Erol Sunat

Erol Sunat

Anlayana sivrisinek saz…

Anlayana sivrisinek saz…

31 Mart 2024 seçimleri, bir kez daha sandığın asıl sahibinin millet olduğunu gösterdi. Millet dedi ki, söz benim, karar benim. Ne çantada kekliğim ne de bir yere tapulu. Bu yakıştırmalar benim değil, siyaset yapanların sadece kendilerini bağlayan laflarından ibarettir, beni değil, onları bağlar dedi ve gitti sandığa.

Ve sonra başladı sorular…

Bu sorulardan en önemlileri neler miydi?

Seçmen kimi gözden çıkardı? Kime ikaz da bulundu? Kime hoş geldin dedi? Kimleri tabela partisi haline getirdi?

Bu soruların cevapları gerekli analizler yapılmadan cevaplandırılacak sorular değil.

Türk Milleti, anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az dedi mi?

Dedi…

Kırılma noktası denilen nokta böyle bir şey…

Türk Milleti, Türk seçmeni geçmişte de böyle sonuçları ara ara ortaya koymuştu.

Tarih bir daha tekerrür etti.

İbret alınsaydı, tekerrür eder miydi derler ya…

İbret alınmadığı içindir ki, tarih her anlamda tekerrür etmeye devam ediyor.

*****

Seçim bitti. Sandığın sahibi olan millet verdi oyunu, yaslandı arkasına, dinlemeye başladı konuşulanları.

Değişim diyerek, Genel Başkanını değiştiren CHP İstanbul ve Ankara’da güçlü adaylarıyla, adaylarının toplumun her kesiminden gördüğü kabulle seçimlerden birinci olarak çıktı.

Bu çarpıcı sonuçlar diğer illere ve ilçelere de yansıdı.

Konya’da bu yansımadan payını alan şehirlerden birisi oldu.

Cihanbeyli, Tuzlukçu, Akşehir, Seydişehir ve Ereğli CHP’nin kazandığı İlçeler olurken, Karapınar ve Hadimde seçimleri çok az farklarla kaybetti.

Yeniden Refah Partisi ilk kez girdiği mahalli seçimlerde bütün dikkatleri üzerinde toplarken Konya’da alternatif partilerden biri olacağını ortaya koydu.

Doğanhisar, Sarayönü, Altınekin, Çumra ve Emirgazi’de seçimleri kazanan Yeniden Refah Partisi, Çeltik de az bir farkla kaybederken, Beyşehir’i bir hayli zorladı.

*****

Konya’da Ak Parti ve MHP, 31 Mart 2024 Mahalli seçimlerinden ciddi oy kayıplarıyla ve kendileri için oldukça önemli İlçe Belediyelerini kaybederek çıktılar.

İYİ Parti ise Ahırlı ile ilk Belediyesini kazandı. Kadınhanı’nda ise az farkla ikinci Belediyesini kaybetti.

Büyük Birlik Partisi, Bozkır ve Halkapınar’da kazanırken, Yunak’ da üçüncü Belediyesini ikinci sırada kaybetti.

Hüyük’te Bağımsız aday Sadık Sefer Belediye Başkanlığını kazanırken, Derebucak’ta bir başka bağımsız aday Talip Turgut Belediye Başkanı olmaya çok yaklaştı.

Gelecek Parti, Deva Partisi, Demokrat Parti ve Saadet Partisi Konya’da Belediye Başkanlığı kazanamayan partiler olarak dikkat çekerlerken, aldıkları oylar, seçim kazanmaya yetmedi.

*****

Konya açısından, bir diğer dikkat çeken parti ise Zafer Partisiydi. Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde, Ak Parti, Yeniden Refah Partisi ve CHP’nin ardından dördüncü sırada kendine yer bulurken, Meram ve Selçuklu’ da dördüncü, Karatay’da beşinci sıradaydı.

Ak Parti ve MHP oldukça önemli ilçeleri kaybederlerken, en güçlü oldukları Konya merkezde oy oranları düştü.

Millî Görüş tandanslı partiler arasında en büyük çıkışı yakalayan, Şanlıurfa Büyükşehri ve Yozgat’ı kazanan Yeniden Refah Partisi Konya’da ikinci sıraya yerleşmekle kalmadı, bundan böyle yapılacak seçimlerde ne denli iddiası olduğunu da ortaya koydu.

