Yusuf Koç

Yusuf Koç

DÜNYA YAŞLILAR GÜNÜ!

DÜNYA YAŞLILAR GÜNÜ!

Her ne kadar her yaşın ayrı bir güzelliği vardır ama ihtiyarlığı doğrusu pek kimse kabullenemez. Normal yaşlanma sürecinde zamana bağlı olarak vücut yapısında, organlarda ve organların fonksiyonlarında bir takım değişikliğin olması zaten kaçınılmazdır.

 

Böyle durumlarda vücut yapı ve fonksiyonlarındaki değişiklikler sonucu gelişen hayat tarzı da yine farklı bir çizgiye götürür bizleri… Çevremiz değişir, hayata bakışımız değişir ve hatta beslenme tarzımız bile değişir. 60 yaştan sonra ağırlık kazanım hızı yavaşlar ve 80’ den sonra da belirginleşir.

 

Bu gençleri korkutmasın! Sadece hayata hazırlasın ve ibret alsın… Yaşlıları incitmesin! Zira o noktaya gelindiğinde seni de üzebilirler… Öncelikle bu unutulmasın!

 

Efendim! Bilindiği üzere Birleşmiş Milletler 1990 yılında, 1 Ekim tarihini Dünya Yaşlılar Günü olarak belirlemiş olup o tarihten beri 1 Ekim ülkemizde ve dünyada "Dünya Yaşlılar Günü" olarak kutlanıyor.

 

Her zaman deneyim ve tecrübelerinden yararlandığımız yaşlılarımız, dünya nüfusunun yüzde 10' unu oluşturuyor. Yapılan araştırmalar ülkemizdeki 2020 yılında yaşlı nüfusun Türkiye nüfusunun yaklaşık % 7,7’sini oluşturacağı öngörülmektedir.

 

Yaşlı insanlarımızın uzak kalması gereken konulardan biri strestir. Hayvansal besinlerin tümünde ve bazı bitkisel besinlerin doğal bileşiminde de yağ olduğu için yemeklerde bitkisel sıvı yağların, özellikle de zeytinyağının tüketilmesi daha sağlıklı olur onlara...

 

Yazımızın başında onlara gereken saygıyı göstermemiz gerektiğini ifade etmiştik. Malum yaşlanmak kaderimizdir. Her ne kadar onlar yaşlandıkça huysuzlukları artsa da, bize düşen görev “of” bile dememek…

 

Bu yaşlılık bugün onlara yarın bizlere… Sadece yakınlarınıza değil, tanımadığınız yaşlıları bile aynı saygı içerisinde olmak en büyük erdemlerdendir. Yaşlılarımızın da tüm bireyler gibi ihtiyaçları, beklentileri vardır.

 

Her genç insan gibi onlarında sağlıklı ve mutlu olma hakkı vardır. Üstelik onların tecrübeleri asla yabana atılmamalıdır. En eğitimsiz yaşlı insandan bile yaşadıklarını anlattıkları zaman çok önemli mesajlar çıkarabilirsiniz.

 

Selam ve muhabbetle…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yusuf Koç Arşivi

EDEP!

30 Ocak 2017 Pazartesi 20:32
SON YAZILAR