Halil Özkan

Halil Özkan

Dikkat edin kendi kalenize gol atmayın

Dikkat edin kendi kalenize gol atmayın

İnternet yaşantımızın en önemli faktörlerinden, parçalarından biri artık. Oldukça kapsamlı bir yapıda müzik dinliyor, oyun oynuyor ve değişik değişik insanların fikirlerini görüyoruz.

İnternette bir haber okurken farklı görüşteki insanların düşüncelerini, yorumlarını duymak isteriz. Hayatımıza tek pencereden bakmamak için farklı görüşler bize yön verir. Hiç yoktan acaba mı? Deriz sorgularız.

Ancak ne yazık ki günümüzde işler öyle yürümüyor. Birçok haber veya paylaşım sitesi başka kaynaklardan aldıkları yazıları kopyala-yapıştır yaparak kendi sitesine koyuyor.

Oysa ki kendi haberi kendi yazdıkları yazıları, kendilerine has üsluplarıyla yazarak çevresine aktarsa özgün olduğu için insanlar tarafından daha çok beğenilecekler ama haberleri yok!

İnternette hazırcılık anlayışı olarak görülen kopyala-yapıştır usulü faydadan çok kişiye zarar verir Google’un arama motorları bunu fark eder özgün olmadığı için sitemiz kopya içerik muamelesi görerek geriler. Kişi istemeden kendi kalesine bir nevi gol atar. Oysa sağdan soldan “araklanan” yazılar yerine o konu hakkında kendi düşüncelerimizi aktarsak insanları daha çok cezbeder ve Google’ın da gözüne girmiş oluruz Google hakkımızda bu adam çalışıyor sitesi özgün, kendine has tarzı var, kaynakları, doğru der ve bize mükâfat olarak üst sıralara gitmemize imkan tanır.

Bunu örneklendirecek olursak Google gibi arama motorlarının izlediği yönteme bakabiliriz. Arama motorları çok ziyaret edilen siteleri üst sıralarda tutmak için bir nevi zirvede tutmak için kullandığı algoritmalar vardır. SEO isimli çalışmalar en çok kopyalanan siteleri üst sıralarda tutar neden mi? Çok basit içeriği arakladığımız siteyi ister istemez tıklıyoruz ve haberi oradan alıyoruz kendi sitemize koyuyoruz Google da diyor ki bu içerik zaten girildi diyor bize cezayı kesiyor kaynak siteyi de arama motorunda üst sıralara yerleştiriyor.

Bir arama yapıldığında karşınıza çıkan siteler buradan gelir.

Özgünlük ve kalite bu açıdan önemlidir. Sitenizde paylaştığınız bir yazı başka bir siteden kopyalanmışsa kaybeden siz olursunuz. Hepsinin dışında beğenilip yeri geldiğinde bu işten para kazanabilmek, bu işlerde ön plana çıkabilmek için özgün olmak şart. Az olsun, kısa olsun ama bizim olsun.

İnternette özgün olmak şarttır!

İnternette bir arama yaptığımızda karşımıza bir ton sayfa bir ton bilgi çıkıyor.

Fakat kullanıcının istediği birçok sayfa görmek değil ki!

Kullanıcının istediği şey yaptığı aramanın sonucunu alıp alamadığı gerçeğidir.

Eğer kullanıcı sizin sitenizde doğru bilgiye aradığı içeriğe yanıt alabiliyorsa ve daha fazla arama yapıyorsa kullanıcının arama motoru sizi üst sıralara taşır. Karşılığında müşteri memnuniyeti kazanmış oluruz. Dolaylı yoldan Google Amca’nın gözüne girmiş oluruz, popülaritemiz artar.

 

Bu yüzden sayfamıza kaliteli içerik koymak kullanıcı, admin ve arama motorları açısından kazançlıdır. Ayrıca özgün içeriğin başka okurlar tarafından beğenilip saygınlığınızı arttırabilir.

Ama sitenizdeki içerik zayıf olursa, beklenen hizmetten uzaksa, kalitesiz ve özgün değilse kopya içerikse yine Google’ın Fedaileri sizi tespit ediyor ve arama motorundan sitenizi kaldırıyor ve en son sayfaya atıyor ve kalite açısından yeterli beklenen hizmeti verebilen sitelere yer veriyor.

Bundan dolayı internete sayfamıza, sosyal medya hesaplarımıza vs.. paylaşım sayfalarımıza özgün, kendi fikirlerimizi ve yorumlarımızı katarak yazmalıyız. İçeriğin cezbedici ve kaliteli olduğundan emin olmalıyız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Halil Özkan Arşivi
SON YAZILAR