Konya’da üçüncü sıraya yerleşen CHP ise, gerek kazandığı önemli İlçe Belediye Başkanlıklarıyla, gerekse de yapmış olduğu çıkışla, eski günlerine döndüğü sinyalini verdi.

*****

31 Mart 2024 seçimlerinin en dikkat çeken ilçesi Beyşehir’di. Bir önceki dönem Bağımsız olarak girdiği seçimleri kazanan Adil Bayındır, üçüncü döneminden zaferle çıkmıştı. Bu dönem Ak Parti’den aday oldu. Beyşehir, Adil Başkanı, dördüncü kez seçti.

Eğer o aday gösterilmeseydi, Beyşehir, Cumhur İttifakı’nın kaybettiği İlçelerden birisi olacak, ihtimal ki, seçimi Yeniden Refah Partisi kazanacaktı.

Konya’nın en büyük ilçeleri olan Beyşehir, Seydişehir, Ereğli, Akşehir ve Çumra oldukça sert esen Yeniden Refah ve CHP rüzgarlarına karşı duramadılar.

Saydığımız ilçelerden sadece Beyşehir, Adil Bayındır’la bu rüzgâra karşı koyabildi.

Mahalli seçimlerde aday seçiminin ne denli etkili olduğunu en iyi Anadolu bilir. Bağımsız adayların ön plana çıkması, partisine bakılmaksızın değerlendirilmesi seçmenin siyasi partilere koyduğu tavır olarak tarihe geçse de siyaset bu konuları her defasında görmezden gelir.

Aynı şekilde Büyük Birlik Partisi Bozkır adayı Nazif Karabulut da aday seçiminin ne denli etkili olduğunu gösteren bir başka adaydı ve Bozkır’da seçimi kazandı.

*****

Seçimlerin en dikkat çeken ilçelerinden biri de Tuzlukçu’ydu. Nurettin Akbuğa Başkan, Tuzlukçu’da dördüncü dönem girdiği seçimi de kazandı.

Nurettin Başkan, aynı Adil Bayındır gibi Konya’da dört dönem Başkanlık yapan bir başka Başkan.

Konya ilçelerinin en tecrübeli, en liyakatli ve en deneyimli iki Başkanı onlar.

Bugüne kadar girdikleri Mahalli İdare seçimlerinden zaferle çıkmayı başardılar.

Konya’da mahalli seçimlere bu iki isim damgasını vurdu.

Hangi siyasi partiden seçime girerse girsin seçim kaybetmeyen Adil Bayındır ve Tuzlukçu’yu CHP’nin kalesi yapan Nurettin Akbuğa Başkan Konya siyasi tarihinin tartışmasız en renkli iki siması olarak bütün dikkatleri üzerlerinde toplamakla kalmıyorlar, alkışları da hak ediyorlar.

*****

Cumhur İttifakı ortaklarından MHP’nin elinde 31 Mart seçimleri sonucunda sadece Akören kaldı.

Emirgazi, Doğanhisar’da MHP seçimi ikinci sırada tamamladı.

Ak Parti ise Merkez İlçeler haricinde elinde kalan İlçelerden birçoğunu ucu ucuna kurtarabildi.

Merkezde ise Yeniden Refah ve CHP’nin bundan böyle ne yapacağı, nasıl rüzgarlar estireceğini zaman gösterecek.

Ancak, Konya merkezde yıllardır yaşanan seçimi sürekli 4-0 kazanma durumunun, bir sonraki seçimden itibaren değişebileceği, ilk Milletvekili seçimlerinde de dengelerin alt üst olabileceği tahminleri şimdiden yapılmaya başlandı bile…

Dağılan altılı masa partilerinden CHP, değişim rüzgarlarını ardına alarak girdiği seçimden öyle bir zaferle çıktı ki, yıllardır takılı kaldığı oy oranlarını yıktı geçti, yüzde 38’lere uzandı.

Bu oran mahalli seçimlere yansırken, Konya’da da bir hayli etkili oldu.

İYİ Parti, Deva Partisi, Gelecek Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti bu seçimde hem ülke çapında hem de Konya’da belirgin bir varlık gösteremediler.

Bu partilerden, yalnızca İYİ Parti Ahırlı ile teselli oldu.

Siyasetin uzun soluklu bir yol olduğu gerçeğinden hareketle bakalım önümüzdeki günlerde ve aylarda neler olacak, neler değişecek?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Erol Sunat Arşivi

Sazan

17 Nisan 2024 Çarşamba 00:02
SON YAZILAR