Ali Dutal

Ali Dutal

Ümmet olmanın şuurunda olamamak

Ümmet olmanın şuurunda olamamak

Televizyonlardaki bazı yorumcuların Cumhuriyet ve Atatürk ile ilgili konuşmalarında "Bizi ümmet olmaktan çıkarıp birey olma bilincini” kazandırdı sözlerine yer vermekteler.

Ümmet olma ve olamamanın kişi açısından ahiret hayatında nasıl bir sonuç doğuracağını bilselerdi bu sözü kullanırken bir değil bin kere düşünürlerdi.

Bu konuyu yazıma konu etmemin amacı da Müslüman çocuklarını “ümmet olma şuurundan uzaklaştırmak” isteyenlere karşı ümmetin evlatlarını uyarmaktır.

Eğer, bir insan ümmet olmanın ne olduğunun şuurunda olabilse “Ümmet olma ile birey olma” kavramlarını birlikte kullanmaz, kullanamaz!

“Ümmet ile birey olma” nasıl birlikte kullanılır anlamak mümkün değil; çünkü, ümmet bir topluluk, toplulukta bireylerden oluşur.

Her ümmet aynı zamanda bir bireydir.

Aslında, bu zihniyetin bu kavramları neden birlikte kullandığı ve maksatlarının ne olduğunu gayet iyi biliyorum.

Bir insan hele hele kendini bir şey zanneden insan bir yargıda bulunurken kullandığı söz ve kavramların ne olduğunu iyi bilmeli bilmiyorsa öğrenip öyle kullanmalı.

-Ümmet nedir?

Sözlükteki karşılığı, bir peygambere inanan insanlar topluluğu olmakla birlikte ümmet; Hz.Muhammed(s.a.v.)'e tabi olan Müslüman topluluğunu tanımlamaktadır.

Bir insan Hz.Muhammed(s.a.v.)'e ümmet olmanın ne ifade ettiğinin azıcık şuurunda olsa ümmet olmayı birey olmaya tercih etmenin hezeyanı içinde olamaz!

İmam-ı Rabbanî Hazretleri;

“Ahirette azaplardan kurtulmak, ancak Muhammed(as)’a tabi olmaya bağlıdır. O’nun ümmeti olan Müslümanlar, O’na tâbi oldukları için bütün insanların hayırlısı ve en iyileri oldu. Cennet’e gireceklerin çoğu bunlar oldu ve Cennet’e herkesten önce gireceklerdir.“ buyurmaktadır.

Peygamber Efendimiz(s.a.v.)’e ümmet olamamak felaketlerin en büyüğü olup ümmeti olmak ebedi kurtuluşun tek seçeneğidir.

Bu dünyada anlayamayanlar toprağın altına girince anlayacaklar amma iş işten geçecek, pişmanlık fayda vermeyecek!

Özellikle “29 Ekim, 10 Kasım” mesajı verilirken ümmet olmak niye karıştırılır anlamak mümkün değil!

Bu zihniyetin birey olmaktan kasıtları özgürlükse en büyük özgürlük Allah(cc) ve Resulü Muhammet(as) tabi olmakla gerçekleşir.

Hiçbir birey çevresinden kendini soyutlayarak kendi kendine bir yaşam alanı oluşturamadığı gibi düşünce alanı da oluşturamaz; bu mümkün değildir!

Birey olduğunun farkına varan insan hiçbir şey olmadığının olgunluğunu yaşamaya başlar ki, bu da akıllı bireyin en belirgin özelliğidir.

Akıllı insan ümmet olmanın şuurunda olan insandır!

Kendini birey olarak tanımlayan bir kişi Allah(cc) ve Resulü Hz. Muhammed(as)’ı tanımanın bilincinde değilse akıllı değildir.

Şunu en içten duygularla ifade ediyorum:

Hiçbir insanın ümmet olma şuurundan uzak ebedi cehenneme götürecek bir zihni karmaşıklığın içinde olmasını arzu etmiyor ve bu duygularla aklınızı başınıza almanız için çağrıda bulunuyorum.

İnanın, ümmet olmanın fazileti ve önemini burada anlatmaya kalksam kelimeler kifayetsiz kalır.

Allah(cc) şahidim olsun ki, hiçbir insanın cehennemde ebedi yanmasını arzu etmiyor, tüm insanların Muhammed(as)’ın ümmeti olarak bu dünyadan öbür dünyaya gitmelerini istiyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Dutal Arşivi
SON YAZILAR