Halil Özkan

Halil Özkan

DİSKİNİZ RAW OLDUYSA EĞER

DİSKİNİZ RAW OLDUYSA EĞER

Geçen hafta 2 TB dâhili diskim RAW olmuş ve açılmıyordu. Diski biçimlendir diye uyarı veriyordu. İçindekiler önemli olduğu için tabi ki bu komutu atladım.

Bu sorun genelde ani elektrik kesintisinden oluyor PC açıkken hard disk işlem yaparken bir şekilde PC kapatılınca ister istemez hard diskin yapısı bozuluyor. Bu durumda genellikle işlemimiz biraz uğraştırıcı. Bu sorunda bazen hard disk formatını görmüyor FAT gibi NTFS gibi Windows ortamında olan formatlar değiştiği için de sistem diski tanımıyor. Bazen de 1TB diski 10 GB gibi gösteriyor bazı alanları yiyor. Benim başıma gelen sorunda disk komple RAW olmuştu ve açılmıyordu. Epey bir uğraştım, uzun araştırmalar yaptım. Neticede çabalarım boşa gitmedi ve çok şükür problemi çözdüm Şimdi sizlere bu sorunu nasıl hallettiğimi anlatacağım.

DİSK BİR ŞEKİLDE RAW OLMUŞTU

Bu problem taşınabilir diskse eğer genelde bağlantı biriminden aygıtı kaldır yapmadan direkt çıkartmaya yönelik elektrik kesintisinden kaynaklı bir problem meydana gelir. Veya yazılımsal olarak virüs bulaşmış olabilir.

Öncelikle disk kapasitesi azalmışsa Bios’tan ve disk yönetiminde olması gereken gibi görünmüyorsa kurtarma programları işe yaramayacaktır büyük ihtimalle.

Başlangıç ve bitiş sektörleri aşamasında tarama yapılırken bozuk kısım görünmeyen kısım atlanacaktır. Bu yüzden veri kaybetmemiz muhtemel bir sonuçtur. Diskin tümünü görmek için uğraşmamız gerekir. İnternette birçok bu tarz programlar var ben SeaTools kullanarak hallettim. İndirdiğim İSO dosyayı CD’ye çekip boot ederek CD’den başlattım ve program açıldı. Program açıldığı zaman masaüstü aracını seçiyoruz burada da diskin problemli olduğunu görüyoruz. Buradaki tarama sonuçlarıyla menülerle diskin içindekilerine zarar vermeden normal boyuta geldiğini görüyoruz. İşlem bittiği zaman PC’yi yeniden başlatıyoruz. Bu aşamalardan sonra BİOS ve normal olarak diskin düzeldiğini görmemiz lazım.

RAW’LA ALAKALI BAŞKA PROBLEM İSE DİSKİN KOMPLE RAW OLMASIDIR

Bu durumda ise veri kurtarma işlemi iş görmez.

Çünkü biz dosya silmedik verilerimizi temizlemedik problem kendiliğinden RAW olan bir arıza.

Bu aşamada da yapmamız gereken yardımcı bir program indirip kurmak.

DiskInternals Partition Recovery bu programı bulup kurduğumuz zaman sistemi yeniden başlatıp problemli diski PC’ye bağlayınca programı çalıştırıyoruz ve tüm alanlar açılıyor dosyalarımız önümüze geliyor. Gerekli değil ama ben bu aşamada dosyalarımı kaybetmemiş olmama rağmen sıkı bir çözüm olsun diye diskteki verileri yedekleyip diski biçimlendirdim daha düzgün olsun diye sonra yedekleri tekrar kopyaladım içine.

Umarım RAW işlemi sizin başınıza gelmez çok can sıkıcı bir durum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Halil Özkan Arşivi
SON YAZILAR