kitaba zenginlik kattık.

Konya'da ikamet etmemiz dolayısıyla başka illerde oturan şair arkadaşlarımızla telefonla temas kurarak şiirlerini aldım.

İstanbul'a giderek burada Kazancılı öğretmen arkadaşımız İbrahim Şahin ve Ermenekli değerli fotoğraf sanatçısı abimiz Ahmet Esin beylerle mülakat yaparak uzun uzun sohbet ettik. Bu sohbetler sırasında benim bilmediğim şairlerin isimlerini aldım ve onlardan şiirlerini tespit ederek kitaba koyduk.

Ermenek Şiirleri Seçkisi kitabı sadece adında Ermenek geçmesinin Ermenek’e has olduğu anlamının çıkarılmadan Başyayla ve Sarıvelilerli değerli şair arkadaşlarımızın şiirlerini de yoğun bir biçimde kitaba yerleştirdik.

Kitabın daha geniş bir şiir ve şair grubuna yer vermesi için sayfa sayısını düşünmedik hatta bazı okul müdürlerini arayarak beldelerinden kitaba şiirsel katkı sağlayanları bulmak için yarışmalar tertip etmesini ilettim.

Ermenek Şiirleri Seçkisi kitabında adı üzerinde eski antoloji kelimesinin Türkçesi olan seçki kelimesini kullandık. Seçki kelimesinden de anlaşılacağı gibi şairlerimizin genelde kitabı olan veya olmayan şairlerimizin bütün şiirlerini tarayarak içinden memleket kokulu üç tanesini seçip bu kitaba koydum.

Kitapta şiirlerin serbest olması, vezinli, kafiyeli olması, kaliteli, kalitesiz olması gibi bir ayrım yapılmamıştır. Kendisini şair hisseden ve duyguya gelip ilhamın verdiği coşkuyla memleketimizin özlemini ve hasretini canlandıran şairlerimizin dizelerini koymaya çalıştık.

Bu şiirlerin kimisi serbest, kimisi 8 hece, kimisi 11 hece, kimisi de hece sayısı çok uzun, kafiyeli kafiyesiz, belli bir hece kalıbı tutturmuş veya tutturamamış aramadık, burada aranan tek şey Ermenek, Başyayla, Sarıveliler ve köylerine olan gurbetçilerimizin özlem ve hasretinin canı gönülden dillendirilmesidir.

Kitabın oluşturulması sırasında birçok şairimiz kitaplarından resimler çektim yani seçtiğim şiirlerin resmini çektim. Bir de yüz yüze görüşemediğim şair abilerimizin gönderdiği resimler vardı yani onlar da şiirlerinin resimlerine çekip göndermişlerdi. Bunları yazıya çevirmek için Google Keep’i kullandım Google Keep çağırdığın resmi tek tıkla yazıya çevirmektedir. Bu şekilde yazdım yanlış yapmamaya dikkat etsek de bu tür çevirmelerde bazı hatalar kaçınılmaz oluyor.

Üç Şubat 2024 akşamı Konya Ermenekliler Derneğinde seksen yaş üstü abilerimizle beraber olmayı da eser bakımından bir fırsata dönüştürüp yeni şairlerimizi keşfedip kitaba koruduk.

Eserde şairin değil, şiirin Ermenekli olmasına dikkat ettik, bu bağlamda on kadar Ermenekli olmayan ama Ermenek’le alakalı güzel şiirler yazan arkadaşımıza da yer verdik.

Baskıya hazırladığımız Ermenek Şiirleri Seçkisi kitabımızda 135 civarında şairimizin şiiri yer almıştır. 85 şairimizin üçer, 50 civarı şairimizin de birer şiirle katıldığı kitapta 333 şiiri yer almıştır.

Bu eserin Ermenek, Başyayla ve Sarıveliler halkına hayırlı olması dileklerimle!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Mükremin Kızılca Arşivi
SON YAZILAR