Oktay Mermer

Oktay Mermer

El Bab ile birlikte gerçek yüzler bir kez daha ortaya çıktı

El Bab ile birlikte gerçek yüzler bir kez daha ortaya çıktı

El Bab, Türkiye sınırına yaklaşık 30 kilometre mesafede bulunuyor. İç savaş öncesinde yaklaşık 70 bin kişinin yaşadığı bu kasaba, önemli bir sanayi merkezi olarak biliniyor.

Türkçe adı “Kapı” olan kasaba, sadece doğu ile batı değil, aynı zamanda kuzey ve güney yönlerinde de önemli bir kavşakta bulunuyor.

Kasabanın nüfusunun önemli bir kısmını Sünni Araplar oluşturuyor.

El Bab, Kasım 2013’te IŞİD’in yönetimine geçti.

Kürt silahlı oluşumu Suriye Demokratik Güçleri (SDG), kuzeydoğuda bulunan Menbic’i aldıktan sonra El Bab’a ilerlemeyi planladıklarını açıklamış ancak bu plan daha sonra hayata geçirilmemişti.

Kasaba hala IŞİD’in yönetimi altında bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan El Bab Operasyonuyla ilgili, “Çıkılan bu yoldan geri dönmemiz mümkün değil. Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Geri dönemeyiz artık” dedi. Erdoğan şöyle konuştu;

DAEŞ terör örgütünü El Bab’ta dört yandan kuşatmış durumdayız. Tabi koalisyon güçleri şu anda verdikleri sözü tutmuyorlar.

Çıktığımız bu yoldan geri dönmemiz mümkün değil. Yani Rakka’dan geliyormuş, gelmiyormuş... Arkadaşlar bu olanların hepsi stratejidir. Bütün taktikler değerlendirilir ve ona göre de adımlar atılır.

Koalisyon güçleri DAEŞ’e karşı mücadeleden bahsediyordu, bizi de DAEŞ’e destek vermekle suçluyorlardı. Şimdi terör örgütlerini destekliyorlar.

Diyorum ya, kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Şehitlerimiz var, canımız acıyor ama geri dönemeyiz.

Gaziantep’e bombayı yediğimiz zaman benim vatandaşlarım şehit olduğu zaman, Kilis’te vatandaşlarım şehit olduğunda bunun bedelini kim ödeyecek? O zaman da “hükümet nerede” diyorlar. Biz ne gerekiyorsa onu yapacağız.

ÖSO güçlerinin El Bab’ı alması, IŞİD’in Türkiye sınırından daha da uzaklaşmasına neden olacak. Bu da örgütün kendisine eleman ve malzeme tedarik ettiği en önemli yollardan biri de kapanacak.

Türkiye, IŞİD’i sınırından uzaklaştırmanın yanı sıra Kürt grupların bu kritik kavşağı kontrol ederek Afrin ve Kobani kantonlarını birleştirmelerine engel olmak da istiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekim ayında yaptığı bir konuşmada, Türkiye’nin El Bab’a inmek zorunda olduğunu söylemiş ve bunun gerekçesini “Çünkü burada terörden arındırılmış bir bölgeyi hazırlamamız lazım” sözleriyle açıklamıştı.

Şimdi anladınız mı neden koalisyon güçleri bize destek vermiyor?

Türkiye’nin terörden arınmış güvenli gölge oluşturulmasını istemiyorlar.

Cenevre boş çıktı.

Rusya, Türkiye’ye “Astana Zirvesi”ni teklif etti. Türkiye bu teklifi kabul etti.

Suriye’deki iç savaşı sonlandırmak için ortaklaşan Türkiye, Rusya ve İran arasında Astana Zirvesi öncesi görüşmeler sürüyor.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, DEAŞ’ın ülkede bitirilmesinin 3 ay alacağını söyledi.​ İbadi, Türkiye ile ilişkilerin düzeldiğini de belirtti.

Eyyy muhalefet yapanlar siz de bazı gerçekleri görüyor musunuz?

Sizce görenler neyi gördü biliyor musunuz?

Türkiye’nin gücünü gördü, hükümetin karalığını gördü, dünya lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlılığını neler yapacağını gördü.

Eskiden masaya davet edilmeyen Türkiye, şu an masanın başında neden acaba?

Amerika, AB istediğiniz düşmanlığı yapın, Haçlı seferi ruhu ile yaşamaya devam edin.

Siz de içimizdeki hainler de çok yakında hain projeleriniz ile birlikte gömüleceksiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Oktay Mermer Arşivi
SON YAZILAR