Yusuf Koç

Yusuf Koç

Diyabet GÜNÜ -1

Diyabet GÜNÜ -1

Bugün 14 Kasım Diyabet Günü… Tüm dünyadaki diyabet hastalarına bir çift sözümüz olsun diye başlıyorum.

 

Efendim! 1921 yılında insülini bularak diyabet hastası milyonlarca hastanın tedavisini mümkün kılan Fredrick Bantig'in doğum yıl dönümü anısına, her yıl 14 Kasım'da Dünya Diyabet Günü düzenlenerek, çeşitli etkinlikler yapılıyor.

 

1991 yılından beri düzenlenen, Dünya Diyabet Günü'ne dünyanın 125 ülkesinden, Uluslararası Diyabet Federasyonu üyesi 150'yi aşkın kuruluş katılmakta... Ülkemizde diyabet ve diyabete bağlı gelişen sağlık problemleri önemli bir yer tutuyor.

 

Yapılan bilimsel çalışmalarla ülkemizde 7 milyonun üzerinde diyabetli olduğu, yaklaşık 3 milyon kişinin ise diyabetli olduğundan haberdar olmadığı tespit edilmiş. Yani araştırmalarda % 8,5 ile %13 arasında değişse de, 20 yaş üzeri her yedi kişiden birinin diyabetli olduğu ortaya çıkmış...

 

Bu korkunç denilecek verinin en önemli sebepleri ise hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız beslenme ve obezitedeki (şişmanlık) gibi artışların olması…

 

Bu nedenle diyabetin önlenmesi ve kontrolü amacıyla “Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı (DİABTÜRK)” ve “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” yürütülmeye başlanmış… Bu çerçevede 81 il Halk Sağlığı Müdürlükleri de çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor.

 

Bunları ifade ederken Diyabetli hastanın Psikolojisini de göz ardı etmemek gerekir. Diyabetli Psikolojisi Sağlığımızla ilgili herhangi akut ya da kronik ciddi bir durum, bizde psikolojik tepkiler oluşmasına neden olabilir.

 

Bu tepkiler tamamen doğal ve sağlıklıdır. Bu durum, özellikle kişinin bir uyum sağlama sürecine gereksinim duyduğu uzun süreli veya ömür boyu sürecek hastalıklarda ortaya çıkar.

 

Hastalığın ve tedavisinin yarattığı gerginlik, kişinin uyum kapasitesini tüketerek, psikolojik tepkiler ortaya çıkmasına neden olabilir.

 

Ancak şunu da belirtelim ki, bu tepkileri herkes yaşamak zorunda olmadığı gibi bunların şekli veya şiddeti de kişiden kişiye değişebilir. Devam edecek…

 

Selam ve muhabbetle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yusuf Koç Arşivi

EDEP!

30 Ocak 2017 Pazartesi 20:32
SON YAZILAR