Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

Antikor Testlerine Ne Kadar Güveneceğiz?

Antikor Testlerine Ne Kadar Güveneceğiz?

Çevremizde en çok duyduğumuz şeylerin başında ‘antikor testi yaptırdım iyi çıktı ama Covid oldum’ cümlesi…

Biliyorsunuz Covid olduysak nasıl bileceğiz diye geçmişte yazılar yazmıştım. Özellikle IGG-IGM testleri konusunda bazı sıkıntıların olduğu kalitesiz kitlerin doğru neticeler vermediğiyle ilgili şikayet cümleleri duyduk.

Konuyla ilgili bir uzman arkadaş aradı. Uzun soluklu konuştuk. Bağışıklık testi ve nötralize antikor seviyelerinin ölçümlemesinden bahsetti.

Hastalığı geçirmiş olanlar veya aşı olanlarla ilgili en önemli mesele antikor oluşumu. Herkes antikor seviyesini merak ediyor.

Peki, ölçüm yaptırdığımız antikor testleri ne kadar güvenilir? Hadi testler sıkıntısız diyelim antikor seviyemiz de uygun ama doğru antikorlar bizi koruyor mu?

Yani ‘ben aşı oldum veya daha önce enfekte oldum tekrar Covid oldum’ diyenlerin birçoğunda antikor oluşmuş olsa da uygun antikorlar değilse sizi korumuyor.

Önümüzdeki günlerde Konya’da da bazı merkezlerde nötralize antikor düzeyini ölçen bir test yapılmaya başlanacak. Nötralize antikor düzeyimizin belli bir seviyenin üzerinde olması koruyucu antikorlara sahip olduğumuz anlamına geliyor.

Korona ile ilgili her gün yeni bir şey öğreniyoruz. Ve öğrendiklerimizi size aktarıyoruz.

Bakalım daha neler öğreneceğiz.

 

SİNOVAC’LA İLGİLİ FARKLI BİR İDDİA

Geçen yazıda Çin’in neden aşı göndermediğiyle ilgili uzunca cümleler kurmuştum. Özellikle Ankara Büyükşehir ve Meral Akşener Hanım’ın süreciyle ilgili sorular yöneltmiştim.

Ankara kulislerinin tozunu yutmuş bir ağabeyim aradı. Anlattıklarıma hak vererek doğru olabileceğini belirtti. Bununla birlikte Çin aşısının ülkeye girişinin tam olarak kesildiği tarihin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 22 Şubat tarihli grup toplantısında gösterdiği belgeyle ilintili olabileceğini söyledi. O belgeyle ilgili daha sonra çok şey konuşuldu..

Anladığım şu: muhalefetin sırtında yumurta küfesi yok. Haliyle hoyratça şeyler yapılabiliyor.

Peki olan kime oluyor? 20-30 milyon doz daha aşı gelseydi daha iyi değil miydi?

Tekrar soruyorum, bu işin vebali kime ait?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Emrullah Nergiz Arşivi
SON YAZILAR