Muzaffer Kırmacı

Muzaffer Kırmacı

DÜNYAYI MODACILAR İSTİLA EDECEK

DÜNYAYI MODACILAR İSTİLA EDECEK

Devletler bütçelerinde silahlanma için öngördükleri harcama kadar, mesela eğitime harcama yapsalar belki de savaşlar son bulur. Oysa silahla, topla, tüfekle yapmayı düşündüklerini silahsız da yapabilirler. Bana göre dünyanın geleceğini top, tüfek belirlemeyecek. Dünyanın geleceği modacılarla reklamcıların elindedir.

Ne alaka?” dediğinizi duyar gibiyim.

Anlatayım:

Reklamcılık, gördüğünüzü daha sevimli gösterme sanatıdır. İknâ etme, inandırma sanatıdır. Amiyane tabirle anasını boyayıp babasına satma sanatıdır.

Modanın da reklamdan kalır tarafı yok. Modacılar insanların hayat tarzına müdahale etme konusunda anadan, babadan ve hatta kocadan daha fazla yetkiye sahiptirler. Kocasına itaat etmeyen hanım, modacıya kayıtsız-şartsız teslim olmuştur. Dünyanın öteki ucundan  verilen emir anında uygulanır. Nedeni hiç bir şekilde sorgulanmaz bile. Bir de modanın yayılma hızı var ki, buna akıl erdirmek ne mümkün. Örneklerle konuya açıklık getirelim:

Moda için yapılacak çılgınlıkta sınır yoktur. Aklınıza gelen-gelmeyen her türlü absürtlük serbesttir. Mesela “dövme" modası. Virüs gibi yayılıyor mübarek. “Mübarek” dediğime bakmayın lafın gelişi mübarek dedim. Bu musibetin Avrupa’da yayılmasını anlarım da, bizdekini anlamıyorum.

Bizim inancımıza göre dövme, necis bir şeydir. Bir hadiste “Dövme yapan da, yaptıran da lanetlenmiştir" denilmektedir. Buna rağmen hiç ummadığımız kişilerde dövme görünce şaşırıp kalıyoruz. Varsayalım günah değil. Allah'ın özene bezene yarattığı insan teninin şekilden şekile sokulmasının izahı var mıdır?

Bu yıl hangi renkleri kullanacağımız onlardan sorulur. Etek boyuna onlar karar verir. Giysilerin neresine, ne kadar pencere açılacağı onların ihtisas alanına dahildir. Vesselam, onlar “Yat” dediklerinde yatılacak, “Kalk” dediklerinde kalkılacak.

Adamlar, ellerinden çıkaramadığı malları gerektiğinde “Moda" kandırmacası ile piyasaya sürüyor. Mesela pantolonun dizlerini yırtarak ucube kıyafetleri hem de yüksek fiyatlarla  insanlara kakalıyorlar.

Etek yırtmacı modacının öngördüğü kadar olacak. Sırt dekoltesi onlardan sorulur. Göğüs kısmına da anne, baba veya koca karar vermeyecek. Bu konu da modacının iznine bağlıdır.

Tüm dünyada, özellikle de bayanlar üzerinde bu kadar yaptırım gücüne sahip olan modacılar ve reklamcılar isterlerse dünyaya egemen olur.

Allah muhafaza etsin.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muzaffer Kırmacı Arşivi
SON YAZILAR